Till sidans huvudinnehåll

Så använder vi vårt elnät på ett hållbart sätt

I framtiden kommer vi att använda mer el än idag. För att elnäten ska klara av att leverera detta, krävs det att vi alla hjälps åt. På våra sidor om kapacitetsfrågan samlar vi information, artiklar och tips om hur vi tillsammans fixar utmaningen. Välkommen in!

Pojke håller pappas hand

Bli en elnätshjälte, du också!

Vi behöver alla samarbeta för att vårt elnät ska må bra och leverera det vi behöver. Här tipsar vi om hur du kan hjälpa till.

Strandade sälar

Trängsel är jobbigt för alla - även för elnätet

Växande befolkning, elektrifierade fordon, uppkopplade städer och elintensiva industrier. Vårt behov av el ökar hela tiden.

Frågetecken lysande glödlampa

Frågor och svar om kapacitetsbrist

Vad är kapacitetsbrist och hur uppstår det? Här får du svar på frågor om kapacitetsfrågan i samhället!

Bild på medarbetare på Elnät 1918

Elnätshistoria

Elnätet växer och tekniken utvecklas men processen hur energi omvandlas till elektricitet har inte ändrats. Vi har gjort det här i över 100 år och kan det här med elenergi!

FAKTA: Skillnaden mellan effekt och energi

Effekt är ett mått på styrkan i ett system. Om en bil inte orkar köra upp för en backe är motorn för svag. Den ger inte tillräcklig effekt. När våra elproduktionsanläggningar inte kan producera tillräckligt mycket effekt för att täcka konsumenternas behov uppstår effektbrist. Effekt anges i enheten watt (W).

Energin kan liknas vid systemets uthållighet. Om bensinen inte räcker fram till nästa bensinstation stannar bilen, den behöver mer energi. Energi anges, när det handlar om el, i enheten wattimme (Wh). Oftast mäter man energi i enheten kilowattimmar (kWh), som består av 1000 wattimmar. Precis på samma sätt som att 1 kilogram är 1000 gram eller att 1 kilometer består av 1000 meter.

Exempel 1: En hårfön med en effekt på 1000 W som används i en timme använder 1 kWh effekt. (1000 x 1 = 1 kWh eller 1000 Wh)

Exempel 2: En laddare till mobiltelefon med effekten 5 W som används i två timmar använder 0,01 kWh effekt. (5 x 2 = 0,01 kWh eller 10 Wh)