Till sidans huvudinnehåll

Så färgsorterar du som bor i lägenhet

Du sorterar ditt avfall i sju olika färgade påsar som du sedan slänger i olika kärl i fastighetens sorteringsrum.

Hur gör jag när jag färgsorterar?

Du sorterar ditt avfall i de olika påsarna. När en påse är full knyter du ihop den med en ordentlig dubbelknut och går med den till fastighetens sorteringsrum. Påsen för övrigt hushållsavfall slänger du i ett kärl märkt "Övrigt hushållsavfall", gröna påsen med matavfall slänger du i kärlet märkt "Matavfall", och resterande färgsorteringspåsar slänger du i ett kärl märkt "Färgsortering". 

Hur får jag påsar?

Det är din fastighetsägare som tillhandahåller påsarna. Hör med din fastighetsägare om du är osäker på var du kan hämta nya påsar. 

Hur sorterar jag det som inte går att sortera med färgsorteringen?

  • Glasförpackningar: Sorterar du vid en återvinningsstation, eller i kärl för glasförpackningar om din fastighetsägare tillhandahåller den tjänsten.
  • Farligt avfall: lampor, batterier, elektronik, kemikalier och annat farligt avfall lämnar du vid en återvinningscentral. Hör med din fastighetsägare om de erbjuder insamling av t. ex batterier och lampor. 
Person knyter ihop en grön påse

Vad är grejen med dubbelknut?

Knyt alltid en ordenlig dubbelknut på alla dina påsar innan du slänger dem. Dubbelknuten är viktig för att påsarna inte ska gå upp under hanteringen. Dessutom håller det kärlen fräscha och ohyra borta. 

Lämna farligt avfall i en butik nära dig

Visste du att du kan lämna lampor, batterier och småelektronik vid olika butiker i Eskilstuna? Samlare för farligt avfall hittar du vid:

  • Willys på Kungsgatan
  • Ica Maxi
Torka ur fettet ur stekpannan.

4 tips på hur du hanterar överblivet matfett och olja

Fett som spolas ner i vasken stelnar och bildar proppar i avloppsrören. Då kan det lätt bli översvämning hos dig eller dina grannar. Här får du några enkla tips om hur du kan hjälpa till att minska risken för stopp i avloppet och samtidigt blir miljövän.

Symbol för avfallshantering

Sortera enkelt med sorteringsguiden

Med vår sorteringguide får du enkel hjälp med hur du ska sortera.

Färgsorteringsguide där det står exempel på vad som ska slängas i de olika färgade soppåsarna

Färgsorteringsguide

Färgsorteringsguide att skriva ut och måla själv

Färgsortera målarbilden!