Till sidans huvudinnehåll

Vi ger dina gamla textilier nytt liv

Vi har olika insamlingssystem för textilier – via våra behållare på stan och återvinningscentraler, i flerfamiljshus och direkt till ReTuna Återbruksgalleria. Vi har även insamling av trasiga textilier genom rosa påsen för de som har färgsortering. Vårt mål är att så mycket textilier som möjligt ska komma till användning, och att vi ska minska mängden brännbart avfall.

Så mycket textilier kan få nytt liv istället för att slängas

Åtta kilo textilier per person och år slängs i det övriga hushållsavfallet i genomsnitt i Sverige idag. Det förbränns, trots att ungefär hälften av det som slängs hade kunnat användas igen. Genom våra insamlingssystem samlar vi nu in cirka sex kilo textilier per person och år! Tack för att du sorterar dina textilier, tillsammans tar vi vara på jordens resurser. 

Såhär sorterar du textilier när du bor i...

... flerfamiljshus:

Om din fastighetsägare tillhandahåller textilsortering i huset sorterar du i de behållarna. Om ni inte har det i ert hus, hör gärna med din fastighetsägare, de är välkomna att kontakta oss för att beställa tjänsten. Du kan även lämna textilier i våra behållare vid återvinningsstationerna. 

... villa:

Sortera trasiga textilier i rosa påsen och lägg i ditt gröna sopkärl. Hela textilier som kan användas igen lämnar du i våra behållare vid återvinningsstationerna. Vi har nyligen gjort förändringar i sorteringen, läs mer här (nytt fönster öppnas). 

Textilbehållare på retuna

Lämna textilier i våra behållare

Du kan lämna både hela och trasiga textilier i våra behållare som finns på våra återvinningscentraler. Vi ser till att så mycket som möjligt återanvänds!

Rosa påsen i tvättstuga

Sortera textilier med rosa påsen

Du som har färgsortering sorterar dina textilier med den rosa påsen.

Hållbara kläder - De som redan finns i garderoben

Hållbara kläder - De som redan finns i garderoben

De flesta av oss har dem – de där stora massorna av tyg i garderoberna som svämmar över och snart slukar oss. Och vi fortsätter att fylla på. Varje år tillkommer 14 kilo textilier till den överfulla garderoben.

Textilåtervinningsanläggning

Textilier – så hanterar vi dem

Här får du reda på vad som händer med textilierna efter att du lämnat dem till oss.