Till sidans huvudinnehåll

Välkommen till ReTuna Återvinningscentral

Det här är inte vilken återvinningscentral som helst. ReTuna är en hel kretsloppspark där du kan lämna ditt avfall på rampen, men även lämna in saker som du inte längre vill ha till Returen för återbruk. Därefter kan du ta en runda inne på ReTuna återbruksgalleria och shoppa klimatsmart.

Pantmaskin avstängd måndag 27 maj

Måndag den 27 maj kl. 16.00-20.00 är pantmaskinen Pantamera Express på ReTuna avstängd på grund av städunderhåll.

Lilla Nyby Återvinningscentral

Till Lilla Nyby är du välkommen både som privatperson och företagskund.

07.00 - 16.00

07.00 - 16.00

ReTuna Återvinningscentral

Här är du som privatperson välkommen att lämna ditt avfall.

10.00-19.00

10.00 - 17.00

Miljöboden - lämna farligt avfall

Innan du kör upp till rampen kan du stanna vid miljöboden och lämna allt ditt farliga avfall. Elektronik, färg, bekämpningsmedel, sprayburkar, batterier, ljuskällor, nagellack, med mera.

I miljöboden tar vi emot detaljhandelsförpackat farligt avfall. Alltså förpackningar som du som privatperson kan köpa i detaljhandeln, max 20 kg/förpackning. Du kan lämna in som mest 50 kg totalt per person och tillfälle. Större förpackningar och större mängder kan du lämna in mot en kostnad. 

Returen - lämna saker som kan få nytt liv

Under samma tak som Miljöboden hittar du Returen. Här lämnar du in saker som går till ReTuna Återbruksgalleria. Det kan vara vad som helst – prylar som du inte längre vill ha men som du tycker är värda att få leva vidare. Personal från AMA hjälper dig vid Returen och tar emot de saker som du lämnar in. Sakerna fördelas därefter mellan de olika återbrukande butikerna inne i gallerian som reparerar, fixar till och säljer sakerna vidare till ett nytt liv. Tillsammans gör vi en stor insats för miljön!

Lämna ditt avfall på rampen 

Här lämnar du ditt grovavfall, rivningsavfall, metallskrot, wellpapp och mycket mer. Sortera allt material i de olika containrarna. Ta hjälp av personalen på rampen om du har funderingar kring sortering, de hjälper dig gärna!

Töm alltid säcken

Allt material ska sorteras synligt i de olika containrarna. Sopsäckar kan vara ett bra sätt att frakta ditt avfall, men väl på plats ska du tömma säckarna och sortera allt material. Vår personal finns till för att hjälpa dig att hitta rätt och sortera. Tänk på att inte lasta mer än du orkar lyfta. Vår personal följer Arbetsmiljöverkets regelverk och har inte möjlighet att hjälpa dig med tunga lyft eller avlastning. 

Lämna bildäck

På återvinningscentralen kan du som privatperson lämna bildäck, kom ihåg att du som högst kan lämna åtta däck åt gången. Behöver du lämna fler däck hänvisar vi till däckåterförsäljare eller Svensk Däckåtervinning. 

Inga tunga fordon på området

Observera att det inte är möjligt för dig som privatperson att köra med tunga fordon på våra återvinningscentraler. Du kan till exempel inte lämna avfall med en egen lastbil, traktor eller annat fordon som väger över 3,5 ton. 

Besök ReTuna Återbruksgalleria

Efter att du lämnat ditt avfall på rampen och kanske några saker till Returen, kan du ta en shoppingrunda inne på ReTuna Återbruksgalleria. Fjorton olika butiker ryms inne i gallerian och här hittar du klimatsmart shopping med produkter inom alla kategorier. Här finns även ett café där du kan äta en klimatsmart lunch eller fika. 

Pantamera Express

Har du mycket pant? På ReTuna Återvinningscentral hittar du Pantameras storpantarautomat. Med Pantamera Express tömmer du enkelt hela säckar med burkar och PET-flaskor i ett fack. Den kan ta emot upp emot 100 förpackningar på bara ett par minuter.

Det här avfallet lämnar du till Lilla Nyby

Om du behöver bli av med asbest måste du lämna det till Lilla Nyby eftersom vi inte har möjlighet att ta emot det på ReTuna. Förpacka asbest ordentligt i plastsäckar och kontakta personalen på plats.

Registrering av fordon på anläggningen

Det finns en sensor på anläggningen som räknar antalet fordon som rör sig på området. Registreringsnummer läses av och anonymiseras när ett fordon åker in på anläggningen. Inga foton eller personuppgifter registreras. Här kan du läsa mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Företagsfordon debiteras en besöksavgift

Företagsfordon debiteras automatiskt en besöksavgift när de kör upp på rampen. Detta gäller under dagtid på vardagar. Läs mer om besöksavgiften här.

Entrén på ReTuna Återbruksgalleria

Besök ReTuna Återbruksgalleria – gallerian som sätter Eskilstuna på världskartan

Välkommen till världens första återbruksgalleria. Här upplever du shopping på ett helt nytt sätt – ett klimatsmart sätt.

En pantamera-station

Panta mycket och snabbt – både på ReTuna och Lilla Nyby

Aldrig har det varit enklare att panta stora mängder! På våra återvinningscentraler hittar du Pantameras storpantarautomat. Töm säckarna i automaten, på bara ett par minuter tar den emot 100 förpackningar.

Rampen återvinningscentral

Så sorterar du på återvinningscentralerna

Trä, metall, wellpapp, kompost... Vissa saker är självklara hur de ska sorteras, andra är svårare att lista ut. Här förklarar vi de olika containrarna på återvinningscentralerna och vad som ska slängas i dem.

Svart sopsäck vid återvinningscentral

Töm säcken

Allt material som du slänger på återvinnings-centralerna måste du sortera i de olika containrarna.