Magasinet Hos Oss

Magasinet Hos Oss är alltid fullmatat med reportage, nyheter och matnyttig information. Tidningen delas ut till alla hushåll i Eskilstuna.

Kraftledningar i solnedgång

Hur ska samhället klara elektrifieringen? För det gör vi väl såklart?

Elektrifieringen av (nästan precis) allt rör sig framåt. Målet är att Sverige med tiden ska bli helt fossilfritt. Men klarar samhället av att hänga med i den omställningen? Vi pratar med Linda Werther, chef på Nätutveckling och Nätmarknad på Elnät.

Backspegel som visar ett skymningslandskap

3 000 000 laddbara fordon i Sverige år 2030

Allt fler förväntas ha elbil år 2030. Prognosen idag visar en ökning på en halv miljon fordon sedan prognosen år 2020. ”Att prognosen har stigit beror bland annat på att fordonstillverkarna vässat sina mål, att politik och regelverk skärps i EU och att kostnaderna på laddbara fordon sjunker”, säger David Mowitz, expert inom E-mobility på Power Circle.

Diffusa konturer av ett fönster och en grön växt

Rörligt elpris eller rörligt timpris– vad är skillnaden?

Såväl rörligt elpris som rörligt timpris följer händelserna på elmarknaden. Priset baseras till stor del på tillgång och efterfrågan, vilket innebär att det kan svänga fort och kraftigt, både neråt och uppåt. Det innebär risker när elpriset är högt men även möjligheter när elpriset är lågt.

Julkulor, granris och polkagriskäppar som ligger på en grön bakgrund

Tips för en hållbar jul

Julen innebär ofta stora klimatavtryck. Med våra klimatsmarta tips kan du göra julen lite mer hållbar.

Så sorterar du presentpapper, stearinljus och annat avfall från julhelgen

Osäker på vad du ska göra av omslagspapper och trasiga julgranskulor? Här kommer din guide för att lyckas sortera avfallet som uppstår under julhelgerna.

Johnny Ellfolk utanför huvudkontoret för Ellfolk Bygg

Ellfolk Bygg har skaparglädje som ledstjärna

År 1979 föddes byggföretaget Ellfolk Bygg i Torshälla. Det var en liten firma med en anställd som byggde sommarstugor åt privatpersoner. Men uppdragen blev större och företaget växte. Idag har företaget runt 30 anställda.

Vad händer om elen inte räcker till alla? Lugn - det finns en plan!

På senare tid har det pratats en del i media om att det kan bli aktuellt med planerade strömavbrott, eller ”bortkoppling” som det också kallas, om det skulle bli effektbrist. Men vad är effektbrist egentligen? Och hur skulle dessa planerade strömavbrott gå till? Vi reder ut begreppen!

Kvinna i strålkastarljus på en av Scenknutens föreställningar

Scenknuten sätter stjärnglans på Eskilstunas kulturliv

I det idrottstunga föreningslivet i Eskilstuna finns det en och annan förening som sticker ut. En av dem är Scenknuten. Här samlas gammal som ung med olika bakgrunder, alla med drivet att ge det lilla extra för att bjuda Eskilstunaborna på bland annat uppiggande musikalföreställningar.

Eco Friends besöker Lilla Nyby

Klockan är strax före nio på morgonen när dörrarna på den röda bussen öppnas och Slagstaskolans klass 2 kliver ut på återvinningscentralen Lilla Nyby. De har en händelserik dag framför sig, för idag besöker de Eco Friends för att lära sig om återvinning.

Hyllor med begagnade skridskor

Hållbara fritidsgrejer – på ReBuyke finns något för alla

I ReTuna Återbruksgalleria ligger butiken ReBuyke. Toni Haddad, butikens ägare, håller precis på och hjälper en mamma och hennes lilla dotter att hitta varsitt par skridskor när vi kikar förbi. ”På söndag, då ska vi åka skridskor”, säger mamman och kramar om sin dotter medan Toni packar ner skridskorna framme vid kassan.

Bananskal på blå bakgrund

Från matavfall till drivmedel

Varje år slängs ungefär en miljon ton matavfall i Sverige. Vad många inte tänker på är att matresterna innehåller massor av energi och näring. När det kastas tillsammans med vanliga sopor går värdefullt material upp i rök.

Vindkraftverk till havs

Kraften i sol, vind och vatten

Vindkraften är i dag den tredje största kraftkällan i Sverige, efter vattenkraft och kärnkraft. Men även om vindkraften är en förnybar nyckelfaktor i klimatomställningen är inte vägen framåt helt problemfri.

Fåglar som flyger över vattnet vid Ekeby våtmark

Våtmarker är riktiga ekohjältar

Våtmarker spelar en viktig roll i att dämpa effekterna av klimatförändringarna. Samtidigt är de bra för den biologiska mångfalden och rening av vatten. Tack vare deras tjänster för ekosystemet finns ett intresse av att bevara, återställa och nyanlägga våtmarker.

En bild av en tärning gjord av trä som ligger på ett tangentbord. På tärningen ser man ett frågetecken och en pil som pekar från frågetecknet mot ett utropstecken.

Topp 5 fiberfunderingar

Kundservice finns redo att svara på dina frågor – fem dagar i veckan och näst intill året om. Förra året tog vi emot cirka 100 000 telefonsamtal och 40 000 mejl. Men vad handlar frågorna om? Vi har listat de fem vanligaste frågorna kring fiber och din uppkopplade vardag.

Smashit restaurang

Ali Kanat drivs av kärleken till mat - och hemstaden Eskilstuna

Ali Kanat är 33 år och har redan startat 12 restauranger tillsammans med familjen. Möt superentreprenören som vill se mer engagemang för Eskilstuna. ”Vi har en fantastisk stad med optimalt läge – kom igen, nu hjälps vi åt att utveckla den!”

Lars Lindström på sin tomt där han bygger egna lösningar för hållbar vattenanvändning

Hållbar vattenanvändning - vatten är skatten

Målet: att inte använda vattenslangen på hela sommaren. Eskilstunabon Lars Lindström är en Oppfinnar-Jocke av rang som bygger egna lösningar för hållbar vattenanvändning.

Klättra upp för avfallstrappan

Vi är bra på att återvinna i Sverige och blir hela tiden bättre. Men samtidigt slänger vi svenskar varje år nästan 500 kg avfall per person. Därför behöver vi göra mer än att bara återvinna.

Amjad Al Chamaa på re:Compute IT

Hållbar hi-tech – en bra affär för alla

På förmiddagen dyker ett japanskt tv-team upp. Nästa stund några nyanlända från Ukraina som vill köpa en tv. Sen en nyfiken person som gillar återbruk och parkerar sin sprillans nya Tesla utanför. ”Det är tjusningen med ReTuna Återbruksgalleria, att så många olika kunder kommer hit. Och jag får chansen att hjälpa dem”, säger Amjad Al Chamaa, butikschef på re:Compute-IT.

Bild på solpaneler i motljus med gräs i förgrunden och träd i bakgrunden.

Mikroproduktion - vi rätar ut frågetecken

Intresset för att producera sin egen el växer stadigt. Många vill göra en insats för miljön och samtidigt investera i det egna boendet. Genom att bli din egen elproducent kan du minska dina kostnader och på samma gång bidra till ett hållbart samhälle. Här listar vi fyra frågor som ofta dyker upp.

Bild på handbollslaget inom Eskilstuna Parasporförening.

Glädje, skratt och ha kul tillsammans

Eskilstuna Parasportförening bildades 1980 och är en förening bestående av flera olika paraidrotter. Här får de som har kognitiva, intellektuella eller fysiska funktionsnedsättningar träffas, träna och tävla tillsammans på lika villkor och med trivseln i fokus. Eskilstuna Parasportförening ingår i samarbetet med Eskilstuna-el och blev utsedd till Årets förening 2021.

Elektrifiering av nästan precis EVERYTHING

Framtiden är inte bara ljus, den är blixtrande elektrisk. Sverige står inför en omfattande elektrifiering där målet är att nå fossilfrihet. Eskilstuna Energi och Miljö är den lokala nyckeln som jobbar för att omställningen till ett hållbart samhälle ska vara möjlig.

Bild på tecknad sol på en äng

Solklar fakta om solenergi

Häng med - här får du ta del av fakta om allt från hur stor solen är, vad som är skillnaden mellan solenergi och solkraft samt var världens (just nu) största solcellspark ligger.

Fika vid surfplatta

Robust fiber - för ett driftsäkrare fibernät

Digitaliseringen har tagit ett snabbt språng framåt i och med pandemin, och allt fler jobbar, pluggar och surfar mer hemifrån. En fiberanslutning med stabil uppkoppling och hög hastighet oavsett var man bor, är en förutsättning för att vårt moderna smarta samhälle ska fungera.

Bild på mat som kastas i soptunna som illustrerar det årliga matsvinnet i Sverige per person, totalt 37 kg.

Win-Win med minskat matsvinn

Var femte matkasse slängs helt i onödan. Hår får du råden som ger vinst både för miljön och den egna plånboken.

Illustration av en hand som håller i en glödlampa

Snabb LED-guide

LED-lampan är ett energieffektivt och miljövänligt val när du ska välja belysning. Vi hjälper dig att välja rätt – på ett enkelt sätt.

UF-företag med hållbarhet i fokus

Frontfiguren är en Welsh Springer Spaniel vid namn Winston. Affärsidén är handgjorda, hållbara och helt naturliga produkter till hundar. Möt UF-företaget BuyWinstonUF som tog fasta på nyordet och fenomenet coronahund.

Med siktet inställt på hållbar utveckling

Vi är så peppade över att Eskilstuna blivit universitetsstad! Eftersom vi verkar inom en framtidsbransch är forskning och utveckling viktigt för oss. Därför är vi stolta över de samverkansprojekt vi deltar i på Mälardalens universitet, MDU.

Så mycket ström förbrukar dina apparater i standby – och det gör du åt det

Våra hem fylls alltmer med elektronik och vissa apparater står ständigt och drar ström även när de inte används – så kallat standby-läge. Vi listar tjuvar i hemmet och ger några enkla tips på hur du kan minska förbrukningen.

Grästrån i motljus

Vi skapar samhällsnytta

Eskilstuna Energi och Miljö spelar en central roll för att nå Eskilstuna kommuns ambitiösa klimatmål. Men vad har vi uppnått och vad strävar vi mot? Här är några exempel.

En bild av en tärning gjord av trä som ligger på ett tangentbord. På tärningen ser man ett frågetecken och en pil som pekar från frågetecknet mot ett utropstecken.

Frågornas topp fem

Kundservice finns redo att svara på dina frågor – fem dagar i veckan och näst intill året om. Under 2021 tog vi emot cirka 100 000 telefonsamtal och 40 000 mejl. Men vad handlar frågorna om? Vi har listat några av de vanligaste frågorna.

Bild på solpaneler i motljus med gräs i förgrunden och träd i bakgrunden.

Några kWh solel från Lilla Nyby, tack!

Närodlade grönsaker, kött från den lokala bondgården och äggfrån glada grannhöns… Är du en medveten konsument somförsöker minska ditt klimatavtryck? Snart kan du även lägga tillnärproducerad el från Lilla Nyby på inköpslistan.

Ecoflor

Den lummiga butiken är en grön oas mitt i ReTuna Återbruksgalleria. Miljövänligt odlade blommor, återbrukade krukor och begagnade trädgårdstillbehör hittas i sortimentet. Butikschef Maria Larsson berättar om konceptet, och om hur Eskilstunaborna är med och bidrar till någonting världsförändrande.

Varför blir det översvämning och hur kan man minska skadorna?

Att vatten gör som vatten vill har vi fått lära oss ordentligt under våren och sommaren efter de skyfall som drabbat både Sverige och Europa. Vattnet rinner och tar sig fram som det vill och kan orsaka stora skador på allt som kommer i dess väg.

GTR Motorpark -  Multiarenan med det stora miljötänket

GTR motorpark är i förändring. Visionen om en motorbana för snart femton år sedan skruvas om dagligen. ”Vi är lyhörda och försöker gå i takt med tiden, vi tror på tanken om en multiaktivitetspark. Alltifrån konserter, science park till elektriska Formel 1-tävlingar,” säger grundaren Johan Heggblad.

Räcker elen i Sverige? - Innovativa lösningar på effektbristen

Allt fler elbilar, elektrifierad industri, serverhallar och ett ständigt uppkopplat samhälle… Hur ska elen kunna räcka till, när många behöver den samtidigt? Här krävs innovativa lösningar. Här är några av vägarna framåt.

Färgsorteringen - nu 100 procent återvunnen plast

Under hösten har påsarna i färgsorteringsfamiljen uppdaterats till en mer miljövänlig version. De nya påsarna – tillverkade av 100 procent återvunnen plast – fasas nu in i hushållen. De känns lite annorlunda, de ser lite annorlunda ut, men framför allt har de minimal påverkan på miljön.

Så kan du hjälpa till att minska koldioxidutsläppen (CO2) - Vi listar 4 tips!

Att vi behöver minska våra koldioxidutsläpp har nog inte undgått någon. Men om du tror att dina val inte gör skillnad är det dags att tänka om! Så hur stor skillnad gör de där små vardagshandlingarna då? Här är fyra konkreta tips.

Kraftvärmeverket i Eskilstuna i soluppgång

Eskilstunas Lucia lyser upp hemma hos dig

Du har säkert sett den. Den rödvitrandiga skorstenen i centrala Eskilstuna. Den sträcker sig över staden, som en symbol över att vi härifrån värmer en stor del av stadens hushåll. Det inte alla känner till är att vi också producerar el på precis samma plats.

Bild på medlemmar från Eskilstuna Nyfors  09/09-lag. Från vänster Rungthiwa, Wilma, Win (mv), Mathias, Ian, Sebastian, Julius, Måns, Sebbe T, Jimi och Nick.

Eskilstuna Nyfors IK - en innebandyförening med plats för alla

Du som väljer elavtalet Eskilstuna-el är med och stöttar det lokala föreningslivet. En av föreningarna som ingår i samarbetet är Eskilstuna Nyfors IK.

En vardag med fiber

Vi har snabbt vant oss vid ett uppkopplat liv men hur ser vår vardag ut om 10 år? Vi har kikat in i en framtid där fiberuppkoppling möjliggör nästan allt och lite till.

Bild på hund som hoppar över hinder.

Med kärlek till människans bästa vän i fokus

Du som väljer elavtalet Eskilstuna-el är med och stöttar det lokala föreningslivet. En av föreningarna som ingår i samarbetet är Eskilstuna Brukshundklubb.

En pryls resa på ReTuna

På ReTuna Återbruksgalleria går allting runt i cirklar. Det vi gör här är ett tydligt exempel på hur vi tillsammans minskar avfallet i samhället och bidrar till en mer hållbar konsumtion. Så här fungerar det!

Fiber, framtid och IoT

I en uppkopplad vardag sker utvecklingen snabbt och det kan vara svårt att förstå nya begrepp. I det här numret kikar vi närmare på smarta hem och sakernas internet.

Frågan är fri!

Vi finns i din vardag, i alla livets skeden. Ofta märker du inte ens av oss, men i vissa tillfällen i livet finns vi där lite extra. Som när du bygger nytt, ansluter sommarstugan till kommunalt vatten och avlopp, eller när det är dags att välja elavtal. Här samlar vi svar och tips kring olika vanliga funderingar.

Bild på mikroproducenten Eva Eimehag som står framför sitt hus med nyinstallerade solceller på taket

Mikroproducentens bidrag till en ljusare framtid

När Eva Eimehag fick barnbarn kom tankarna om miljön. Vilken värld ville hon att de skulle få ta över? ”Min miljömedvetenhet väcktes och sedan dess har jag försökt att leva mer klimatsmart. Ett sätt har varit att skaffa solceller på min villa”, säger Eva.

Gustafslund handelsträdgård – ett blomstrande Eskilstunaföretag

Gustafslunds handelsträdgård i Hällbybrunn är något av en doldis för många Eskilstunabor - men en stor aktör inom blomsterbranschen. ”Varje år driver vi fram och säljer 25 miljoner tulpaner”, berättar Bosse Carlsson, som äger handelsträdgården tillsammans med sina syskon Lena och Leif Carlsson.

Laddboxen – elbilens viktigaste tillbehör

Det är inte alla som vet att den kabel som följer med elbilen ska betraktas som ett ”reservhjul” och endast användas i nödfall. Istället behöver du som elbilsägare köpa elbilens viktigaste tillbehör – en laddbox.

Ledning till elnätet

Så ska elnätet hjälpa oss in i framtiden

Har du hört talas om effektfrågan? En viktig och aktuell fråga på många håll runtom i landet, inte minst här i Mälardalen. Häng med, så ska vi förklara vad den handlar om!

ReTuna Återbruksgallerias entré

Semester på hemmaplan - upptäck ReTuna i sommar!

Människor från hela världen har rest till Eskilstuna endast för att besöka vårt unika centrum för återbruk. Men har du som bor här i närheten verkligen utforskat återbruksgallerian?

HK Eskil - Föreningen med små medel och stort hjärta

Du som väljer elavtalet Eskilstuna-el är med och stöttar det lokala föreningslivet. En av föreningarna som ingår i samarbetet är HK Eskil.

Bild på uppmonterade solceller på rad i solnedgång

Solklar satsning för en hållbar stad

I höst står solcellsparken på Lilla Nyby klar! Då kan du som är elhandelskund hos oss köpa superlokalt producerad solel.

Jag ska bygga hus, vad ska jag tänka på?

Grattis till ditt nya hus! Det är många val man står inför när det gäller ett nytt husbygge. Här berättar vi vad vi kan hjälpa till med.

Ekeby Våtmark

Ekeby våtmark – en unik oas i Eskilstuna

En plats där unika växtarter och ett myllrande djurliv växer och frodas samtidigt som invånarnas kväverika avloppsvatten renas låter nästan som en illusion. Men faktum är att allt det här äger rum varje dag, året runt på Ekeby våtmark strax utanför Eskilstuna. Varmt välkommen att upptäcka oasen du också.

Sopbil

Allt material har ett värde - tillsammans återvinner vi mer än någonsin

Vi strävar efter att exakt allt material som kan återvinnas ska återvinnas, och tillsammans med dig kan vi uppnå det.

Så blir du mer energismart

Många små val bidrar till att göra dig till en energiklok konsument. Vi har samlat ihop en rad områden där du kan göra stor skillnad genom enkla medvetna beslut.

VA-kluster för framtidens vatten och avloppslösningar

Vad har Eskilstuna Energi & Miljö, Kungliga tekniska Högskolan och Svenska Miljöinstitutet gemensamt? Tillsammans med ett femtontal andra tongivande organisationer, lärosäten och företag bildar vi VA-kluster Mälardalen.

Många el-ledningar med solnedgång i bakgrunden

Hur får vi ett hållbart samhälle med det ökade elbehovet?

Vad vill vi ha? Ett hållbart samhälle. Hur ska vi komma dit? Elektrifiering! Riktigt så enkelt är det förstås inte. Men ofta framstår det faktiskt som att elektrifiering av fordonsflottan, industrin och tja, det mesta är svaret på vår tids största utmaning: att minska utsläppen.

Trådlöst internet med fiber

Uppkopplad vardag – Fiber mer självklart än någonsin

Sverige är ett av de länder i världen där störst andel av befolkningen har tillgång till en modern, trådlös bredbandsanslutning. Vi har pratat med Jimmy Persson, utvecklings- och säkerhetschef på Svenska Stadsnätsföreningen, om de största snackisarna inom branschen just nu.

Eco Friends barn på utflykt

Eco Friends – konceptet som lär barn om ekologisk hållbarhet

Att få se en bajsbubbelpool eller tennisbollar gjorda av fett och hår. Det är ovanligt vanliga upplevelser för barnen när de besöker Eco Friends, utbildningskonceptet som skapar lärande för både barn och vuxna.

Ikeas Second Hand butik i Retuna Återbruksgalleria

IKEA second hand – nytt varuhus i Eskilstuna

Många har väntat. När ska IKEA komma till Eskilstuna? Nu händer det! Men det blir inte ett traditionellt varuhus som öppnar, utan ett nytt och innovativt butikskoncept som ska hjälpa IKEA att ställa om till cirkulär affärsmodell.

Fyra personer som paddlar kajak med Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet verkar för livsglädje och respekt för naturen

Du som väljer elavtalet Eskilstuna-el är med och stöttar det lokala föreningslivet. En av föreningarna som ingår i samarbetet är Friluftsfrämjandet.

Närbild på en elbils ladduttag

Hur laddar jag elbilen hemma?

Branschen räknar med att det finns 170 000 elbilar i Sverige vid årsskifter. Det betyder att tre procent av landets personbilar kommer att behöva laddas - och fler lär det bli. Prognosen säger att det kommer att finnas omkring 2,5 miljoner laddbara fordon i Sverige år 2030.

Spelare i Linden Hockey som tränar i ishallen

Hockey för alla

Du som väljer elavtalet Eskilstuna-el är med och stöttar det lokala föreningslivet. En av föreningarna som ingår i samarbetet är Linden Hockey. Här kan du läsa mer om föreningen och hur vi med Eskilstuna-el stöttat föreningen!

Hållbara kläder - De som redan finns i garderoben

De flesta av oss har dem – de där stora massorna av tyg i garderoberna som svämmar över och snart slukar oss. Och vi fortsätter att fylla på. Varje år tillkommer 14 kilo textilier till den överfulla garderoben.

Fotboll med mål och två spelare i bakgrunden

Ett elbolag som gör vinsten till vardag

Ett elavtal hos oss är så mycket mer än bara ett elavtal. All el är fossilfri, precis som hos många andra. Vi har närproducerad el och el från förnybara källor, precis som några andra. Vi är vinstdrivande, precis som alla andra elbolag. Men visste du att vinsten går tillbaka till din vardag? Så här funkar det.

Solnedgång speglar sig i bilens sidorutor

Elbilen – viktig del i energiomställningen

Från 100 000 till 2 500 000 laddbara fordon i Sverige på tio år. Det är vad prognoserna säger. Daniel Kulin, sakkunnig i E-mobility på Power Circle, berättar hur man ser på omställningen från fossilt drivna fordon till elfordon under den närmaste tioårsperioden.

Illustration av smarta sensorer över hustak

Smartare liv med sensorer

I framtiden glider vi runt i svävare, reser på semester till rymden och skickar meddelanden genom att tänka dem. Eller? Sanningen är nog att vi bara lever lite smartare liv – i smartare städer.

Strand med en massa solbadare

Trängsel både på stranden och i elnäten

Växande befolkning, elektrifierade fordon, uppkopplade städer och elintensiva industrier. I framtiden kommer vi att använda mer el än idag. För att klara leveransen måste elnäten i Sverige byggas ut och uppdateras.