Till sidans huvudinnehåll

Så kan du hjälpa till att minska koldioxidutsläppen (CO2) - Vi listar 4 tips!

Att vi behöver minska våra koldioxidutsläpp har nog inte undgått någon. För att uppnå Parisavtalet måste vi i Sverige minska våra åtta ton utsläpp per person och år, ner till ett ton per person. Ansvaret ligger såklart inte endast på dig som privatperson, det delas med den offentliga sektorn och näringslivet. Men om du tror att dina val inte gör skillnad är det dags att tänka om! Så hur stor skillnad gör de där små vardagshandlingarna då? Här är fyra konkreta tips.

1. Vänta med att byta ut din smartphone

Ett år till bara... Vänta med att byta ut din smartphone. Genom att använda den i tre år i stället för att byta ut den efter bara två år sparar du 10 kg koldioxidutsläpp.

2. Minska matsvinn

Använd dina matrester som topping på en hemlagad pizza i stället för att slänga dem och köpa en fryspizza. Då sparar du 1,2 kg koldioxidutsläpp. Produktionen av den mat som slängs varje år motsvarar utsläpp på 2 miljoner ton koldioxid. Genom att minska ditt matsvinn gör du en stor insats!

3. Handla secondhand

Köp ett par jeans second hand i stället för ett par nya. Du sparar pengar, 4600 liter vatten och 7,8 kg koldioxidutsläpp. Eller varför inte använd din befintliga vinterjacka ett år till i stället för att köpa en ny och spara 4,7 kilo koldioxid.

4. Återvinn förpackningar

Lämna alla dina förpackningar till återvinning. För varje kilo plast som återvinns sparar vi 1 liter olja och 2 kg koldioxid. Återvunnen kartong minskar koldioxidutsläppen med 37 procent jämfört med när man använder jungfrulig råvara. Det lönar sig att återvinna!

5 varor att byta till eko

Börja med att byta ut ett par viktiga varor som gör skillnad för miljö och människor. Här är fem varor som gör sig bäst när de är ekologiska.

- Kaffe
- Bananer och vindruvor
- Mejeriprodukter
- Kött
- Potatis

Källa: Naturskyddsföreningen

Fem miljövänliga julklappar

Fem miljövänliga julklappar

Julen är konsumtionens högtid, men hur tacklar vi det nu när ett hållbart leverne är viktigare än någonsin? Här kommer några tips på hållbara julklappar.

ReTuna Återbruksgallerias entré

Upptäck ReTuna

Människor från hela världen har rest till Eskilstuna endast för att besöka vårt unika centrum för återbruk. Men har du som bor här i närheten verkligen utforskat återbruksgallerian? Om inte, i sommar är det dags att ta en sväng förbi världens första återbruksgalleria, ReTuna!