Till sidans huvudinnehåll

Laddboxen – elbilens viktigaste tillbehör

Att ladda din elbil eller laddhybrid hemma i villan är enkelt, säkert och kostnadseffektivt. Vi erbjuder laddboxar för smidig och trygg hemmaladdning som passar alla laddbara bilar på marknaden.

Det är inte alla som vet att den kabel som följer med elbilen ska betraktas som ett ”reservhjul” och endast användas i nödfall. Istället behöver du som elbilsägare köpa elbilens viktigaste tillbehör – en laddbox.

Ladda alltid med laddbox

Att ladda i ett vanligt eluttag är osäkert, långsamt och inte styrbart. Med en laddbox får du istället en trygg och effektiv laddning som inte överbelastar hemmets elanvändning. Laddboxen har inbyggd aktiv säkerhet vilket bland annat innebär att kabeln inte är strömförande förrän alla kontakter är ihopkopplade. Först då börjar laddboxen och bilen tala med varandra. Om något skulle ske när bilen laddas, exempelvis att en kontakt blir onormalt varm, så kommer laddboxen att stoppa laddningen för att förhindra eventuella olyckor.

Eluttag = att ladda 750 mobiler samtidigt

Elsäkerhetsverket avråder för att regelbundet ladda bilen i el- eller motorvärmaruttag. Att ladda en elbil i ett vägguttag drar lika mycket el som att ladda 750 mobiler samtidigt i åtta timmar, i samma vägguttag. Att ladda i ett eluttag leder alltså till överbelastning och i värsta fall, brand.

Tvätta, ladda och TV – räcker elen?

Lösningen för att få elen att räcka till är att välja en laddbox förberedd för lastbalansering. Med dynamisk lastbalansering känner laddboxen av hur mycket el som används i resten av ditt hem och anpassar i realtid mängden el som används till att ladda din bil. Har du en laddbox med lastblansering behöver du inte uppgradera ditt elnätsabonnemang utan du kan ladda bilen, tvätta och se favoritprogrammet på TV samtidigt, utan att riskera att huvudsäkringen löser ut.

”Vi befinner oss i ett tidigt skede av utvecklingen och om några år kommer elbilen att vara lika självklar som att borsta tänderna.”

Daniel Kulin, Energikonsult, Expert E-mobility.
Läs artikeln om elbilen och framtiden här.

Elbil på väg

Grön Rot - avdrag för laddboxar

Den 1 januari 2021 infördes avdraget för ”Grön Teknik” som gäller bland annat installation av laddbox hemma. Här kan du läsa mer om det gröna rotavdraget.