Till sidans huvudinnehåll

Så blir du mer energismart

Många små val bidrar till att göra dig till en energiklok konsument. Vi har samlat ihop en rad områden där du kan göra stor skillnad genom enkla medvetna beslut.

Se över inomhustemperaturen

För dig i villa eller radhus står uppvärmningen för i genomsnitt cirka 60 procent av den totala energiförbrukningen. Kanske kan du ha en lägre temperatur i sovrum eller rum du använder mer sällan? Även en temperatursänkning på 1-2 grader gör stor skillnad. 

Hushåll med hushållselen

Allt som drar el i ditt hem räknas som hushållsel, till exempel vitvaror, belysning, datorer, laddare och övrig hemelektronik. Cirka 20 procent av vår genomsnittliga energiförbrukning utgörs av hushållsel. En enkel och effektiv åtgärd är att stänga av alla apparater i stand by-läge och dra ut laddare när de inte används.

Tänk second-hand först

Vi har världens första återbruksgalleria ReTuna i vår direkta närhet, se till att dra nytta av det. Allt som säljs är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat. 

Teckna ett vardagsvänligt elavtal

All el vi säljer är fossilfri, det betyder att energin som används inte kommer från fossila bränslen. Vi har även närproducerad el och el från förnybara källor. Välj det som känns bäst för dig. Här ser du våra elavtal.

Vad du äter gör skillnad

Köttproduktion är energikrävande och såväl våra kroppar som miljön mår bättre av att vi äter mer baljväxter och grönsaker. Känns det svårt? Vi tipsar om Hanna som driver undertian.com och @portionenundertian på Instagram. Här hittar du klimatberäknade recept för max 10 kr per portion. Recepten är beräknade för minimalt med matsvinn och miljöpåverkan. Bra för både plånboken och klimatet!

Var en klok konsument

Ställ krav när du handlar nya produkter. Vid inköp av textilier, efterfråga miljö- och etiska märkningar när du köper nytt. Ställ frågor om kemikalieinnehåll och hur de producerats. 2021 införs en ny energimärkning för många produkter bland annat vitvaror och ljuskällor. Den nya skalan på energimärkningen blir A-G, där A är effektivast.

ReTuna Återbruksgallerias entré

Upptäck ReTuna

Människor från hela världen har rest till Eskilstuna endast för att besöka vårt unika centrum för återbruk. Men har du som bor här i närheten verkligen utforskat återbruksgallerian? Om inte, i sommar är det dags att ta en sväng förbi världens första återbruksgalleria, ReTuna!

Bild på mikroproducenten Eva Eimehag som står framför sitt hus med nyinstallerade solceller på taket

Mikroproducentens bidrag till en ljusare framtid

När Eva Eimehag fick barnbarn kom tankarna om miljön. Vilken värld ville hon att de skulle få ta över? ”Min miljömedvetenhet väcktes och sedan dess har jag försökt att leva mer klimatsmart. Ett sätt har varit att skaffa solceller på min villa”, säger Eva.

Ledning till elnätet

Så ska elnätet hjälpa oss in i framtiden

Har du hört talas om effektfrågan? En viktig och aktuell fråga på många håll runtom i landet, inte minst här i Mälardalen. Häng med, så ska vi förklara vad den handlar om!