Till sidans huvudinnehåll
IoT - Det smartare livet 2.0

Det smartare livet 2.0

I framtiden kommer vi då att kommunicera genom att bara tänka på det vi vill säga, eller? Verkligheten är troligen att vi bara lever mer effektiva liv som är väl anpassade med smarta teknologier. Det finns väldigt många områden där IoT-lösningar kan bidra till ett förbättrat hållbarhetsarbete och leverera stor samhällsnytta.

Digitalisering och IoT möjliggör utveckling av smarta energinät, som kan övervaka och styra produktion och distribution av energi mer effektivt. Med hjälp av tekniken kan insamling och analys av data förenklas så det går att optimera produktionen, minska energiförluster och kontrollera elnätens belastning. Datan används därtill även för att arbeta proaktivt och upptäcka avvikelser och problem innan de orsakar störningar för kunden. 

– Appar och digitala verktyg förbättrar användar- och kundupplevelsen. I smarta hem kan IoT hjälpa dig att styra elanvändningen genom att berätta när det är som mest kostnadseffektivt att tvätta kläder eller ladda bilen, säger Magnus Norberg, produktansvarig IoT.

Termostater rustade med IoT hjälper till att hålla ned energianvändningen med sensorer som känner av om ett fönster är öppet i närheten. Termostaten slås då av per automatik, i stället för att för att skicka ut än mer värme för att kompensera för att temperaturen gått ned.

I den smarta staden finns IoT-tekniken överallt. Den visar information om lediga parkeringsplatser och badvattentemperatur för stadens badplatser, mäter snödjup för skottning och aktiverar automatisk belysning när någon rör sig i närheten. Man kan också mäta trafikflöden och rörelsemönster hos fotgängare och cyklister, för att på så sätt optimera infrastrukturen och förhindra trafikstockningar eller identifiera välkända olycksplatser. 

Porträtt av Magnus Norberg, produktansvarig IoT
"Tekniken kan hjälpa till med den allmänna säkerheten och bevakningen i staden. Smarta kameror med inbyggd AI skulle kunna identifiera suspekt aktivitet och rörelse på platser och skicka ut en ljudlig varning på plats, men också tillkalla till exempel väktare.", säger Magnus Norberg, produktansvarig IoT

Med sensorer på sopkärl som kan indikera hur fullt det är skulle man endast behöva tömma de sopkärl som faktiskt är fulla. På så vis skulle man också effektivisera sophämtningen samt minska miljöpåverkan genom att ta bort onödiga transporter. Miljörum kan rustas med sensorer som känner av när kärl behöver tömmas eller rengöras, om det står något skrymmande och blockerar för möjligheten att slänga eller om det finns skadedjur i miljörummet. 

Containrar och flak kan förses med positionering för att kunna lokalisera var de finns geografiskt och underlätta för chauffören som ska hämta upp och tömma dessa. Det kan också ge en enklare hantering vid uthyrning genom att visa hur många containrar som finns samt hur många av dessa som är tillgängliga.

Med IoT i hemmet kan du styra din belysning och hålla koll på om fönster och dörrar är stängda med hjälp av sensorer. Tvättmaskin och diskmaskin kan rustas med tekniken för att känna av exempelvis fukt undertill, så du kan få ett larm om det finns en misstänkt vattenläcka och på så vis förebygga fuktskador.

– I stort sett allting kan bli en smart pryl med IoT. Hemlarm, robotdammsugare, gräsklippare och luftvärmepumpen kan styras, startas och stängas av utan att du är på fysisk plats. Till och med hundens halsband skulle kunna förses med sensorer som ger dig möjlighet att spåra hunden med GPS, eller få information om hundens tillstånd i realtid med puls, temperatur och så vidare. Eller varför inte sensorer i rabatten uppkopplade mot en vädertjänst, som berättar för dig när det är dags att vattna utifrån jordens fuktighet och vädret de kommande dagarna, säger Magnus.

Tänk dig att aldrig mer behöva vända om för att dubbelkolla om spisen verkligen är avstängd, för du hade redan fått ett meddelande från spisen om du glömt det. 

Info Internet of things (IoT)

  • Vad är IoT?
    IoT är en förkortning av Internet of Things. Översatt till Svenska, Sakernas Internet. IoT innebär de tekniker som gör att olika föremål med inbyggd elektronik och internetuppkoppling kan styras eller utbyta data över ett nätverk. 

  • Var finns IoT?
    Tekniken kan finnas exempelvis i kylskåp, dörrar, fönster eller i belysning. Men också i bilar, byggnader och maskiner. 

  • Var finns IoT?
    Föremål rustade med IoT utgörs av en hårdvara med inbyggda sensorer och mjukvara, som med hjälp av elektronik och anslutning till internet kan styras, men också samla in, dela och utbyta data. Sensorerna kan upptäcka och mäta exempelvis ljud, ljus och mörker, värme och kyla samt rörelser.

  • Varför IoT?
    IoT möjliggör nytta och utveckling som kan resultera i effektivisering och resurssparande. Här intill på uppslaget ger vi exempel på hur de smarta sensorerna kan underlätta i vardagen.