Till sidans huvudinnehåll

Så sorterar du presentpapper, stearinljus och annat avfall från julhelgen

Osäker på vad du ska göra av omslagspapper och trasiga julgranskulor? Här kommer din guide för att lyckas sortera avfallet som uppstår under julhelgerna.

Sorteras som pappersförpackning. 

Övrigt hushållsavfall.

Pappersförpackning. Platta till dem ordentligt för att spara plats! Vid jul brukar FTI:s återvinningsstationer snabbt bli fulla, om du har många stora förpackningar kan en sväng till Lilla Nyby eller ReTuna vara en god idé.

Övrigt hushållsavfall.

Farligt avfall. Allt som innehåller el, batterier eller lampor ska lämnas in vid miljöboden vid en av våra återvinningscentraler.

Övrigt hushållsavfall, oavsett material – kulan är en produkt och ska därför inte sorteras i insamlingen för förpackningar. 

Övrigt hushållsavfall, eller trädgårdsavfall (kanske har du en egen kompost). Blommor kan inte bli biogas och sorteras därför inte som matavfall.

Övrigt hushållsavfall. Om det är en teckning utan tejp eller glitter går det bra att sortera med tidningarna.

Minska svinnet så mycket som möjligt genom att anordna en restfest. Skinkan kan hamna i en pastagratäng och köttbullarna på en macka. Det som ändå blir över sorterar du som matavfall.

Ge den vidare till en vän, eller lämna in den i Returen vid ReTuna Återbruksgalleria. Då kommer den till nytta hemma hos någon annan i stället.

Lämna in den till Lilla Nyby eller ReTuna.

Övrigt hushållsavfall.

Lämnas till Lilla Nyby eller ReTuna, i containern för metall

Övrigt hushållsavfall, äggskal kan inte heller bli biogas.

Fem miljövänliga julklappar

Fem miljövänliga julklappar

Julen är konsumtionens högtid, men hur tacklar vi det nu när ett hållbart leverne är viktigare än någonsin? Här kommer några tips på hållbara julklappar.

En pryls resa på ReTuna

En pryls resa på ReTuna

På ReTuna Återbruksgalleria går allting runt i cirklar. Det vi gör här är ett tydligt exempel på hur vi tillsammans minskar avfallet i samhället och bidrar till en mer hållbar konsumtion. Så här fungerar det!

Så kan du hjälpa till att minska koldioxidutsläppen (CO2) - Vi listar 4 tips!

Så kan du hjälpa till att minska koldioxidutsläppen (CO2) - Vi listar 4 tips!

Att vi behöver minska våra koldioxidutsläpp har nog inte undgått någon. Men om du tror att dina val inte gör skillnad är det dags att tänka om! Så hur stor skillnad gör de där små vardagshandlingarna då? Här är fyra konkreta tips.