Så färgsorterar du som bor i lägenhet

Du sorterar ditt avfall i sju olika färgade påsar som du sedan slänger i olika kärl i fastighetens sorteringsrum.

Hur gör jag när jag färgsorterar?

Du sorterar ditt avfall i de olika påsarna. När en påse är full knyter du ihop den med en ordentlig dubbelknut och går med den till fastighetens sorteringsrum. Påsen för övrigt hushållsavfall slänger du i ett kärl märkt "Övrigt hushållsavfall", resterande färgsorteringspåsar slänger du i ett kärl märkt "Färgsortering". 

Hur får jag påsar?

Genom din fastighetsägare får du sex olika färgsorteringspåsar: grön, gul, blå, orange, grå och rosa. Den sjunde påsen för övrigt hushållsavfall håller du med själv, det kan vara en vanlig plastpåse från mataffären. 

Hur sorterar jag det som inte går att sortera med färgsorteringen?

Hör med din fastighetsägare hur ni sorterar i just din fastighet.

Glasförpackningar: Sorterar du vid en återvinningsstation, eller i kärl för glasförpackningar om din fastighetsägare tillhandahåller den tjänsten.

Farligt avfall: lampor, batterier, elektronik, kemikalier och annat farligt avfall lämnar du vid en återvinningscentral. Hör med din fastighetsägare om de erbjuder insamling av t. ex batterier och lampor. 

Vanliga frågor och svar

""

Vad är grejen med dubbelknut?

Knyt alltid en ordenlig dubbelknut på alla dina påsar innan du slänger dem. Dubbelknuten är viktig för att påsarna inte ska gå upp under hanteringen. Dessutom håller det kärlen fräscha och ohyra borta. Tack för att du knyter dubbelknut!

Så hanterar du överblivet matfett och olja

Vi har samlat några enkla tips på hur du kan hjälpa till att minska risken för stopp i avloppet och samtidigt blir miljövän.

Lämna farligt avfall i en butik nära dig

Visste du att du kan lämna lampor, batterier och småelektronik vid olika butiker i Eskilstuna? Samlare för farligt avfall hittar du vid:

  • Willys på Kungsgatan
  • Ica Maxi
  • Jula Folkesta
""

Undrar du hur någonting ska sorteras?

Sök på olika slags avfall i vår digitala sorteringsguide och se hur det ska sorteras.

Färgsorteringsguide
""

Det här är inte en sopbil. Det är en värdetransport.

Du kanske trodde att vi körde runt med sopor i våra bilar. Absolut inte.