Till sidans huvudinnehåll
Bild på mikroproducenten Eva Eimehag som står framför sitt hus med nyinstallerade solceller på taket

Mikroproducentens bidrag till en ljusare framtid

När Eva Eimehag fick barnbarn kom tankarna om miljön. Vilken värld ville hon att de skulle få ta över? ”Min miljömedvetenhet väcktes och sedan dess har jag försökt att leva mer klimatsmart. Ett sätt har varit att skaffa solceller på min villa”, säger Eva.

Intresset för att producera sin egen el växer stadigt. Många vill göra en insats för miljön och samtidigt investera i det egna boendet. Evas villa ligger i Sundbyholm, på SEVABs elnät. Efter lite research insåg hon att det både verkade relativt enkelt och ekonomiskt klokt att installera solceller på taket. Och när en säljare kom till hennes hus för att kolla läget fick hon en glad överraskning.

– När de mätte koordinaterna visade det sig att min villa ligger i perfekt sydvästläge utan några skuggor. Det är optimalt produktionsläge, helt enkelt. Jag kände att det bara var att köra. Ecokraft, som jag anlitade, är ett tryggt och lokalt företag. Jag fick hjälp av kunniga personer som på ett pedagogiskt sätt kunde förklara hur allt skulle fungera.

Installerat och klart på endast ett par dagar

– När allt var klart kom SEVAB och besiktigade min anläggning, sedan var det bara att dra igång. Nu kan jag följa hur det går i en app, men jag är inte direkt någon elnätsnörd – jag vill bara att det ska funka, säger Eva.

”Jag hoppas att fler satsar på producera sin egen solel, då hjälps vi tillsammans åt så att det finns tillräckligt med el i samhället. Det känns bra att vara en liten del av lösningen framåt.”

I framtidsplanerna för hemmet ingår en inglasad altan. Nästa bil blir antagligen en elbil.

– Sånt drar ju el och då känns det extra bra att vara mikroproducent. Jag hoppas att fler satsar på att producera sin egen solel, då hjälps vi tillsammans åt så att det finns tillräckligt med el i samhället. Det känns bra att vara en liten del av lösningen framåt, säger Eva.

Skaffa solceller? Evas tre bästa tips.

  1. Läs på, undersök vilka alternativ som finns.
  2. Prata med andra som har solceller – vad har de för erfarenheter?
  3. Anlita ett tryggt företag med gott rykte!
Bild på solcellspaneler på ett rött tegeltak

Bli mikroproducent och sälj din överskottsel till oss

Genom att bli din egen elproducent kan du minska dina elkostnader och samtidigt bidra till ett hållbart samhälle.

Bild på solpaneler i motljus med gräs i förgrunden och träd i bakgrunden.

Vår egna solcellspark

Eskilstuna ska vara en klimatpositiv plats 2045. Det här är ett av våra bidrag för att vi tillsammans ska nå målet.