Till sidans huvudinnehåll
Smashit restaurang

Ali Kanat drivs av kärleken till mat - och hemstaden Eskilstuna

Ali Kanat är 33 år och har redan startat 12 restauranger tillsammans med familjen. Möt superentreprenören som vill se mer engagemang för Eskilstuna. ”Vi har en fantastisk stad med optimalt läge – kom igen, nu hjälps vi åt att utveckla den!”

Den allra första Casa Nostrarestaurangen startades 2015 i Tunafors fabriker. Det blev en favorit för många Eskilstunabor och sedan dess har konceptet knoppat av sig – nu finns restauranger i Torshälla, Kjula och Kungsör.

Du var bara 26 år när du startade Casa Nostra. Modigt!
– Ja, men för mig var det i huvudsak lustfyllt. Jag älskar idéprocessen. Tankarna kommer när jag kör bil, umgås med vänner... när som helst. Plötsligt inser jag att ”det är en sådan här restaurang vi behöver ha i Eskilstuna”. Jag drivs av kärleken till staden – min hemstad. Jag älskar mina kunder. De är noga med vad de vill äta, precis som jag.

Smash It är senaste tillskottet av restauranger

Ali Kanat och Salih Tas med familj driver företaget bakom Casa Nostra, vid namn New York-restauranggruppen. Tillsammans äger, förvaltar och utvecklar de restauranger. Det har blivit en lång rad sedan den första Casa Nostra öppnade, bland annat en kebaberia och en salladsbar.

Det senaste tillskottet är sportbaren Smash It i Stiga Sports Arena.

Hur ser framtidsplanerna ut?– Vi vill fortsätta att expandera och etablera, det gör att vi ständigt söker nya lokaler samt nya kreativa människor att arbeta med. Men vi vill även skapa och upptäcka nya koncept. I höst kommer vi att etablera ett koncept som står vårt ursprung nära, mer än så kan jag inte säga.

”Det finns mycket mer att göra för att maximera det fina med ån. Och Eskilstunabor – välj Eskilstuna! Shoppa här, ät här, festa här. Ju fler som väljer vår hemstad, desto bättre blir det för oss alla.”

Tillsammans kan vi välja Eskilstuna och stötta lokala företag

Ali är företagskund hos Eskilstuna Energi och Miljö sedan...
– ... alltid! Jag skulle aldrig välja något annat. Dels för att ni är pålitliga och lätta att ha kontakt med, dels för att vi måste stötta varandra lokalt. Mina restauranger är lokala verksamheter, det är framför allt Eskilstunaborna som äter här. Våra intäkter ska gå tillbaka till staden så mycket det bara går – det är en självklarhet!

Han funderar en stund.
– Vi har en vacker stad att utveckla och förvalta. Ån är en riktig pärla, vi ser hur populärt det blivit med vår restaurang Aqua Vinetto med uteservering. Det finns mycket mer att göra för att maximera det fina med ån. Och Eskilstunabor – välj Eskilstuna! Shoppa här, ät här, festa här. Ju fler som väljer vår hemstad, desto bättre blir det för oss alla.

Ali Kanat verkar för ett godare och trevligare Eskilstuna. Han ligger bland annat bakom succén Casa Nostra.

Alis tre korta om hållbarhet

1. Hållbarhetsfrågorna blir allt viktigare, även vid restaurangbesök. Vi använder spårbara, miljömärkta råvaror. Den sociala hållbarheten är också viktig – en hållbar arbetsmiljö där vår personal ska trivas och må bra.

2. Vi följer upp vår elförbrukning och hittar åtgärder för att minska elanvändningen. Elen vi använder kommer från förnybara energikällor.

3. Tomma tallrikar är något vi älskar, kunderna tyckte om maten! Men det ger också minskat matsvinn.

GTR Motorpark -  Multiarenan med det stora miljötänket

GTR Motorpark - Multiarenan med det stora miljötänket

GTR motorpark är i förändring. Visionen om en motorbana för snart femton år sedan skruvas om dagligen. ”Vi är lyhörda och försöker gå i takt med tiden, vi tror på tanken om en multiaktivitetspark. Alltifrån konserter, science park till elektriska Formel 1-tävlingar,” säger grundaren Johan Heggblad.