Till sidans huvudinnehåll
Kvinna ligger i sängen och använder surfplatta

Vad är fibernät och hur fungerar det? - Vi listar allt du behöver veta

Fiber är din väg till en driftsäker internetuppkoppling där hela familjen kan jobba, spela, surfa och streama samtidigt. En anslutning till fibernätet kan även höja värdet på din bostad. Här kan du läsa om vad fibernät är och hur det fungerar!

Vad är fibernät?

En anslutning till fiber ger dig oändliga möjligheter. En fiberanslutning består av en fiberkabel som består av hårstråtunna glasfibrer som skickar signaler med hjälp av ljuspulser. Med ljusets hastighet kan stora mängder av information skickas långa sträckor. Optisk fiber är den enda teknik som man vet klarar framtidens krav på digitala tjänster.

Hur fungerar fibernät?

Fiberanslutning innebär att du får en signal via optiskt ljus. Med fiber kommer du upp i höga hastigheter och du kan överföra stora mängder datatrafik. Det är bra när hela familjen vill surfa, spela, jobba och streama samtidigt. Du får även samma hastighet för upp- och nedladdning.

Vi äger och bygger ut det lokala fibernätet i Eskilstuna och omkringliggande landsbygd. Med lång erfarenhet av att bygga och utveckla fibernätet ger vi fler en uppkopplad vardag. Global Connect är vår kommunikationsoperatör och sköter driften av nätet. 

Vår arbetsuppgift är:

  • att gräva fram till din fastighet
  • lägga ner fiberkabeln
  • installera utrustning invändigt och utvändigt i din fastighet

Varför fibernät?

  • Du får bättre kvalitet och större driftsäkerhet än någon annan lösning.
  • När du ansluter fiber till din villa innebär det att du får en signal via optiskt ljus, vilket gör att det både går att komma upp i höga hastigheter och överföra stora mängder datatrafik.
  • Med fiberanslutning till villan går det att surfa utan några väntetider.
  • Med en stabil fiberuppkoppling kan du surfa, spela, ladda ned stora filer och streama högupplöst film utan att kompromissa med hastigheten.

Läs mer om 5 steg som visar hur du ansluter till fiber

Läs mer om fiber

Nedan har vi samlat fler artiklar för dig som vill läsa mer om fiber:

På vår sida Beställ fiber kan du beställa respektive lämna en intresseanmälan för fiber. Vilket alternativ du ska välja beror på om du bor i villa, BRF eller SMF eller flerfamiljshus och framgår på sidan. 

Här är fem steg för hur du får fiber inkopplat.

När fibern är indraget i bostaden och användarnoden är installerad återstår att driftsätta anslutningen, det kan ta runt fem arbetsdagar. Sedan beställer du dina tjänster genom tjänsteguiden.

Ja. Du behöver teckna ett avtal med en tjänsteleverantör för att få åtkomst till internet. Kostnaden för detta varierar beroende på vilken tjänsteleverantör och avtal du väljer. Du betalar även oss som nätägare en nätavgift på 40 kr i månaden. Nätavgiften är till för att täcka kostnaderna för utveckling och underhåll av fibernätet, vilket i sin tur hjälper oss att förhindra störningar så att du har en väl fungerande uppkoppling hemma.

Kontakta din tjänsteleverantör för att göra en felanmälan. Tjänsteleverantören är den du har beställt internet, TV eller andra fibertjänster av.

En användarnod monteras på väggen i din fastighet i samband med fiberinstallationen. Det är den som du sedan kopplar din utrustning, såsom router, TV box eller telefonidosa, till för att kunna använda dina tjänster. Den har flera portar som du kan nyttja till olika tjänster.

Kontakta din tjänsteleverantör för att göra en felanmälan. Tjänsteleverantören är den du har beställt internet, TV eller andra fibertjänster av. De kommer i sin tur göra en felsökning och om de anser att användarnoden är trasig eller att det är fel på din fiber kommer de lägga ett ärende till oss.

På vår sida Flytta användarnod kan du fylla i ett formulär för att beställa omplacering av din användarnod.

Ja. Att koppla bort sig från fibernätet är kostnadsfritt och tar upp till 5 arbetsdagar. Kontakta vår kundtjänst så hjälper de dig. Vid uppsägning av fiber har du fortfarande kvar befintliga avtal med din tjänsteleverantör (exempelvis Telenor eller Telia). Om du vill säga upp även dessa avtal kontaktar du tjänsteleverantören.

Om du vill återaktivera din anslutning tillkommer en aktiveringsavgift på 3500 kr. Det tar upp till 10 arbetsdagar innan din anslutning är återaktiverad.

Ikoner för mejl och telefon

Har du frågor? Vi hjälper dig gärna.

Kontakta oss om du har frågor om fiberanslutning, grävning på egen tomt eller finansiering. 

› kundservice@eem.se

› 016-10 60 60