Till sidans huvudinnehåll
Illustration av hur fjärrvärme fungerar

Så fungerar fjärrvärme

Fjärrvärme innebär att en villa eller fastighet värms upp med hett vatten som transporteras dit via rör i marken från ett kraftvärmeverk. Värmen kommer alltså inte från husets egen panna eller pump utan från någonstans i fjärran, därav namnet.

Men fjärrvärme är inte riktigt så fjärran som det låter – värmen kommer nämligen från ett kraftvärmeverk mitt i centrala Eskilstuna.

Genom förbränning av kvistar och flis från skogsindustrin värms stora mängder vatten upp, som sedan pumpas ut till alla villor och fastigheter som är anslutna till fjärrvärmenätet via rör i marken. I huset ansluts rören till en fjärrvärmecentral, där det heta vattnet används till att värma upp vattnet i element och kranar. Det avsvalnande fjärrvärmevattnet leds sedan tillbaka till kraftvärmeverket, där det värms upp på nytt och pumpas tillbaka ut i rören.

Och så går det runt ­­– bekvämt, bekymmersfritt och låg miljöpåverkan.

Kraftvärmeverket

Så fungerar kraftvärmeverket

I kraftvärmeverket värms stora mängder vatten upp genom förbränning av kvistar och flis från skogsindustrin.

Barn- och vuxenfötter

Så fungerar fjärrvärme i din villa

Via rör i marken leds hett vatten från kraftvärmeverket till en liten och lätthanterlig fjärrvärmecentral inne i ditt hus.

Lämna intresseanmälan

Anslut din villa

Funderar du på att värma ditt hem med fjärrvärme? Fyll i och skicka in en intresseanmälan, så pratar vi mer om just dina möjligheter.

Kontakta kundservice

Har du frågor om fjärrvärme? Eller vill du ansluta dig? Vi svarar på dina frågor.

Ikon för priser

Priser för Fjärrvärme

Här ser du aktuella priser för våra fjärrvärmetjänster. Du kan också beräkna din anslutningsavgift om du inte redan har anslutit dig.