Till sidans huvudinnehåll
Fyra tecknade människor

Minska ditt klimatavtryck med enkla val!

Vi måste alla ta ansvar och minska våra CO2-utsläpp för att uppnå Parisavtalets mål. Trots att ansvaret delas mellan individer, den offentliga sektorn och näringslivet har våra personliga val en betydande påverkan. Vill du minska ditt klimatavtryck men vet inte hur? Här är fem handfasta tips.

  1. Ät mindre kött och spara på miljön. Genom att äta veganskt en dag i veckan kan du spara upp till 140 kg CO2-utsläpp per år.

  2. Lär dig mer för att göra mer! Med kunskap om klimatförändringarna och förståelse för dess påverkan blir du medveten om vad du kan göra för att minska din klimatpåverkan. Läs en bok om klimatförändringarna, lyssna på en podd om hållbarhet eller fördjupa dig i forskningar för att förstå hur du kan bidra till framtiden.

  3. Spara cirka100 kg CO2-utsläpp genom att köpa begagnade kläder i stället för nytt, samtidigt som du får pengar över till annat! När vi återanvänder sparar vi också vatten och metaller, och undviker spridning av miljöfarliga kemikalier.

  4. Håll koll på vad du har i kylskåpet och se till att använda upp dina matvaror innan de blir dåliga. Genom att planera matlagning utifrån den mat du redan har hemma minskar du matsvinnet och sparar upp till 80 kg CO2-utsläpp per år. Din plånbok kommer att tacka dig!

  5. Genom att minska din vattenanvändning, som att laga läckande kranar och duscha kortare tid, kan du spara upp till 150 kg CO2-utsläpp per år. Då sparar du både in på en livsviktig resurs och minskar ditt klimatavtryck, win-win!
Dukat matbord

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Illustrerad kran med vattendroppe

Fakta om vatten

Här kan du lära dig massor om vatten, till exempel hur dricksvatten produceras, vad skillnaden mellan kranvatten och flaskvatten är och tips på hur du kan ta hand om vårt vatten.