Till sidans huvudinnehåll
Illustration av smarta sensorer över hustak

Smartare liv med sensorer

I framtiden glider vi runt i svävare, reser på semester till rymden och skickar meddelanden genom att tänka dem. Eller? Sanningen är nog att vi bara lever lite smartare liv – i smartare städer.

Vad är sensorer och hur kan de bidra till vardagen?

Små sensorer som placeras här och var kan bidra med mycket information. En uppkopplad kopp kaffe i ett uppkopplat hem kan inom några millisekunder från din första klunk tala om hur du mår (utandningsluften mäts och analyseras) samt om det finns någon mjölk eller kaffe kvar i ditt hem eller om du ska få en inköpssignal.

Låter det som science fiction? Nej, snarare något baserat på enkel och billig teknik.

– Internet of things, alltså när man kopplar upp saker och infrastrukturer så att de kan kommunicera med varandra, blir allt större. Det är verktyg som kan användas på många olika sätt, inte minst i kommunernas arbete med att effektivisera och förbättra sin service till invånarna, säger Magnus Norberg, affärsutvecklare på Eskilstuna Energi och Miljö.

Sensorer effektiviserar kommunens arbete

Eskilstuna är en av många kommuner som ligger i startgroparna för att börja nyttja tekniken inom Internet of things.
– I Helsingborg har de redan kommit en bit i utvecklingen. Livbojarna där är märkta med sensorer som samlar in information. De kan exempelvis ta reda på om livbojen hänger på rätt plats, vilket effektiviserar arbetet enormt. Utan sensorer, måste personal fysiskt se över badplatserna. även badtemperaturen kan mätas med hjälp av sensorer, vilket invånarna kan följa på kommunens hemsida.
Den nya tekniken ska vi använda för att förenkla för kunderna samt effektivisera verksamheten.
– Sensorer kan även placeras på återvinningskärlen. Då kan de berätta om kärlet är halvfullt eller behöver tömmas. Det sparar i sin tur tid, arbetsinsatser och minskar miljöpåverkan, säger Magnus Norberg.

 

”Sensorer kan även placeras på återvinningskärlen. Då kan de berätta om kärlet är halvfullt eller behöver tömmas. Det sparar i sin tur tid, arbetsinsatster och minskar miljöpåverkan.” 

 

Kommuner testar teknik inom internet of things

Det är viktigt att välja vilka delar som man ska satsa på, då möjligheterna inom Internet of things är stora.–  ”City as a platform” är ett projekt vi deltar i. Projektets syfte är att flera städer ska testa teknik inom Internet of things och dela erfarenheter med varandra. Samverkan mellan kommunerna är helt rätt, då de ofta har liknande behov inom de här frågorna. Vi vill hitta verktygen som förenklar våra kunders vardag, säger Magnus Norberg.

Så kan sensorerna hjälpa till

  • Meddela när det är dags att tömma återvinningskärl.
  • Hålla koll på när det är läge att tömma offentliga papperskorgar.
  • Mäta trafikflöden och nyttjande av parkerings- platser för att optimera stadsplanering.
  • Göra gatubelysningen smartare. Sensorer känner av när någon är i närheten, då slås lamporna på. Utöver energivinsterna sparar den här typen av gatubelysning in kostnader på underhållsarbetet. Eftersom de smarta LED-lamporna själva säger till när de är slut, slipper tekniker åka ut och kontrollera när lamporna är trasiga och behöver bytas ut.
  • Fuktsensorer talar om när det är dags att vattna blommor och nyplanterade träd i stadens parker.
  • Uppkopplade lokaler är ett sätt för exempelvis skolor att mäta ljudnivå, belysning och luftkvalitet.
  • I Holland har man placerat sensorer på cyklar så att cyklisten kan välja väg utifrån luftkvalitet.

”Vi ska använda den nya tekniken för att förenkla för kunderna”
, säger Magnus Norberg, affärsutvecklare på EEM.

Silhuett av kvinnlig superhjälte

Smart elförbrukning i 6 steg

Kapacitetsfrågan kan kännas både svår att begripa och att göra något åt. Men faktum är att vi alla behöver samarbeta för att vårt elnät ska må bra och leverera det vi behöver.