Till sidans huvudinnehåll
Ordförande Lennart Kisswani (vänster) och kanslist Jonas Forsberg tar emot blommor, diplom och en stor symbolisk check.

Årets förening – Torshälla Innebandy

Rörelseglädje, kamratskap och trygghet – det är hörnstenarna i Torshälla Innebandy. De är Eskilstunas största innebandyförening och har medlemmar från hela kommunen. Här samlas alla – både idrottsintresserade barn och vuxna kring sin gemensamma kärlek för sporten. Nu har de utsetts till Årets förening 2023.

Vi är en ideell förening. Vi har en kanslist som jobbar halvtid, men sen är allt ideellt. Vi har många föräldrar och lagledare som alla är väldigt engagerade i sporten och barnen. Vi vill skapa bra förutsättningar så att alla som vill kan vara med och bidra. Om en ledare behöver utbildas ser vi till att ordna det, berättar Lennart Kisswani, ordförande i Torshälla Innebandy.

Som kommunens största innebandyförening tar Torshälla Innebandy ett övergripande ansvar för sporten.

– Eftersom vi är störst har vi ett ansvar inför andra föreningar och sporten i sig. Vi brinner för innebandy och vill att det ska gå bra för sporten. Därför bjuder vi in alla barn att komma och prova på innebandy under exempelvis höst-

lov och sportlov. Alla är välkomna. Vi tar emot dem och visar dem vad sporten går ut på. Vi lyfter även viktiga frågor med politiker och andra föreningar, och under covidpandemin ansvarade vi för riskhanteringen i Skjulsta-hallen som är hemmahall för oss och andra föreningar.

Vem kan bli medlem?

– Man börjar i innebandyskolan när man är runt fem år. Efter ett år i skolan bildas ett eget lag för den årskullen. Om man vill bli medlem när man är äldre än fem utgår vi från barnets förutsättningar för att se om man ska börja med skolan eller gå in i rätt årskull med en gång. Det viktigaste är att titta på individen så att det blir en bra upplevelse från början. Då får barnen uppleva glädjen och gemenskapen, det är viktigare än att behöva fokusera på att bli jätteduktig med en gång.

"Man blir lite extra stolt och sträcker på sig. Man jobbar och jobbar, och så plötsligt ser någon det och berättar att de uppskattar det. Det blir en känsla av 'Wow, någon ser det vi gör'."

Hur är det att vara medlem?

– Jag jobbar mycket med de yngre barnen, och då är det viktigt att de tycker att det är roligt. Innebandy ska vara glädjefyllt! Barnen ska känna kamratskap och tycka det är kul att gå på träningen. Vi ser till att skapa rutiner med fokus på trygghet och har ett likvärdigt bemötande där alla kan vara med och påverka träningen. Man ska kunna gå till sin lagledare och säga vad man vill göra på träningen, eller bara berätta om något känns jobbigt. Allt handlar om trygghet och att följa barnkonventionen. Jag upplever att man trivs här hos oss, att man har roligt och vill komma till träningen.

Ni är en av föreningarna som ingår i Eskilstuna-el. Vad innebär det samarbetet för er?

– Vi vill värna om det lokala, och därför väljer vi att samarbeta med Eskilstuna Energi och Miljö. Vi vill att Eskilstuna och Torshälla ska må bra och tycker det är viktigt att de som finns och verkar här också gör det, att de får synas. Vi har flera lokala samarbetspartners. Det är viktigt för oss.

Hur känns det att vara Årets förening 2023?

– Jätte, jätteroligt! Man blir lite extra stolt och sträcker på sig. Man jobbar och jobbar, och så plötsligt ser någon det och berättar att de uppskattar det. Det blir en känsla av ”Wow, någon ser det vi gör”. Det känns som ett bevis på att det vi gör är viktigt. Det är värt jättemycket för oss, avslutar Lennart Kisswani.

Motiveringen till årets förening lyder:

Föreningen har skapat en lättillgänglig väg till sporten och innebandyn för att göra den öppen för alla. Torshälla Innebandyklubb arbetar aktivt för att uppmuntra barn och ungdomar till rörelse och har gjort riktade insatser särskilt  för att få fler tjejer till innebandyn, med goda resultat.

Lennart Kisswani, ordförande Torshälla Innebandy.

Lennart Kisswani är ordförande i Torshälla Innebandy.

Jonas Forsberg, kanslist Torshälla Innebandy

Jonas Forsberg jobbar 50 procent som kanslist för Torshälla Innebandy och är föreningens enda anställda.

Några fakta om Torshälla Innebandy

  • I dag har Torshälla Innebandy cirka 350 spelare i åldrarna 5 till 44 år som är fördelade på 16 lag.
  • Alla kan bli medlemmar.
  • Torshälla Innebandy nådde nyligen division 1 och fick elitlicens. Målsättningen är att etablera sig i divisionen och samtidigt fortsätta att utveckla hela föreningen, med fokus på barn, ungdom, junior och senior.
En sköld med samtliga loggor för de föreningar som är ambassadörer för Eskilstuna-el

Alla vinner med Eskilstuna-el

Vårt schyssta och lokala elavtal som gynnar både dig, miljön och föreningslivet i Eskilstuna.