Till sidans huvudinnehåll
Hyllor med begagnade skridskor

Hållbara fritidsgrejer – på ReBuyke finns något för alla

I ReTuna Återbruksgalleria ligger butiken ReBuyke. Toni Haddad, butikens ägare, håller precis på och hjälper en mamma och hennes lilla dotter att hitta varsitt par skridskor när vi kikar förbi. ”På söndag, då ska vi åka skridskor”, säger mamman och kramar om sin dotter medan Toni packar ner skridskorna framme vid kassan.

På ReBuyke kan man hitta nästan allt som har med sport och fritid att göra. Allt som säljs i butiken är begagnat och reparerat, redo att ge nöje åt en ny person efter att dess förra ägare inte längre behöver saken.

När man kliver in i butiken möts man av en uppsjö av sport- och fritidsprylar. Här finns allt från trädgårdsverktyg till golfklubbor och cyklar. Och så skridskor, förstås.

– När det börjar närma sig vintern är det många som köper skridskor. Det är jättedyrt när man köper det nytt i butik. Just nu lämnar många in cyklar som de inte behöver på vintern. Sen på våren och sommaren säljs barncyklarna jättesnabbt när barnen har vuxit över vintern och behöver en större, säger Toni Haddad.

På ReBuyke finns något för alla

– Ja, alla kommer in och handlar här, även de som har mycket pengar. Rik eller fattig, det spelar ingen roll. En gång kom det in en kille och handlade, och när han gick ut såg jag att han åkte i väg i en riktigt dyr elbil. Många som handlar här är miljömedvetna.

Toni har drivit butiken sedan 2018.

– Den såg helt annorlunda ut när jag köpte den, det var massor av grejer överallt. Jag har ändrat om mycket här inne och fixat så den blivit som jag vill ha den. Jag tror det var i juni jag köpte butiken. Tiden har gått fort, det har redan gått fyra år.

Folk lämnar in allt möjligt vi kan sälja, inte bara sportgrejer. Ibland får vi in båtar och åkgräsklippare. Extra roligt är det när vi får in retrogrejer som inte säljs i vanliga butiker längre.

Det som lämnas i Returen tas om hand och säljs i butiken

Precis som alla andra butiker i ReTuna Återbruksgalleria hämtar ReBuyke det de säljer från Returen, som ligger i anslutning till återvinningscentralen. Där lämnar Eskilstunaborna in saker som de inte vill ha längre. Ibland kommer det in grejer som verkligen överraskar.

– Något av det märkligaste vi sett var nog ett jättelångt blåsrör som man ska ha för att skjuta pilar. Folk lämnar in allt möjligt vi kan sälja, inte bara sportgrejer. Ibland får vi in båtar och åkgräsklippare. Extra roligt är det när vi får in retrogrejer som inte säljs i vanliga butiker längre.

En av sakerna som lämnades in väcker fina minnen som får Toni att le.

– Jag minns särskilt en liten BMX-cykel vi fick in, nästan exakt en sådan som jag hade när jag var liten. Det var kul, jag kände mig väldigt nostalgisk när jag fick se den. Det är nog det jag gillar bäst med att jobba här, att få se alla häftiga gamla grejer. 

Besök ReBuyke

Här kan du urtrusta dig med återbrukade prylar för cykling, sport, friluftsliv och trädgård.

Toni Haddad, ägare av ReBuyke

Toni Haddad har drivit ReBuyke i över fyra år sedan han köpte butiken i juni 2018. ”Tiden har gått fort”, tycker han

En pryls resa på ReTuna

  1. I ReTunas inlämningsdel på Returen lämnar besökare in möbler och prylar som är värda en andra chans.
  2. Första sorteringen. Personal från AMA tar emot prylarna, gör en första sortering och delar ut grejerna till de olika butikerna.
  3. Andra sorteringen. Butikerna går igenom prylarna. Det som ska säljas tvättas, repareras, målas om eller återbrukas på något sätt.
  4. Prylarna säljs i någon av butikerna. Nu kan du hitta dina inlämnade prylar i någon av våra butiker.
  5. Nytt liv till prylarna – igen. Om du köpt en sak på ReTuna och inte behöver den längre kan du lämna in den på Returen igen. På så sätt kan den få nytt liv om och om igen!
ReTuna Återbruksgallerias entré

Upptäck ReTuna

Människor från hela världen har rest till Eskilstuna endast för att besöka vårt unika centrum för återbruk. Men har du som bor här i närheten verkligen utforskat återbruksgallerian? Om inte, i sommar är det dags att ta en sväng förbi världens första återbruksgalleria, ReTuna!