Till sidans huvudinnehåll

Om vårt elnät

Elnätet har en viktig roll i samhället, utan fungerande elnät skulle allting stanna av. Vi arbetar ständigt för att stärka, förvalta och utveckla elnätet i vår kommun vilket är en förutsättning för att din vardag ska fungera.

Vi och samhället befinner oss i en expansiv fas som ständigt sätter oss och elnäten på prov. Vårt uppdrag är utöver att säkerställa din elleverans även att rusta elnäten inför framtiden. Det arbetet pågår för fullt och flera stora satsningar redan i gång. Vår ambition är att hålla den höga leveranssäkerheten på nästan 100%. För att det ska vara rimligt om några år behöver vi och hela samhället tänka till och använda elen smartare – så att du kan fortsätta dricka ditt morgonkaffe, titta på film, tvätta kläder och ha en fungerande vardag. El är inte bara viktigt, det är en förutsättning - annars stannar samhället. 

Karta Eskilstuna

Nätområdet vi ansvarar för sträcker sig i huvudsak över de tätbebyggda områdena i Eskilstuna, Torshälla, Hällbybrunn, Skogstorp, Näshulta, Borsökna samt den omkringliggande glesbygden.

Många el-ledningar med solnedgång i bakgrunden

Hur får vi ett hållbart samhälle med det ökade elbehovet?

Vad vill vi ha? Ett hållbart samhälle. Hur ska vi komma dit? Elektrifiering! Riktigt så enkelt är det förstås inte. Men ofta framstår det faktiskt som att elektrifiering av fordonsflottan, industrin och tja, det mesta är svaret på vår tids största utmaning: att minska utsläppen.

Silhuett av kvinnlig superhjälte

Smart elförbrukning i 6 steg

Kapacitetsfrågan kan kännas både svår att begripa och att göra något åt. Men faktum är att vi alla behöver samarbeta för att vårt elnät ska må bra och leverera det vi behöver.

Pojke håller pappas hand

Bli en elnätshjälte, du också!

Vi behöver alla samarbeta för att vårt elnät ska må bra och leverera det vi behöver. Här tipsar vi om hur du kan hjälpa till.

Datortangenter

Övervakningsplan

För att säkerställa att svenska elnätsbolag agerar neutralt i sin monopolställning krävs det att varje elnätsbolag har en övervakningsplan.

Barn med mobiltelefoner

Effektfrågan

Elektrifierade fordon, uppkopplade städer och elintensiva industrier. Hur ska vi möta framtidens ökade elbehov?