Till sidans huvudinnehåll
Närbild på en elbils ladduttag

Hur laddar jag elbilen hemma?

Branschen räknar med att det finns 170 000 elbilar i Sverige vid årsskifter. Det betyder att tre procent av landets personbilar kommer att behöva laddas - och fler lär det bli. Prognosen säger att det kommer att finnas omkring 2,5 miljoner laddbara fordon i Sverige år 2030.

Ladda elbilen hemma med en laddbox

För att kunna ha en el- eller hybridbil är en av de viktigaste förutsättningarna att det finns möjlighet att ladda bilen när den står parkerad. Det smidigaste alternativet är förstås att ladda på din parkeringsplats. Våra laddboxar passar alla elbilar och laddhybrider på marknaden.

Varför ska jag ladda elbilen med en laddbox?

Främst för att det är ett mycket säkert alternativ. Om du istället laddar elbilen från vanliga vägguttag kan det leda till överhettning. Laddning i vägguttaget bör endast ske vid enstaka tillfälle under kortare tid och klassas som nödladdning. En laddbox har inbyggda säkerhetsfunktioner och kommunicerar med bilen så att elen bara är påslagen när bilen är korrekt ansluten.

Vad kostar det att ladda elbilen?

Normalt drar en elbil ca 2 kWh/mil.

  • Ladda hemma: ca 1,5 kr/kWh
  • Ladda på stan: ca 3 kr/kWh
  • Snabbladdning: ca 5 kr/kWh

Hur lång tid tar det att ladda elbilen?

Hemma laddar man oftast under längre tid. Däremot beror laddningstiden för just din bil på vilken effekt laddboxen är inställd på, hur många faser din bil kan ladda med samt kapaciteten på ditt bilbatteri. Genom att dela din elbils batterikapacitet (kWh) med laddboxens laddeffekt (kW) kan du räkna ut laddningstiden för din bil.

Vad kostar laddboxen?

Paketpriset för en laddbox och standardinstallation är 17 900 kr. En standardinstallation täcker behovet hos de flesta villaägare.

Hur beställer jag en laddbox?

Beställ laddbox för elbilsladdning hos EEM. Vi har även laddbox till elbil för företag. Du kan också kontakta kundservice på 016-10 60 60 eller kundservice@eem.se.

Laddad elbil

Fördelar med Elbil

  • En elbil kan komma upp i 60-70 % lägre koldioxidutsläpp än en fossildriven bil.
  • El sägs vara framtidens drivmedel.
  • En elbil är billigare att köra än en bil på bensin eller diesel.
  • Elbilar är tystare än andra bilar.
Solnedgång speglar sig i bilens sidorutor

Elbilen – viktig del i energiomställningen

Från 100 000 till 2 500 000 laddbara fordon i Sverige på tio år. Det är vad prognoserna säger. Daniel Kulin, sakkunnig i E-mobility på Power Circle, berättar hur man ser på omställningen från fossilt drivna fordon till elfordon under den närmaste tioårsperioden.

Ratt i elbil

Elbilsladdning - Allt du behöver veta

Planerar du att köpa elbil och undrar hur det funkar med laddningen? Här har vi samlat allt du behöver veta om elbilsladdning!