Till sidans huvudinnehåll
Eco Friends barn på utflykt

Eco Friends – konceptet som lär barn om ekologisk hållbarhet

Att få se en bajsbubbelpool eller tennisbollar gjorda av fett och hår. Det är ovanligt vanliga upplevelser för barnen när de besöker Eco Friends, utbildningskonceptet som skapar lärande för både barn och vuxna.

Nu ska vi gå till bajsbubbelpoolen! Maria Montelius, Zoolärare på Parken Zoo, tar med sig en jublande grupp elever i årskurs 4, till en av dammarna på Ekeby Reningsverk. Det är en regnig tisdag och ett av veckans fem studiebesök med Eco Friends pågår för fullt.

Unikt utbildningskoncept om ekologisk hållbarhet

Eco Friends är ett unikt koncept för Eskilstuna och riktar sig till alla elever inom kommunen som går i årskurs 2, 4 och 6. Varje år besöker 3000 elever Eco Friends för att lära sig hur det de gör hemma kan påverka både djur, natur och miljö.

– Vi ser att dagarna är oerhört uppskattade både av elever och lärare, intresset för djur och miljö är stort. Vi märker även att eleverna tycker att det är oerhört spännande att besöka anläggningarna. Det ger dem upplevelser att knyta sin nya kunskap till.

– Det finns studier som visar att man lär sig bäst genom att uppleva saker och genom att upprepa saker, vilket vi gör med Eco Friends. Maria beskriver sitt arbete som att hon är lärare till nya elever, varje dag, året om. Att möta alla barn gör också att hon ständigt behöver uppdatera sig för att kunna svara på deras stundtals ganska kluriga frågor.

En gång pratade vi om plast i haven. Hur en påse från Eskilstuna kan hamna på andra sidan jordklotet och hur det påverkar olika djur i havet. Vi pratade om havssköldpaddor som lätt misstar en plastbit för att vara deras favoritmat, maneter. Diskussionen slutade i att en elev frågade om maneter har ögon och kan se. Då blev det jag som fick gå hem och undersöka om maneter har ögon för att sedan kunna återkoppla till lärare och elever.

 

När eleverna ser de olika stegen i reningsprocessen får de exempel på fysikaliska samband i naturen.

 

Betydande miljöpåverkan när barnen lär föräldrarna

Att Eco Friends också ger intryck hos barnen kan Maria intyga. Förutom att barnen känner igen henne och hejar glatt på stan så har enkäter genomförts med föräldrar till elever som deltagit på Eco Friends vid alla tre tillfällen.

– Enkäterna visar att dagarna med besök på både anläggningar och Parken Zoo har gett effekt hemma. Bland svaren finns det föräldrar som fått sluta använda plastpåsar till frukt och grönsaker, har förbättrat källsorteringen och bytt ut sugrör i plast mot sugrör i bambu. Den positiva effekten är att barnen lär föräldrarna samtidigt som de får ett ökat engagemang för natur och miljö.

Förutom att skapa en framtidstro för en yngre generation så finns det en ambition att utveckla Eco Friends.

– Vi hoppas även på att kunna utöka till fler kommuner och årskurser så småningom. Att Eco Friends verkligen skapar engagemang är det ingen tvekan om!

Dagen på Ekeby avslutas med en stunds fågelskådning i våtmarken. Svanen i närheten väcker barnens uppmärksamhet och ett samtal om hur man ska respektera vilda djur blir en fin avslutning på Ekeby Reningsverk. Sedan är det dags att ta bussen till Parken Zoo för en klimatsmart lunch och en eftermiddag med fokus på de djur som på något sätt påverkas av vattenkvalitén på jorden.

-En av vinsterna för oss och Eco Friends, att vi lärare inte bara lär ut utan också själva utvecklas av barnens kluriga frågor, avslutar Maria.

Eco Friends undervisare

Eco Friends undervisare

Maria Montelius arbetar som Zoolärare på Parken Zoo och ser det som en förmån att få möta och undervisa alla barn på Eco Friends.

Barn som sorterar avfall

Boka Eco Friends

Vi tar emot klasser i årskurs 2, 4 och 6 i Eskilstuna kommun.

Elavtal för ett hållbart samhälle

Teckna ett elavtal idag. Vi hjälper er att hitta en lösning för att möta era behov, oavsett om det är ett elavtal för privat bruk eller elavtal till företag! Du kan även välja att teckna ett elavtal med Bra Miljöval-märkningen där elen är producerad från förnybara källor.

Detta kan du själv göra för miljön