Till sidans huvudinnehåll
Lars Lindström på sin tomt där han bygger egna lösningar för hållbar vattenanvändning

Hållbar vattenanvändning - det är vatten som är skatten

Målet: att inte använda vattenslangen på hela sommaren. Eskilstunabon Lars Lindström är en Oppfinnar-Jocke av rang som bygger egna lösningar för hållbar vattenanvändning.

I det hembyggda växthuset samsas tomatplantor och chili med fikonträd och ett persikoträd modell större.
– Det här är min främsta hobby, att odla sånt vi kan äta. Men jag drivs även av att bygga egna konstruktioner och lösningar, säger Lars, som är pensionerad lärare i kemisk processteknik.

Det doftar bastu inne i växthuset, virket är senvuxen fura från hustrun Ingrids släktgård i Lappland. Intill ingången står en blå 100 liters-tunna. Det regnvatten som landar på garagets tak leds ner genom underjordiska rör och hamnar i tunnan.
– Här hämtar jag vatten till kannorna som går åt i växthuset. Med hjälp av en flottör styrs vattenpåfyllningen efter tillgång och behov. När det är fullt här leds vattnet vidare genom rör till två före detta mjölktankar strax utanför andra änden av växthuset. De rymmer 500 liter, berättar Lars.

Vi alla behöver påminna oss om att vattnet i kran är dricksvatten

Växthuset står alldeles intill villan som är byggd 1909. Längs med ena väggen klättrar vinrankor. På andra sidan odlas hasselnötter och valnötter. Bevattningen av träd och buskar sker via stuprören som förlängts från huset. Men gräsmattan får klara sig på egen hand.
– Jag tror att vi alla behöver påminna oss om att det vatten vi har i kranarna – och även vattenslangarna – är livsmedelsklassat dricksvatten. Det är renat, producerat och noga kontrollerat i en avancerad process. Det är inte meningen att vi ska använda det till trädgårdsbevattning. Vi tror nog ofta att vattentillgången är oändlig, vilket inte stämmer.

Flera veckor om året åker Lars och Ingrid till sina uppväxtgårdar, den ena i Hälsingland, den andra i Lappland.
– Där har vi inget rinnande vatten, utan hämtar vatten med dunkar. Vi klarar oss bra med det – man behöver varken duscha eller tvätta varje dag. Får man en fläck på sin tröja, ja då tar man bort fläcken. Man behöver inte tvätta hela tröjan, säger Ingrid.

 

Sporten är att ha så pass mycket vatten att man klarar sig hela sommaren mellan de regn som faller.

Snittsvensken gör av med 140 liter vatten per dygn

Dricksvattnet på hennes föräldragård hämtar de från en kallkälla, en plats där grundvatten naturligt tränger fram från marken.
– Det är fantastisk gott vatten, vi kan längta efter det. Jag tror att det enkla livet vi lever på somrarna gjort oss mer medvetna om vår vattenkonsumtion.

Även hemma i Eskilstuna har de koll på sin vattenanvändning.
– Snittsvensken använder cirka 140 liter per dygn, vi gör av med hälften, säger Lars.
Paret bor i närheten av Parken Zoo och de två sönerna sommarjobbade där under tonårsåren.
– På den tiden då Fantomen fortfarande bodde i grottan så hade de en teater med skattjakt. På slutet fick man veta att ”det är vatten som är skatten!” och  det stämmer ju fortfarande. Kanske än mer nu än då, när klimatförändringarna blivit allt mer aktuella, säger Lars.

 

Lars enkla tips för hållbar vattenanvändning

1.  Duscha inte varje dag. När du duschar – stäng av vattnet då du tvålar in dig.

2. Skaffa en liten balja och ställ den i diskhon i köket. Varje gång du sköljer något så hamnar lite vatten i baljan. Perfekt att använda till att vattna en växt!

3. Stäng av vattenkranen när du borstar tänderna.

4. Se över dina tvättvanor. Moderna tvättmaskiner är visserligen vattensnåla, men ändå värt att se över om det går att vädra kläderna eller bara ta bort enstaka fläck istället för att köra igång en maskin.

3 frågor om hållbar vattenanvändning

Admir Ibrisevic, chef Vatten & Avlopp

Vad gör Eskilstuna Energi och Miljö för att säkra en hållbar vattenanvändning?
– Vi arbetar dagligen med olika åtgärder för att minska vattenförluster i nätet och hitta cirkulära lösningar för vattnet. Och vi ser resultat. Men när det kommer till hållbar vattenanvändning, det vill säga att minska förbrukningen, behöver vi invånarnas hjälp. För att uppnå ett hållbart samhälle krävs lagarbete.

Varför är det här en hållbarhetsfråga?
– Det krävs energi och kemikalier både för att producera dricksvatten och rena spillvatten, så av hållbarhetsskäl är det viktigt att tänka på att minska onödig vattenförbrukning. Vattenreservoarer behöver tid för att återhämta sig, särskilt när det gäller grundvatten. Utöver de faktiska kostnadsbesparingarna så har vi nationella och globala krav, till exempel Agenda 2030, som gör att vi måste använda vattnet på ett hållbart sätt. Vatten är inte en obegränsad resurs. Det förtjänar vår uppmärksamhet och omsorg.

Finns det fler fördelar med att använda vattnet smart?
– Lägre vattenförbrukning betyder på sikt lägre investeringskostnader i våra vattenverk och dricksvattennät. Vår stad växer, och om vi använder mindre vatten per hushåll behöver vi inte dimensionera upp ledningarna i samma utsträckning för att säkerställa dricksvatten till alla nybyggen. I och med det undviker vi samtidigt det ökade förnyelse- och underhållsbehov som ett ständigt växande ledningsnät innebär i det långa perspektivet.

Bild på mat som kastas i soptunna som illustrerar det årliga matsvinnet i Sverige per person, totalt 37 kg.

Fakta om matsvinn och våra 4 bästa tips för att bli svinnsmart

Var femte matkasse slängs helt i onödan. Hår får du råden som ger vinst både för miljön och den egna plånboken.

Amjad Al Chamaa på re:Compute IT

Hållbar hi-tech – en bra affär för alla

På förmiddagen dyker ett japanskt tv-team upp. Nästa stund några nyanlända från Ukraina som vill köpa en tv. Sen en nyfiken person som gillar återbruk och parkerar sin sprillans nya Tesla utanför. ”Det är tjusningen med ReTuna Återbruksgalleria, att så många olika kunder kommer hit. Och jag får chansen att hjälpa dem”, säger Amjad Al Chamaa, butikschef på re:Compute-IT.