Till sidans huvudinnehåll

Välkommen till Lilla Nyby Återvinningscentral

Här tar vi inte bara hand om eskilstunabornas avfall, här finns även vår berömda färgsorteringsanläggning. Avfall från över 48 000 villahushåll sorteras efter materialslag för att därefter återvinnas till nya förpackningar och produkter.

På återvinningscentralen kan du lämna allt ditt avfall som du inte kan sortera hemma i sopkärlet. Du kan lämna ditt farliga avfall i Miljöboden, gamla kläder i våra behållare för textilier och såklart även ditt grovavfall och bygg- och rivningsavfall på rampen. Här kan du även lämna saker till återbruk i en container som går till ReTuna Återbruksgalleria, och du kan panta flera säckar med pant på bara några minuter i vår storpantarautomat. Under sommarsäsongen har du även möjlighet att köpa med dig lokalproducerad jord

Lilla Nyby Återvinningscentral

Till Lilla Nyby är du välkommen både som privatperson och företagskund.

Stängt

Stängt

ReTuna Återvinningscentral

Här är du som privatperson välkommen att lämna ditt avfall.

Stängt

Stängt

Så här sorterar du på återvinningscentralen

  • Allt material ska sorteras synligt i de olika containrarna.
  • Svarta sopsäckar kan vara ett bra sätt att frakta ditt avfall, men väl på plats ska du tömma säckarna och sortera allt material.
  • Tänk på att inte lasta mer än du orkar lyfta. Vår personal följer Arbetsmiljöverkets regelverk och har inte möjlighet att hjälpa dig med tunga lyft eller avlastning. 
  • Vår personal finns till för att hjälpa dig att hitta rätt och sortera, fråga gärna om hjälp om du är osäker.

Miljöboden – lämna farligt avfall

Efter rampen ligger miljöboden där du lämnar allt ditt farliga avfall. Kemikalier, färg, bekämpningsmedel, sprayburkar, batterier, ljuskällor, nagellack, med mera.

I miljöboden tar vi emot detaljhandelsförpackat farligt avfall. Alltså förpackningar som du som privatperson kan köpa i detaljhandeln, max 20 kg/förpackning. Du kan lämna in som mest 50 kg totalt per person och tillfälle. Större förpackningar och större mängder kan du lämna in mot en kostnad. 

Lämna bildäck

Som privatperson kan du lämna bildäck på Lilla Nyby. Kom ihåg att du som högst kan lämna åtta däck åt gången, behöver du lämna fler däck hänvisar vi till däckåterförsäljare eller Svensk Däckåtervinning. 

Köp jord på Lilla Nyby

När du har slängt ditt avfall på återvinningscentralen och har ett tomt släp, varför inte köpa med jord hem? Vår jordförsäljning pågår vanligtvis mellan maj till och med september. Ta kontakt med personal vid återvinningscentralen så hjälper de dig. Planteringsjorden och kompostmullen håller högsta kvalitet och tillverkas genom kompostering på Lilla Nyby. 

Ta med din pant till Lilla Nyby

Töm flera säckar med pant i vår storpantarautomat! På bara några minuter tar den emot flera hundra burkar och flaskor. Läs mer om våra storpantarautomater. 

Inga tunga fordon på området, tack!

Observera att det inte är möjligt för dig som privatperson att köra med tunga fordon på våra återvinningscentraler. Du kan till exempel inte hämta jord eller lämna avfall med en egen lastbil, traktor eller annat fordon som väger över 3,5 ton. Om du besöker oss med ett tungt fordon måste du väga in på företagsvågen som företagare. 

Registrering av fordon på anläggningen

Det finns en sensor på anläggningen som räknar antalet fordon som rör sig på området. Registreringsnummer läses av och anonymiseras när ett fordon åker in på anläggningen. Inga foton eller personuppgifter registreras. Här kan du läsa mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Besök färgsorteringsanläggningen

Varje vår har vi öppet hus på Lilla Nyby då du som privatperson kan besöka oss och få en rundtur inne på färgsorteringsanläggningen. Håll utkik på vår webb för att se när nästa tillfälle äger rum.

Hitta hit

Lilla Nyby hittar du på väg 53 längs med Malmköpingsvägen. Det är olika vägar in till anläggningen beroende på om du kommer som privatperson eller som företagare, se kartan nedan. 

Välj rätt väg in till Lilla Nyby!

Vi har två olika vägar in till Lilla Nybys område. En väg för privatpersoner, och en väg för företagare. På så sätt separeras privatbilister och tung företagstrafik, vilket ger en säkrare trafikmiljö för alla.

Hitta till Lilla Nyby

Områdesregler på Lilla Nyby

När du passerat entrén till Lilla Nyby anses du ha accepterat våra områdesregler, därför är det bra om du läst igenom dem innan besöket.

Rampen återvinningscentral

Så sorterar du på återvinningscentralerna

Trä, metall, wellpapp, kompost... Vissa saker är självklara hur de ska sorteras, andra är svårare att lista ut. Här förklarar vi de olika containrarna på återvinningscentralerna och vad som ska slängas i dem.

Svart sopsäck vid återvinningscentral

Töm säcken

Allt material som du slänger på återvinnings-centralerna måste du sortera i de olika containrarna.

Tack-lapp på soptunna

Så hjälper vi dig på traven med sorteringen

För att förenkla kommunikationen med de kunder som behöver hjälp med att få sorteringen att fungera, har vi utvecklat ett system. Såhär funkar det!

Entrén på ReTuna Återbruksgalleria

Besök ReTuna Återbruksgalleria – gallerian som sätter Eskilstuna på världskartan

Välkommen till världens första återbruksgalleria. Här upplever du shopping på ett helt nytt sätt – ett klimatsmart sätt.

Köp lokalproducerad jord från oss

Köp lokalproducerad jord från oss

Köp lokalproducerad planteringsjord och kompostmull till din trädgård! Försäljningen startar i slutet av mars och pågår så länge lagret räcker.

Trasig stol

Vad är grovavfall

Grovavfall är sådant avfall som uppkommer i hemmet men som inte passar att slänga i hushållsavfallet. Läs mer om hur det ska hanteras.

Burkar med farligt avfall

Farligt avfall i hemmet

Elektronik, kemikalier, lampor och batterier är exempel på farligt avfall. Hur hanterar du det?

Sopbil

Det här är inte en sopbil, det är en värdetransport

Du kanske trodde att vi körde runt med sopor i våra bilar? Absolut inte!