Till sidans huvudinnehåll
Kraftvärmeverket i Eskilstuna i soluppgång

Eskilstunas Lucia lyser upp hemma hos dig

Du har säkert sett den. Den rödvitrandiga skorstenen i centrala Eskilstuna. Den sträcker sig över staden, som en symbol över att vi härifrån värmer en stor del av stadens hushåll. Det inte alla känner till är att vi också producerar el på precis samma plats.

På kraftvärmeverket gör vi både värme och el och den 13 december år 2000 invigdes Eskilstunas kraftvärmeverk. Enligt tradition döps generatorn som producerar el till det namn som har namnsdag samma dag som generatorn börjar skicka ut el på elnätet. Då krävs det ingen längre gissning för att förstå att Lucia är generatorn som passande nog ser till att det lyser i 9000 villor per år i Eskilstuna.

All el som produceras i kraftvärmeverket kommer från samma biobränsle som används för värmeproduktionen och varje dag bedöms hur mycket el som kan produceras. Den största produktionen av el sker också samtidigt som värmeproduktionen är som störst. Under vinterhalvåret från oktober till april skickar Lucia ut 20 000 MWh per månad på elnätet, jämfört med 7000 MWh per månad från maj till september. Den lokalt producerade elen säljs sen i elavtalet Eskilstuna-el och räcker till 9000 villor*.

*Uträkningen beräknas på en årlig produktion på 180 000 MWh/år (180 000 000 kWh/år) och att en genomsnittlig villakund förbrukar 20 000 kWh/år. 

Kraftvärmeverk vs. Värmeverk

Ett kraftvärmeverk producerar både värme och el till skillnad från ett värmeverk som endast producerar värme. 

1969 invigdes värmeverket så fjärrvärmen i Eskilstuna har fyllt 52 år i år. År 2000 invigdes kraftvärmeverket på samma plats och sen dess har vi producerat både värme och el till Eskilstunaborna. 

Röken som du ser från skorstenen är till stor del vattenånga som släpps ut efter förbränningen när värmen skapats. 

Bild på tecknad sol på en äng

Solklar fakta om solenergi

Häng med - här får du ta del av fakta om allt från hur stor solen är, vad som är skillnaden mellan solenergi och solkraft samt var världens (just nu) största solcellspark ligger.