Till sidans huvudinnehåll
Goran Raundusi, vd på Rojan Food, i sin butik i Årby.

Genuin passion för mat och trygghetsfrågor

Rojan Food AB är en Eskilstunabaserad matvarugrossist som under senare år även har öppnat två matvarubutiker i stadens mer utsatta områden. Hjärtat i företaget är ett stort samhällsengagemang och en passion för mat som sträcker sig över generationer.

När vi träffar Goran Raundusi, vd för Rojan Food, är han i färd med att se över bytet av frysar i butiken i Årby.

– Det är lite stökigt just nu, men frysarna började bli slitna, så det var dags att byta dem, säger han och ler.

På butikens hyllor finns varor som hittas i de flesta livsmedelsbutiker, men här finns även många varor som är svårare att få tag på. 

– Vi är i grunden ett import- och grossistföretag. Vi importerar varor från stora delar av världen och distribuerar dem i hela Sverige, främst till dagligvaruhandeln. Rojan Food är ett familjeföretag som började med min far. Han bedrev en liknande verksamhet i norra Irak där min familj kommer från, och det är inte helt omöjligt att även hans pappa gjorde något liknande. Så jag kommer från en riktig matföretagarfamilj. Jag växte upp kring mat och vi har alla en stor passion för det vi gör. Passionen är mycket viktig för att kunna driva ett framgångsrikt företag.

Gorans familj flyttade till Eskilstuna från Irak i början av 90-talet när Goran var 6 år gammal.

– Min pappa startade Rojan Food AB 1999. Grossistdelen har alltid varit kärnverksamheten, men på senare år har jag sett en utveckling i Eskilstuna där livsmedelsbutiker lägger ner sin verksamhet i stadens mer utsatta områden. Man tycker att vardagsproblemen i dessa områden blir för svåra att hantera, men för mig har det aldrig varit ett hållbart alternativ att en stadsdel ska bli helt utan livsmedelsbutik. Det gör livet så mycket svårare för alla som bor där när de måste åka långt bara för att handla mat.

När livsmedelsbutiken i Fröslunda skulle läggas ner bestämde sig Goran därför för att ta över den och driva den vidare.

– Vi började i Fröslunda, och 1 mars 2023 tog vi även över butiken i Årby när den skulle läggas ner. Det har gått bra för oss här, butikerna är mycket uppskattade. Jag tror att det fungerar så bra för oss eftersom vi har en väldigt lokal anknytning. Vi rekryterar personer som bor i närområdet, så det blir lite en känsla av att alla känner alla.

”Just nu händer det väldigt mycket tråkigt i Eskilstuna och i hela Sverige. Som jag ser det så spelar vi alla en roll i att vara med och vända den här negativa trenden. Föräldrar har sina skyldigheter, och jag som företagare har mina.”

Goran Raundusi drivs av ett starkt samhällsengagemang.

– Just nu händer det väldigt mycket tråkigt i Eskilstuna och i hela Sverige. Som jag ser det så spelar vi alla en roll i att vara med och vända den här negativa trenden. Föräldrar har sina skyldigheter, och jag som företagare har mina. Genom att hålla butikerna i Årby och Fröslunda öppna skapar jag arbetstillfällen för de som bor där, och det skapar även liv och rörelse i stadsdelen som ger en större trygghet. Anledningen till att min familj flyttade till Sverige från första början var att vi saknade trygghet i Irak. Jag vill inte ens behöva tänka på att flytta en gång till för att min stad har blivit otrygg. Vi måste vända det här tillsammans.

2023 vann Rojan Food Eskilstuna-Kurirens Affärslivspris som delades ut i samband med näringslivseventet EN23.

– Det kom som en glad överraskning. Jag kände mig väldigt hedrad när jag fick veta det. Ofta gör jag saker utan att tänka så mycket på vad andra tycker, så det är väldigt roligt att få ett kvitto på att det jag gör är bra.

Rojan Food har ett nära samarbete med Eskilstuna Energi och Miljö.

– Vi har valt Eskilstuna Energi och Miljö som leverantör för alla våra tjänster, och vi tycker det fungerar mycket bra. Vissa tjänster, som elnätet, har ju EEM monopol på, men det känns väldigt viktigt för oss att ha en lokal leverantör, så vi hade valt dem även om det funnits alternativ. De är lyhörda, och när jag behöver något och ringer min kontaktperson får jag snabb respons och hjälp. Jag känner mig viktig och sedd som kund, avslutar Goran Raundusi.

Goran Raundusi utanför butiken i Årby

Goran Raundusi är vd för Rojan Food AB och ordförande i Företagarna Eskilstuna-Torshälla.

Grösaksavdelningen på Rojan Food i Årby

Om Rojan Food

  • Lager och huvud-kontor finns i Vilstas industriområde.
  • Goran Raundusi driver butiken Rojan Food i Årby sedan 1 mars 2023.
  • Idag har butiken i Fröslunda sålts vidare till andra lokala företagare som driver den vidare.