Till sidans huvudinnehåll
Ratt i elbil

Elbilsladdning - Allt du behöver veta

Planerar du att köpa elbil och undrar hur det funkar med laddningen? Här har vi samlat allt du behöver veta om elbilsladdning!

Kostnad för elbilsladdning

Ja, vad kostar det att ladda en elbil hemma egentligen? Du kan räkna med att en elbil drar cirka 2 kWh per mil. Om du laddar din elbil med 1kWh hemma hos dig kostar det 1,25 kronor. 

Så fungerar elbilsladdning hemma

När du laddar bilen hemma i villan gör du det tryggast och smidgast med en laddbox. Att ladda din elbil eller laddhybrid hemma i villan är enkelt, säkert och kostnadseffektivt och du kan alltid börja dagen med fulladdade batterier. Vi erbjuder laddboxar från vår samarbetspartner Mer Sweden för smidig och trygg hemmaladdning som passar alla laddbara bilar på marknaden.

Bidrag för elbilsladdning hemma

När du installerar en laddbox i ditt hem kan du använda dig av avdraget för Grön teknik, Grönt rotavdrag. Då kan du dra av både material- och arbetskostnader med upp till 50 procent. Avdraget görs direkt på fakturan, ungefär som ROT- och RUT-avdraget.

Olika typer av elbilsladdare

Det finns olika typer av elbilsladdare. Här beskriver vi vad de olika typerna innebär.

  • Laddbox - den laddare som du installerar och laddar din bil med hemma hos dig i ditt hus.
  • Laddstolpe/laddstation - den typ av laddare som du använder när du exempelvis laddar på stan, på jobbet eller hemma i din bostadsrättsförening.
Elbil på väg

Grön Rot - avdrag för laddboxar

Den 1 januari 2021 infördes avdraget för ”Grön Teknik” som gäller bland annat installation av laddbox hemma. Här kan du läsa mer om det gröna rotavdraget.

Bil som laddas

Kan man ladda elbilen i ett vanligt eluttag?

Du kan ladda bilen i ditt vanligt eluttag hemma hos dig, men det är ingenting vi rekommenderar dig att göra. Läs om varför du inte ska ladda elbilen i ett vanligt eluttag.

Snabb och säker laddning med dynamisk lastbalansering

Snabb och säker laddning med dynamisk lastbalansering

Att ladda sin elbil eller laddhybrid hemma med laddbox vid villan under natten är säkert, kostnadseffektivt och framförallt gynnsamt för elsystemet!

Elbil som laddas

Så minimerar du risk för brand i elbilen

Genom att ladda bilen med en laddbox minskar du risken för överhettning och brand. Här kan du läsa mer om hur du minskar risken för brand i elbilen.