Till sidans huvudinnehåll
Fiber med lysande ändar

Vad är fiber? - Allt du behöver veta

Med en anslutning till fiber får du högre hastighet, bättre kvalitet och större driftsäkerhet än någon annan lösning. En optisk fiberkabel består av hårstråtunna glasfibrer som skickar signaler med hjälp av ljuspulser. Med ljusets hastighet kan stora mängder av information skickas långa sträckor. Här kan du läsa mer om vad fiber är och varför fiber är en mycket populär lösning som förenklar vardagen för många!

Vad är fiber?

En fiberkabel består av hårstråtunna glasfibrer som skickar signaler med hjälp av ljuspulser. Med ljusets hastighet kan stora mängder av information skickas långa sträckor. Optisk fiber är den enda teknik som man vet klarar framtidens krav på digitala tjänster.

Varför bör jag ha fiber? 

Med fiber gör du ditt boende mer komplett och ger hela familjen möjlighet att jobba, streama, spela och surfa samtidigt. Idag och i framtiden. 

Med fiber till villa får du bättre kvalitet och större driftsäkerhet än med någon annan lösning. Villafiber kan även öka värdet på din villa. Det är inte ovanligt att en framtida köpare förväntar sig att fiber är indragen i fastigheten, vilket gör att det inte är helt osannolikt att priset på en fastighet kan påverkas av att det finns en fiberanslutning. 

 

Vi har även fiber för BRF och samfällighet och fiber till företaget

 

Fördelar med fiber

  • Du får bättre kvalitet och större driftsäkerhet än någon annan lösning.
  • När du ansluter fiber till din villa innebär det att du får en signal via optiskt ljus, vilket gör att det både går att komma upp i höga hastigheter och överföra stora mängder datatrafik.
  • Med fiberanslutning till villan går det att surfa utan några väntetider.
  • Med en stabil fiberuppkoppling kan du surfa, spela, ladda ned stora filer och streama högupplöst film utan att kompromissa med hastigheten.

Hur fungerar fiber?

En optisk fiberkabel består av hårstråtunna glasfibrer som skickar signaler med hjälp av ljuspulser. Med ljusets hastighet kan stora mängder av information skickas långa sträckor. Optisk fiber är den enda teknik som man vet klarar framtidens krav på digitala tjänster. 

Från att vi tagit emot ett signerat avtal räknar vi att det tar cirka 16 veckor för att ge dig en uppkopplad vardag. 

Arbetet startar med att vi gräver ner fiberkablar i marken fram till din tomtgräns. För att leda in fiber från tomtgränsen till bostaden behöver en skyddsslang grävas ner i marken på din tomt.

Skyddsslangen placeras i rännan från tomtgräns till husvägg. Det är via skyddsslangen vi ansluter fiber till din bostad. Där skyddslangen möter husvägg gör vi ett hål in i din bostad för att montera användarnod och ansluta fiber. 

För att kunna ansluta din bostad monterar vi en användarnod på väggen inne i ditt hus. Vi sätter upp noden i samband med håltagningen i husväggen. 

När användarnoden är monterad kopplar vi in fiber i din bostad. Efter det aktiverar kommunikationsoperatören anslutningen och meddelar tjänsteleverantörerna att du har fiber. Läs mer om hur du kan installera fiber med 5 enkla steg.

Vem levererar fiber till mig?

Vi äger och bygger ut det lokala fibernätet i Eskilstuna och omkringliggande landsbygd. Med lång erfarenhet av att bygga och utveckla fibernätet ger vi fler en uppkopplad vardag. 

Vår arbetsuppgift är:

  • att gräva fram till din fastighet
  • lägga ner fiberkabeln
  • installera utrustning invändigt och utvändigt i din fastighet

Läs mer om fiber

Nedan har vi samlat fler artiklar för dig som vill läsa mer om fiber:

Ikoner för mejl och telefon

Har du frågor? Vi hjälper dig gärna.

Kontakta oss om du har frågor om fiberanslutning, grävning på egen tomt eller finansiering. 

› kundservice@eem.se

› 016-10 60 60

Anslut fiber till din bostad

Med fiber får du en uppkopplad vardag med rätt kapacitet när hela familjen vill surfa, streama och arbeta. Anslut dig till möjligheternas nät idag.