Till sidans huvudinnehåll
Julkulor, granris och polkagriskäppar som ligger på en grön bakgrund

Tips för en hållbar jul

Julen innebär ofta stora klimatavtryck. Med våra klimatsmarta tips kan du göra julen lite mer hållbar.

Klimatsmarta julklappar

Låt fantasin flöda! Byt ut de traditionella julklapparna mot klappar som är mjuka för planeten. Upplevelser, hemmagjord, second hand eller välgörenhet. Ja, det finns många alternativ där du fortfarande kan skämma bort dina nära och kära och samtidigt göra mindre påverkan på miljön.

100 % stearin och inte paraffin

Fixa julstämningen med rätt typ av ljus. Paraffinljus tillverkas av fossila bränslen och bör därför väljas bort. Satsa i stället på stearinljus eller bivaxljus, men kontrollera att ljusen inte innehåller palmolja som ofta framställs på sätt som är skadliga för miljön.

Återanvänd presentpappret

Varje år använder vi flera hundra ton presentpapper i Sverige. Ett mer hållbart alternativ är att återanvända presentpapper, tidningspapper, gamla tapeter, affischer eller varför inte överblivna tygbitar? Dekorera med snören av naturmaterial så blir din julklapp mer unik och personlig.

Personligt julpynt

Gör ditt eget pynt av second hand-tyger, halm, kottar, grenar, papper och annat kul som finns runt om dig. Eller varför inte satsa på ätbara saker som pepparkaksdekorationer, apelsiner med nejlikor och torkade äppelskivor som du kan hänga upp i granen eller dekorera julbordet med. Tänk på att glitter kan innehålla mikroplaster som gör skada när det kommer ut i naturen, så hoppa gärna över det.

¡Tacos de Navidad! - ta hand om den överblivna julmaten

Med en smaskig taco tar du hand om julmaten som blir kvar. Det feta, salta och söta bygger grunden. Lägg till chili, lime och koriander och vips får du en het och frisk paus från de traditionella smakerna.  

  • Köp tortillas, baka själv eller använd julbrödet.
  • Hacka upp valfritt protein, till exempel: veggobullar, lax, revbensspjäll (skippa benen). Stek upp i olja och tacokryddor.
  • Hacka grönsakresterna till en färsk salsa. Ta med lite frukt för sötma – den balanserar fint med hettan. Kläm i en lime och hacka ner chili och koriander.
  • Riv en del av julosten eller skär lagom stora kuber av dessertosten och sprinkla över din taco.
  • Mixa rödbetssalladen med vitlök till en slät sås och ringla över.

Smart och smarrigt!

Så sorterar du presentpapper, stearinljus och annat avfall från julhelgen

Så sorterar du presentpapper, stearinljus och annat avfall från julhelgen

Osäker på vad du ska göra av omslagspapper och trasiga julgranskulor? Här kommer din guide för att lyckas sortera avfallet som uppstår under julhelgerna.

ReTuna Återbruksgallerias entré

Upptäck ReTuna

Människor från hela världen har rest till Eskilstuna endast för att besöka vårt unika centrum för återbruk. Men har du som bor här i närheten verkligen utforskat återbruksgallerian? Om inte, i sommar är det dags att ta en sväng förbi världens första återbruksgalleria, ReTuna!

Torka ur fettet ur stekpannan.

4 tips på hur du hanterar överblivet matfett och olja

Fett som spolas ner i vasken stelnar och bildar proppar i avloppsrören. Då kan det lätt bli översvämning hos dig eller dina grannar. Här får du några enkla tips om hur du kan hjälpa till att minska risken för stopp i avloppet och samtidigt blir miljövän.