Till sidans huvudinnehåll
Illustration av en hand som håller i en glödlampa

Snabb LED-guide

LED-lampan är ett energieffektivt och miljövänligt val när du ska välja belysning. Vi guidar dig så du kan välja rätt – på ett enkelt sätt.

LED är en förkortning för light emitting diode och lampan har i motsats till en vanlig glödlampa ingen glödtråd. En LED-lampa drar dessutom cirka 80 procent mindre el och har en livslängd som sträcker sig ungefär 30-40 gånger längre än den vanliga glödlampan. Det innebär en liten miljöpåverkan, eftersom energianvändningen är låg och lampan kan användas längre.

Tack vare att nästan all av LED-lampans energi blir till ljus så ger den ifrån sig väldigt lite värme. På så sätt utgör den både mindre skaderisk och brandrisk. Utbudet för LED-lampor är idag stort och det finns många olika storlekar, former och socklar. LED-lampan går också att köpa som dimbar.

Visste du?

  • LED-lampans mycket längre livslängd gör att du sällan behöver byta ut och lämna in lampan för återvinning.
  • När det väl är dags att byta återvinns LED-lampan som elektronikskrot/ljuskällor.
  • När alla glödlampor är utbytta till LED-lampor beräknas elanvändningen minska med 2 miljarder kWh per år i Sverige. Det motsvarar den totala energianvändningen hos cirka 100 000 eluppvärmda villor

Kom ihåg Kelvin (K) när du väljer lampor

LED-belysning finns i många olika färger och temperaturer – så du kan få varmt, neutralt och kallt ljus beroende på vad du föredrar och vad du ska använda lampan till.

Färgtemperatur anges vanligtvis i Kelvin (K). Ju högre färgtemperatur, desto kallare ljus.

  • 2700-3000 K Varmt ljus
  • 3500-4500 K Neutralt ljus
  • 4500-10000 K Kallt ljus

Välj rätt Lumen

Det kan vara knepigt att veta hur många lumen du behöver för att få till rätt belysning hemma. Här hittar du några enkla vardagsexempel och jämförelsetal med den gamla ”Watt”-lampan.

100 Lumen = 15 Watt

Ett svagt ljus som fyller samma funktion där man tidigare skulle använt en 15 Watt glödlampa. Passar bra som trivselbelysning till fönster- och bordslampor.

200 Lumen = 25 Watt

Avger ljus som motsvarar 25 Watt glödlampa. Används där du vill ha mysig och dämpad belysning, som till en riktad läslampa.

400 Lumen = 40 Watt

Ett kraftigare ljus till allmänbelysning, såsom tak- eller badrumsbelysning. Fungerar som ersättare för 40 Wattaren.

700 Lumen = 60 Watt

En ordentlig arbetsbelysning som lämpar sig vid exempelvis matlagning eller hemarbete där du behöver ordentligt ljus. Det motsvarar 60 Watt.

Så mycket ström förbrukar dina apparater i standby – och det gör du åt det

Så mycket ström förbrukar dina apparater i standby – och det gör du åt det

Våra hem fylls alltmer med elektronik och vissa apparater står ständigt och drar ström även när de inte används – så kallat standby-läge. Vi listar tjuvar i hemmet och ger några enkla tips på hur du kan minska förbrukningen.