Till sidans huvudinnehåll

Fiber, framtid och IoT

I en uppkopplad vardag sker utvecklingen snabbt och det kan vara svårt att förstå nya begrepp. I det här numret kikar vi närmare på smarta hem och sakernas internet.

IoT - Internet of Things

Internet of Things, eller sakernas internet på svenska, förkortas ofta IoT och är helt enkelt som ett samlingsnamn för de tekniker som möjliggör att föremål med inbyggd internetanslutning kan styras eller utbyta data. 

Smarta hem 

Ett smart hem är precis samma sak som ett ”vanligt” hem, bara lite smartare. I stället för att du själv behöver reglera till exempel uppvärmning, ventilation, belysning, ljud, ljus styrs detta av elektronik som har en internetanslutning. Hur många smarta produkter du har behov av väljer du förstås själv.

Framtidsplanen för stadsnätet

När vi blickar framåt ser vi att stadsnätet kommer att spela en ännu större roll i Eskilstunas utveckling. Det gäller allt från att säkerställa möjligheten för hemarbete till utökade välfärdstjänster och möjligheter för företagen att bedriva verksamhet och blomstra. Vi är stolta över att äga och bygga ut fibernätet i Eskilstuna med omkringliggande landsbygd. Vi har lång erfarenhet av att ge Eskilstunaborna en uppkopplad vardag – första spadtaget för stadsnätet tog vi för runt 20 år sedan.

Visste du att...

Vi har försett Eskilstunaborna med fiber i över 20 år

Vi har ökat kapaciteten i vårt nät med över 20 % det senaste året

En fibertråd är ungefär lika tjock som ett mänskligt hårstrå

En vardag med fiber

En vardag med fiber

Vi har snabbt vant oss vid ett uppkopplat liv men hur ser vår vardag ut om 10 år? Vi har kikat in i en framtid där fiberuppkoppling möjliggör nästan allt och lite till.

Fika vid surfplatta

Beställ fiber

Med fiber får du en uppkopplad vardag med kapacitet för hela familjen.

Trådlöst internet med fiber

Uppkopplad vardag – fiber mer självklart än någonsin

Sverige är ett av de länder i världen där störst andel av befolkningen har tillgång till en modern, trådlös bredbandsanslutning. Vi har pratat med Jimmy Persson, utvecklings- och säkerhetschef på Svenska Stadsnätsföreningen, som ger sin syn på de största snackisarna inom branschen just nu.