Till sidans huvudinnehåll
Johnny Ellfolk utanför huvudkontoret för Ellfolk Bygg

Ellfolk Bygg har skaparglädje som ledstjärna

År 1979 föddes byggföretaget Ellfolk Bygg i Torshälla. Det var en liten firma med en anställd som byggde sommarstugor åt privatpersoner. Men uppdragen blev större och företaget växte. Idag har företaget runt 30 anställda.

Det var Johnny Ellfolks pappa, Henry Ellfolk, som grundade Ellfolk Bygg.

– Jag började jobba där direkt efter gymnasiet. Jag hade egentligen tänkt mig en annan bana, men det fanns ett stort behov av hantverkare i slutet av 80-talet. En liten byggfirma kändes inte som min slutdestination, jag hade andra visioner. Mina föräldrar fostrade mig med inställningen att inget är omöjligt om man vill det tillräckligt mycket och är beredd att jobba för det, och det har jag haft stor nytta av. Hinder är bara något att ta sig förbi på vägen mot målet, säger Johnny Ellfolk.

2001 lämnade Henry Ellfolk över företaget.

– Jag tog över ekonomin praktiskt taget över natten. På den tiden var det ovanligt att mindre hantverksföretag marknadsförde sig själva, men vi bestämde oss för att prova. Det gav oss mycket jobb, och på det sättet kunde företaget utvecklas vidare.

Idag är Ellfolk Bygg ett av Torshällas mest välkända och framgångsrika företag. Företaget ingår i en av Johnnys två koncerner, en byggkoncern och en fastighetskoncern. Johnny Ellfolks drivkraft har varit att skapa och förädla.

– Jag drivs av skapandet. Likviditet behövs så klart för att man ska kunna förverkliga de visioner man har för bolagen och få dem att växa. Men det som driver mig är att vi är en tajt grupp som har roligt tillsammans och utvecklar en tanke till en färdig produkt. Man ser något framför sig och tänker – ska vi se om vi kan nå dit, trots alla utmaningar?

Genom åren har Ellfolk Bygg fått flera fina utmärkelser, bland annat årets Gasellföretag och tre utnämningar till ett av landets 200-300 Superföretag. Men vägen dit har varit fylld av hårt arbete och personliga uppoffringar.

– Det har varit en tung och lång resa, och den är inte slut. Bakom framgångsrika företag finns alltid mycket slit och viktiga saker som har offrats. Så är det för mig också. Långa dagar på jobbet innebär att jag har offrat tid med familjen. Som förälder är det tungt att höra sitt barn säga att man aldrig är hemma. Idag försöker jag bromsa lite och hitta fler sätt att tillfredsställa skaparlusten på ett mer harmoniskt vis. Jag känner att jag börjar hitta dit nu.

För att kunna bygga även utanför stadsgränsen samarbetar Ellfolk Bygg med Eskilstuna Energi och Miljö.

– Jag tycker det är bra med ett starkt energibolag som är kopplat till kommunen, och som dessutom är engagerat i att fortsätta bygga utanför staden. Det är nödvändigt för att vi som jobbar med att bygga nya bostadsområden ska kunna utföra vårt arbete.

Eskilstuna Energi och Miljö har bland annat utfört entreprenadarbete med vatten och avlopp.

– Jag har alltid gillat dem, de är en bra motpart. Det är ingen slump att alla mina bolag och fastigheter har elavtal med dem. De är ett schysst bolag, jag hade aldrig varit kund där annars.

Johnny Ellfolk, ägare av Ellfolk Bygg

”Det är skapandet som är min stora drivkraft”, säger Johnny Ellfolk, ägare av byggföretaget Ellfolk Bygg. Ellfolk Bygg är ett Sörmlandsbaserat bolag med huvudkontor i Torshälla.

Fakta Ellfolk Group, Ormvråken Holding

Grundades 1979 under namnet Byggfirma Henry Ellfolk.

Ellfolk Bygg AB utför det mesta inom byggbranschen, som om- och nybyggnad m.m.

Är baserade i Södermanland och har fastigheter i bland annat Eskilstuna, Torshälla och Köping.

Består idag av två koncerner med sammanlagt 16 bolag.

Har en omsättning på cirka 135 miljoner och ett fastighetsbestånd om cirka 30 000 m2.

GTR Motorpark -  Multiarenan med det stora miljötänket

GTR Motorpark - Multiarenan med det stora miljötänket

GTR motorpark är i förändring. Visionen om en motorbana för snart femton år sedan skruvas om dagligen. ”Vi är lyhörda och försöker gå i takt med tiden, vi tror på tanken om en multiaktivitetspark. Alltifrån konserter, science park till elektriska Formel 1-tävlingar,” säger grundaren Johan Heggblad.