Till sidans huvudinnehåll
Bild på mat som kastas i soptunna som illustrerar det årliga matsvinnet i Sverige per person, totalt 37 kg.

Fakta om matsvinn och våra 4 bästa tips för att bli svinnsmart

Var femte matkasse slängs helt i onödan. Ingen vill såklart köpa hem mat bara för att slänga den. Mindre matsvinn ger vinst både för den egna plånboken och för vår miljö.

Största delen, cirka 70 procent, av allt matsvinn uppstår i hushållen. Varje år slänger vi i Sverige 37 kg ätbar mat och dryck per person. I en familj med två vuxna och två barn innebär det 148 kg per år. Livsmedelsverket har räknat ut att det motsvarar en kostnad på 3000-6000 kronor som skulle kunna användas till annat roligt i stället.

Så minskar du ditt matsvinn

Produktionen av den mat som årligen hamnar i soporna motsvarar drygt tre procent av alla växthusgaser som årligen produceras i Sverige. Förutom utsläppet av växthusgaser så används stora mängder vatten i livsmedelsproduktionen som också slösas bort helt i onödan. Inte alls hållbart.

Vad kan man då själv göra för att minska matsvinnet? En stor del av matsvinnet går att undvika med lite planering. Med regelbunden inventering av vad som redan finns hemma, genom att skriva en inköpslista och anpassa matlagningen efter hur mycket som ska ätas vid tillfället undviker man att maten hinner bli gammal och behöver slängas

Skilj på bäst före-datum och sista förbrukningsdag

  • Du behöver inte kasta ett livsmedel bara för att bäst före-datumet är passerat.
  • Lita på dina sinnen och bedöm genom att titta, lukta och smaka.
  • Har livsmedlet däremot märkts med sista förbrukningsdag ska det inte ätas efter passerat datum.

Globala hållbarhetsmål

Ett viktigt bidrag till klimatet är att minska matsvinnet i världen. Därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.

4 svinnsmarta tips

1. Nytt av gammalt
Gör en härlig pastasallad av överbliven pasta där du blandar ner resterna från helgens grillning. Kokt potatis, korv, smörgåsmat, svamp och grönsaker funkar bra i en omelett. Risotto, wok och pyttipanna är andra exempel på rätter där restmat passar utmärkt.

2. Spar både kant och slant
Är det lite mögel på osten eller har du ostkanter kvar? Osten går att äta om möglet skärs bort och den sista biten på osten kan du riva, frysa in och använda till gratäng eller pizza.

3. Gammal men nyttig
Även om frukten börjar bli lite gammal så finns vitaminerna kvar. Blanda till en god fruktsallad eller frys in för att blanda i en nyttig smoothie.

4. Trötta örter
Färska örter som ser lite hängiga ut går utmärkt att frysa in för att pigga upp nya maträtter med

Klättra upp för avfallstrappan

Klättra upp för avfallstrappan

Vi är bra på att återvinna i Sverige och blir hela tiden bättre. Men samtidigt slänger vi svenskar varje år nästan 500 kg avfall per person. Därför behöver vi göra mer än att bara återvinna.