Till sidans huvudinnehåll
Fett i ledning

Häll inte fett i avloppet

Fett som hälls ut i avloppet stelnar i ledningarna och bildar hårda klumpar som kan orsaka stopp. Låt oss återvinna fettet så slipper vi onödiga kostnader och översvämningar.

Fett blir biogas

Istället för att riskera kostsamma och svårlokaliserade stopp i avloppsnätet är det klokt att samla upp fettet och återvinna det. Då blir det istället biogas av det.

Större mängder fett

Flytande, avsvalnat fett som t ex. frityrolja och sås kan du samla upp i en plastflaska (aldrig glas) med hjälp av en tratt. Full flaska sorteras bland matavfallet eller lämnas in på någon av våra återvinningscentraler. Släng hela flaskan i matavfallet. Den sorteras i sin tur bort vid vår anläggning för att återvinnas som plast. Ett annat sätt är att hälla över det feta i en kopp och låta det stelna i kylen. Därefter är det lätt att skrapa ur och sortera bland matavfallet.

Mindre mängder fett

När det rör sig om mindre mängder stekfett och liknande kan du bara torka ur stekpannan med lite hushållspapper innan den diskas. Pappret slängs bland det övriga hushållsavfallet.

Praktisk tratt för uppsamling

Använd gärna vår miljötratt för att samla upp fettet. Den går lätt att skruva på en PET-flaska eller liknande och stängs med lock. Hämta din tratt i vår kundservice på Kungsgatan 86 eller på våra återvinningscentraler.

 

Exempel på oönskat fett

Det är inte bara det rena fettet som smör, frityrolja och stekflott som inte ska spolas ner i vasken. Här är ytterligare exempel på sådant som inte heller är lämpligt:

  • Såser
  • Lag från inläggningar med feta produkter t.ex. sill
  • Marinad
  • Grädde
  • Stekspad
  • Glass
  • Choklad
  • Kaksmet
  • Råa ägg 

Köksavfallskvarn

Vårt ledningsnät klarar tyvärr inte av att hantera köksavfall i form av matrester i spillvattennätet, därför är det inte tillåtet att ha köksavfallskvarn i vår kommun.

Tillförsel av köksavfall skulle öka problemen med fett, sediment och igensättningar i nätet. Det skulle medföra fler stopp och störningar, ökad miljöpåverkan och ökade kostnader till följd. Dessutom ökar risken för skadedjur när spillvattnet innehåller köksavfall.

Se vår film om hur du fett lätt kan göra rätt här nedan. 

Spola inte ner tops i toaletten.

Spola rätt

Har du tänkt på vad du spolar ner i toan? Här listar vi flera saker som inte är lämpliga.

Konstnärspenslar med färg

Kadmium i färg

Utan Kadmium i avloppsvattnet skulle fiskar och andra vattenlevande djur må toppen.

Tvätta bilen miljövänligt.

Tvätta bilen

Detta bör du tänka på när du tvättar bilen för att inte förgifta våra vattendrag.

ben i en pool.

Tömma poolen

Här kan du läsa våra tips och råd för vad som gäller när det är dags att tömma poolen.

Ett barn som diskar.

Miljövänligt i hemmet

Miljöfarliga kemikalier finns överallt i våra hem. Här tipsar vi om hur du undviker dem.

Torka ur fettet ur stekpannan.

4 tips på hur du hanterar överblivet matfett och olja

Fett som spolas ner i vasken stelnar och bildar proppar i avloppsrören. Då kan det lätt bli översvämning hos dig eller dina grannar. Här får du några enkla tips om hur du kan hjälpa till att minska risken för stopp i avloppet och samtidigt blir miljövän.