Till sidans huvudinnehåll

En pryls resa på ReTuna

På ReTuna Återbruksgalleria går allting runt i cirklar. Det vi gör här är ett tydligt exempel på hur vi tillsammans minskar avfallet i samhället och bidrar till en mer hållbar konsumtion. Så här fungerar det!

1. Lämna in prylarna på Returen 

I ReTunas inlämningsdepå Returen lämnar besökare in möbler, kläder, teknik och prylar som är värda en andra chans. 

2. Första sorteringen

Personal från AMA tar emot prylarna, gör en första sortering och delar ut grejerna till de olika återbrukande butikerna. 

3. Andra sorteringen

De olika verksamheterna går igenom det inkomna materialet. Det som ska säljas i butik gås igenom, tvättas, repareras, målas om eller återbrukas på något sätt.

4. Nytt liv till produkterna

Du kanske handlar ett köksbord i någon av butikerna. Efter några år behöver ni ett större bord, och lämnar in det gamla i Returen igen. På så sätt kan befintliga produkter få nytt liv om och om igen! 

På ReTuna rör vi oss i de översta stegen i avfallstrappan. Vi förebygger att avfall uppstår, och vi återbrukar material. ReTuna Återbruksgalleria är ett exempel på hur cirkulär ekonomi kan fungera!

Visste du att

I ReTuna finns det 14 återbrukande butiker, de har alla sin egen nisch. Material som lämnas in i Returen delas även ut till Folkhögskolans utbildning Recycle Design, Restaurangen Loftet, samt till projektet Pedagogiskt Återbruk som samlar in material till förskoleverksamhet i Eskilstuna.

Ecoflor

Ecoflor

Den lummiga butiken är en grön oas mitt i ReTuna Återbruksgalleria. Miljövänligt odlade blommor, återbrukade krukor och begagnade trädgårdstillbehör hittas i sortimentet. Butikschef Maria Larsson berättar om konceptet, och om hur Eskilstunaborna är med och bidrar till någonting världsförändrande.

Så kan du hjälpa till att minska koldioxidutsläppen (CO2) - Vi listar 4 tips!

Så kan du hjälpa till att minska koldioxidutsläppen (CO2) - Vi listar 4 tips!

Att vi behöver minska våra koldioxidutsläpp har nog inte undgått någon. Men om du tror att dina val inte gör skillnad är det dags att tänka om! Så hur stor skillnad gör de där små vardagshandlingarna då? Här är fyra konkreta tips.