Till sidans huvudinnehåll

UF-företag med hållbarhet i fokus

Frontfiguren är en Welsh Springer Spaniel vid namn Winston. Affärsidén är handgjorda, hållbara och helt naturliga produkter till hundar för den som vill unna sin hund något extra på ett miljövänligt vis. Möt UF-företaget BuyWinstonUF som tog fasta på nyordet och fenomenet coronahund.

År 2020 ökade antalet registrerade hundar med 11 procent. Resultatet är en effekt av coronapandemin och det faktum att många arbetade hemifrån och såg tillfälle till att skaffa hund. De fem ungdomarna i UF-företaget såg en ny växande efterfrågan på förbrukningsprodukter för hundar och upptäckte samtidigt ett glapp i utbudet. Det saknades tillgång till miljövänliga, ekologiska produkter som var hållbart framställda. Resultatet blev två produkter som hundägare förbrukar frekvent och som alltid går åt, hundkex och hundschampo.

Hundschampot och hudkexen är handgjorda och ekologiska med naturliga ingredienser. Produkterna är sprungna ur affärsidén: ”Exklusiva miljövänliga produkter som gör hundägandet enklare och roligare"

– Vi tillverkar hundkexen själva! Vi har fått låna ett restaurangkök för att kunna göra större kvantiteter. Ingredienserna är få och ekologiska, och de har testats på många hundar för godkännande, berättar Ellen.

Miljö och klimatfrågor i fokus

Hållbarhetsaspekten i företaget var viktig för gruppen. Miljö och klimatfrågor är ständigt i ropet och som slogan lyder – För hundar i tiden – så ville även ungdomarna att affärsverksamheten skulle vara aktuell och medveten. Schampot tillverkas externt av ett litet lokalt företag, där plastflaskorna är gjorda av 50 procent återvunnen plast.
– Vi beställer stora mängder för att undvika onödiga transporter, och använder en transportör som kör på biobränsle för att minimera miljöpåverkan, förklarar Filip. UF-företagets egna leveranser är dock ytterligare ett snäpp mer miljövänligt.

Stor potential att utveckla utbudet

Nyligen anordnade Ung företagsamhet Södermanland regionsfinaler där BuyWinstonUF kammade hem totalt fem priser, men ett av priserna vägde lite tyngre i prestige.
– Vi hade stora framgångar i Nyköping, men första platsen som Ekologiskt Hållbara UF slog högst och tog oss till SM i Göteborg! Där ska vi tävla i team Södermanland. En hemlig jury kommer gå runt och besöka oss utställare – så det gäller att vara på tårna hela tiden, säger Valter. 

Ungdomarna är positiva gällande företagets framtid.
– I utbildningen ingår det att avveckla UF-företaget. Då det klassas som hobbyverksamhet kan vi inte driva det vidare, utan vi får istället starta upp igen som AB. Det finns massor av potential att utveckla utbudet med fler produkter för hundar – där vi vill spinna vidare på temat hållbarhet, avslutar Svante.

Ung Företagsamhet Sörmland

› Ung Företagsamhet Södermanland arbetar med entreprenörskap i skola.

› UF-processen kallas det då elever på gymnasiet får lära sig att starta, driva och avveckla ett företag under ett års tid.

Om BuyWinstonUF

Erbjuder handgjorda, hållbara och helt naturliga produkter till hundar för dig som vill unna din hund något extra på ett miljövänligt vis. Våra exklusiva produkter gör ditt hundägande enklare och roligare. Allt för att du ska få ännu bättre upplevelser tillsammans med din fyrbenta vän.

Kontakt

buywinston.uf@gmail.com

Frontfiguren för varumärket, hunden Winston. 

Med siktet inställt på hållbar utveckling

Med siktet inställt på hållbar utveckling

Vi är så peppade över att Eskilstuna blivit universitetsstad! Eftersom vi verkar inom en framtidsbransch är forskning...