Till sidans huvudinnehåll
Handdukstork, en kran med rinnande vatten och en frysbox

3 enkla sätt att ta kontroll över din elanvändning

Spara in där det verkligen gör skillnad! Då räcker det med att komma ihåg följande tre saker: sänk temperaturen, spara på varmvattnet och håll koll på stora elapparater!

Genom att få ned din elanvändning får du en lägre elräkning. Och dessutom, om Sveriges hushåll och industrier minskar sin elanvändning, går efterfrågan på el ned – och priset blir lägre. Att använda energieffektiva apparater är en klok investering. 

Byt ut äldre, energislukande apparater mot moderna, energisnåla alternativ så minskar du din elanvändning markant. När det är dags att byta, se till att välja apparater med höga energiklasser och funktioner som energisparlägen. 

Här kommer de tre viktigaste elspartipsen – de som faktiskt gör störst skillnad på elräkningen. 

1. Sänk temperaturen inne

  • Uppvärmningen är vanligtvis den största elutgiften i ett hem, omkring halva kostnaden. 1 grad lägre inomhustemperatur sparar ungefär 5 procent av elanvändningen.

  • Har ni vant er att gå runt i t-shirts under vintern? Tänk om, och dressa upp med tröja och tofflor eller inneskor. Folkhälsomyndigheten rekommenderar 18 grader inomhus medan äldre och känsliga personer bör ha minst 20 grader.

  • Stäng av golvvärme, det är en riktigt stor energitjuv. Inred med mattor och filtar, och kom ihåg badrumsmattan.

2. Spara på varmvattnet

  • Varmvattnet brukar stå för cirka 25 procent av ett hushålls elräkning.

  • Genomsnittssvensken spenderar dagligen mellan sex till tio minuter i duschen. Kortare och färre duschar kan alltså få stor effekt. Byt ut duschmunstycket till ett snålspolande, likaså med blandaren i köket.

  • Diska helst i diskmaskin. Om du måste handdiska – använd balja. Tvätta kläder i lägre temperaturer om möjligt och fyll tvättmaskinen.

  • Vädra dina plagg – det kan räcka som en uppfräschning. Det sliter dessutom mindre på kläderna. Ullkläder ska borstas med klädborste och helst inte tvättas.

3. Ha koll på stora elapparater

  • Tänk större = oftast värre. De stora apparaterna som kyl och frys, ugn och spis drar oftast mest. Se till att dessa är rengjorda samt har rätt temperatur.

  • Torktumlare och torkskåp drar mycket el – försök att hängtorka istället.

  • En liten apparat som är en stor energitjuv är handdukstorken. Ersätt tjocka handdukar med tunnare handdukar om du kan, de torkar snabbare. Leta i mormors skåp – linnehanddukar torkar på nolltid.