Till sidans huvudinnehåll
Gräs i solsken

Fjärrvärmens miljöpåverkan

Som husägare har du stor möjlighet att påverka hur stor miljöpåverkan uppvärmningen av ditt hus medför. Att välja fjärrvärme är att välja en uppvärmningsform som värnar om vår jord både idag och i morgon.

Vi började bygga fjärrvärmenätet i Eskilstuna på 60-talet för att förbättra luften i vår stad. Genom att förflytta förbränningen till ett enda ställe och därmed släcka tusentals små skorstenar, förbättrades luftkvaliteten snabbt. När vi sedan övergick från att elda olja till trä i kraftvärmeverket minskade utsläppen ytterligare. Enligt Naturvårdsverket är fjärrvärmens utbyggnad den största förklaringen till att Sverige lyckats sänka sina koldioxidutsläpp.

50 år senare har flera andra miljövänliga uppvärmningsalternativ dykt upp på marknaden. Men fjärrvärme är fortfarande ett av de allra mest miljövänliga. Vår fjärrvärme värmer idag över 90 procent av hushållen i Eskilstuna genom att effektivt och noga kontrollerat elda avverkningsrester som annars hade gått till spillo. Och samtidigt kan vi leverera lokalproducerad el från förnybara energikällor som alla Eskilstunabor kan dra nytta av genom vårt elavtal Eskilstuna-el.   

Barn leker i vattenpöl

Fjärrvärmens sex miljöfördelar

På vilka sätt är egentligen fjärrvärmen bra för miljön? Vi har listat sex miljöfördelar.

Konstverk och kraftvärmeverkets skorsten

Våra miljövärden

Vad eldar vi med i kraftvärmeverket? Och vad kommer ur skorstenen? Läs mer om våra lokala miljövärden.

Lämna intresseanmälan

Anslut din villa

Funderar du på att värma ditt hem med fjärrvärme? Fyll i och skicka in en intresseanmälan, så pratar vi mer om just dina möjligheter.

Kontakta kundservice

Har du frågor om fjärrvärme? Eller vill du ansluta dig? Vi svarar på dina frågor.

Ikon för priser

Priser för Fjärrvärme

Här ser du aktuella priser för våra fjärrvärmetjänster. Du kan också beräkna din anslutningsavgift om du inte redan har anslutit dig.