Trängsel under helgdagar – besök oss under veckodagarna om du har möjlighet

Med den ökade smittspridningen av Covid-19 i samhället är det nu extra viktigt att vi tillsammans hjälps åt. För att minska trängseln vid återvinningscentralerna har vi under helgerna trafikvakter som reglerar flödet in till anläggningarna. Köer kan uppstå. Vi vill be dig som har möjlighet att besöka oss under veckodagarna istället för att minska risken för trängsel. Tack för visad hänsyn om dig och dina medmänniskor!

Välkommen till Lilla Nyby Återvinningscentral

Här tar vi inte bara hand om eskilstunabornas avfall, här finns även vår berömda färgsorteringsanläggning. Avfall från över 48 000 villahushåll sorteras efter materialslag för att därefter återvinnas till nya förpackningar och produkter.

På återvinningscentralen kan du lämna allt ditt avfall som du inte kan sortera hemma i sopkärlet. Du kan lämna ditt farliga avfall i Miljöboden, gamla kläder i våra behållare för textilier och såklart även ditt grovavfall och bygg- och rivningsavfall. Här kan du även lämna saker till återbruk i en container som går till ReTuna Återbruksgalleria, och på vägen hem, varför inte köpa med sig ett lass med näringsrik planteringsjord?

Så här sorterar du på återvinningscentralen

Allt material ska sorteras synligt i de olika containrarna. Svarta sopsäckar kan vara ett bra sätt att frakta ditt avfall, men väl på plats ska du tömma säckarna och sortera allt material. Vår personal finns till för att hjälpa dig att hitta rätt och sortera. Tänk på att inte lasta mer än du orkar lyfta. Vår personal följer Arbetsmiljöverkets regelverk och har inte möjlighet att hjälpa dig med tunga lyft eller avlastning. 

Miljöboden – lämna farligt avfall

Efter rampen ligger miljöboden där du lämnar allt ditt farliga avfall. Kemikalier, färg, bekämpningsmedel, sprayburkar, batterier, ljuskällor, nagellack, med mera.

I miljöboden tar vi emot detaljhandelsförpackat farligt avfall. Alltså förpackningar som du som privatperson kan köpa i detaljhandeln, max 20 kg/förpackning. Du kan lämna in som mest 50 kg totalt per person och tillfälle. Större förpackningar och större mängder kan du lämna in mot en kostnad. 

Köp jord på Lilla Nyby

När du har slängt ditt avfall på återvinningscentralen och har ett tomt släp, varför inte köpa med jord hem? Varje vår kör vi igång med vår jordförsäljning. Ta kontakt med personal vid återvinningscentralen så hjälper de dig. Planteringsjorden och kompostmullen håller högsta kvalitet och tillverkas genom kompostering på Lilla Nyby. 

Besök färgsorteringsanläggningen

Varje vår har vi öppet hus på Lilla Nyby då du som privatperson kan besöka oss och få en rundtur inne på färgsorteringsanläggningen. Håll utkik på vår webb för att se när nästa tillfälle äger rum.

Hitta hit

Lilla Nyby hittar du på väg 53 längs med Malmköpingsvägen. Det är olika infarter om du kommer som privatperson eller som företagare.

Karta över Lilla Nyby återvinningscentral

Ny infart till Lilla Nyby!

Sedan årets början har vi haft en ny infart till Lilla Nyby som ska användas av privatpersoner. På så sätt separeras privatbilister och tung företagstrafik, vilket ger en säkrare trafikmiljö för alla. Läs mer om den nya infarten här. 

Områdesregler på Lilla Nyby

När du passerat entrén till Lilla Nyby anses du ha accepterat våra områdesregler, därför är det bra om du läst igenom dem innan besöket.

Rampen återvinningscentral

Så sorterar du på återvinningscentralerna

Här förklarar vi de nya containrarna på återvinningscentralerna och vad som ska slängas i dem.

Svart sopsäck vid återvinningscentral

Töm säcken

Allt material som du slänger på återvinnings-centralerna måste du sortera i de olika containrarna.

Tack-lapp på soptunna

Så hjälper vi dig på traven med sorteringen

För att förenkla kommunikationen med de kunder som behöver hjälp med att få sorteringen att fungera, har vi utvecklat ett system. Såhär funkar det!

Entrén på ReTuna Återbruksgalleria

Besök världens första Återbruksgalleria

Shoppa klimatsmart! På ReTuna Återbruksgalleria är allt som säljs återbrukat, second hand, ekologiskt eller på något sätt hållbart producerat.

Kryddväxter planterade i jord

Köp lokalproducerad jord från Lilla Nyby

Köp närproducerad planteringsjord och kompostmull till din trädgård.

Trasig stol

Vad är grovavfall och hur ska det hanteras?

Grovavfall är sådant avfall som uppkommer i hemmet men som inte passar att slänga i hushållsavfallet. Läs mer om hur det ska hanteras.

Burkar med farligt avfall

Farligt avfall i hemmet

Elektronik, kemikalier, lampor och batterier är exempel på farligt avfall. Hur hanterar du det?

Sopbil

Det här är inte en sopbil. Det är en värdetransport.

Du kanske trodde att vi körde runt med sopor i våra bilar. Absolut inte.