Kvinna ligger i sängen och använder surfplatta

Vad är fibernät och hur fungerar det? - Vi listar allt du behöver veta

Fiber är din väg till en driftsäker internetuppkoppling där hela familjen kan jobba, spela, surfa och streama samtidigt. En anslutning till fibernätet kan även höja värdet på din bostad. Här kan du läsa om vad fibernät är och hur det fungerar!

Vad är fibernät?

En anslutning till fiber ger dig oändliga möjligheter. En fiberanslutning består av en fiberkabel som består av hårstråtunna glasfibrer som skickar signaler med hjälp av ljuspulser. Med ljusets hastighet kan stora mängder av information skickas långa sträckor. Optisk fiber är den enda teknik som man vet klarar framtidens krav på digitala tjänster.

Hur fungerar fibernät?

Fiberanslutning innebär att du får en signal via optiskt ljus. Med fiber kommer du upp i höga hastigheter och du kan överföra stora mängder datatrafik. Det är bra när hela familjen vill surfa, spela, jobba och streama samtidigt. Du får även samma hastighet för upp- och nedladdning.

Vi äger och bygger ut det lokala fibernätet i Eskilstuna och omkringliggande landsbygd. Med lång erfarenhet av att bygga och utveckla fibernätet ger vi fler en uppkopplad vardag. IP-only är vår kommunikationsoperatör och sköter driften av nätet. 

Vår arbetsuppgift är:

  • att gräva fram till din fastighet
  • lägga ner fiberkabeln
  • installera utrustning invändigt och utvändigt i din fastighet

Varför fibernät?

  • Du får bättre kvalitet och större driftsäkerhet än någon annan lösning.
  • När du ansluter fiber till din villa innebär det att du får en signal via optiskt ljus, vilket gör att det både går att komma upp i höga hastigheter och överföra stora mängder datatrafik.
  • Med fiberanslutning till villan går det att surfa utan några väntetider.
  • Med en stabil fiberuppkoppling kan du surfa, spela, ladda ned stora filer och streama högupplöst film utan att kompromissa med hastigheten.

Läs mer om 5 steg som visar hur du ansluter till fiber

Läs mer om fiber

Nedan har vi samlat fler artiklar för dig som vill läsa mer om fiber: