Till sidans huvudinnehåll

Aktuellt

Här samlar vi artiklar, reportage och tips om allt som har med fiber och stadsnät att göra.

EEM förvärvar Eklångens fibernät

Eklångens fibernät byggdes av samfälligheten själva 2006 och har i dagsläget 78 aktiva portar. EEM har under hela tiden levererat tjänster till Eklångens fibernät. Nu har EEM fått förtroendet att förvärva Eklångens fibernät.

EEM beviljas bredbandsstöd för utbyggnad av fibernätet på landsbygden

Över 120 fiberanslutningar på landsbygden blir verklighet efter att EEM beviljats bredbandsstöd. Bredbandsstödet möjliggör anslutningar som tidigare ansetts för kostsamma för kunden.

Vi satsar på fiberutbyggnad på landsbygden

En stort antal fiberanslutningar på landsbygden kan bli verklighet genom EEM’s ansökan om bredbandsstöd. EEM satsar nu på att utöka fibernätet genom sin ansökan om bredbandsstöd hos Post- och telestyrelsen. Bredbandsstödet möjliggör anslutningar som tidigare ansetts för kostsamma för kunden.

Angående Global Connects prishöjning

Det har kommit till vår kännedom att Global Connect genomför en nationell prishöjning som drabbar kunder i Eskilstunas stadsnät. Här hoppas vi kunna reda ut svaren på de frågor vi får in från er kunder.

Uppkopplad vardag – Fiber mer självklart än någonsin

Sverige är ett av de länder i världen där störst andel av befolkningen har tillgång till en modern, trådlös bredbandsanslutning.

Vi har pratat med Jimmy Persson, utvecklings- och säkerhetschef på Svenska Stadsnätsföreningen, som ger sin syn på de största snackisarna inom branschen just nu.

Nu är delar av nätet uppgraderat!

Under de senaste veckorna har delar av stadsnätet i Eskilstuna uppgraderats.

- Resultatet blev som vi önskade, ett mer driftsäkert fibernät. Uppgraderingarna har genomförts i delar av Borsökna, Mesta, Ärla, Torshälla, Roxnäs, Hällberga och Skogstorp, säger Ida Elings Högberg, stadsnätschef på Eskilstuna Energi och Miljö.

Fakta stadsnät

  • 2020 finns det stadsnät i cirka 200 av Sveriges kommuner. Över 85 procent av dem är kommunalt ägda, resterande ägs av privata aktörer.
  • De första stadsnäten startades för över 20 år sedan för att utmana det statliga telemonopolet och möjliggöra fiberutbyggnaden i kommunerna.
  • De svenska stadsnäten erbjuder ett så kallat öppet nät. Det innebär en infrastruktur som är tillgänglig för alla som vill hyra fiber och erbjuda tjänster via en tjänsteportal. Målet i ett öppet nät är att upprätta konkurrens i alla led.
  • Utmärkande för de svenska stadsnäten är att alla äger bredbandsinfrastruktur.

Fiber, ADSL eller mobilt bredband? Här är skillnaderna

FIBER

Fiberanslutning innebär att du får en signal via optiskt ljus. Det gör att det går att komma upp i höga hastigheter och du kan överföra stora mängder datatrafik. En teoretisk maxhastighet är 1000 Mbit/sek.

ADSL

Bredbandet använder det existerande telefonnätet för att transportera signaler. Hastigheten för ADSL är inte densamma i båda riktningarna. För ADSL är nedladdningshastigheten avsevärt högre än uppladdningshastigheten.

Mobilt bredband

Mobilt bredband innebär en uppkopplingsmöjlighet via mobilnätet. När mobilt bredband används skickas all datatrafik via mobilnätet med i första hand 4G-teknik.