Till sidans huvudinnehåll
Man som tvättar bilen hemma

5 myter om biltvätt

Bästa valet för miljön när det är dags att tvätta bilen är att välja biltvätten. Här har vi samlat fem myter om biltvätt som inte håller som argument för att tvätta bilen på fel ställe.

Myt #1

”Det är dåligt för miljön att köra flera mil till en biltvätt, man kan lika gärna tvätta bilen på gatan.”

Nej, det är inte riktigt rätt. När du tvättar din bil på gatan är det som att tvätta bilen direkt i naturen. Då rinner miljöfarliga tungmetaller och giftiga ämnen som fastnat på din bil rakt ut i våra sjöar och vattendrag. Passa på att tvätta bilen när du ska och tanka, då belastar du inte naturen med onödig bilkörning.

Myt #2

”Att tvätta bilen på gatan är ju inte värre än när det regnar på bilen.”

Det låter ganska logiskt men det stämmer inte alls. Regnvatten löser inte bort det som fastnat på din bil. För det behövs bilvårdsprodukter som i sin tur ofta innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen. Om du tvättar din bil på en biltvätt som är utrustad för att ta hand om olja och kemikalier från bilen så drabbas inte vår natur av dessa.

Myt #3

”Bilen blir inte ren om man använder miljövänliga bilvårdsmedel.”

Jodå, det blir den visst. Och miljövänliga bilvårdsmedel får ofta topplaceringar i tester som görs. Miljömärkta bilvårdsmedel tvättar minst lika bra som andra bilvårdsprodukter. Den enda skillnaden är att de är skonsamma mot vår miljö. Så använder du miljövänliga bilvårdsmedel får du både en ren bil och ett rent samvete. 

Myt #4

”Det är inga problem att tvätta bilen på gatan så länge jag använder miljömärkta produkter.”

Tyvärr är det inte så enkelt. Det är aldrig okej att tvätta på gatan, inte ens om du använder miljömärkta bilvårdsprodukter. Smutsen som du tvättar av från bilen innehåller asfaltsrester, tungmetaller, olja och andra giftiga ämnen som spolas rakt ut i naturen.

Myt #5

”Att tvätta bilen väldigt sällan är bra för miljön.”

Det är precis tvärt om. Kör du bil varje dag bör du helst tvätta bilen två gånger i månaden på vintern och en gång i månaden på sommaren. Då hinner inte salt, olje- och asfalstrester bita sig fast och är lättare att få bort.

 

Tack för att du väljer biltvätten!

I samarbete med Svenskt Vatten, svensktvatten.se

Tvätta bilen miljövänligt.

Tvätta bilen

Detta bör du tänka på när du tvättar bilen för att inte förgifta våra vattendrag.