Till sidans huvudinnehåll
Kvinna ligger i sängen och använder surfplatta

Så ansluter du fiber i efterhand

Om du köpt en villa utan fiberanslutning eller kanske bygger nytt så vill du kanske ansluta till fiber i efterhand. Här förklarar vi hur det går till!

Hur ansluter jag fiber i efterhand?

Anslutningsprocessen börjar med att du fyller i vårt beställningformulär. Om det finns fiber i områder där du bor är standardpriset för en fiberinstallation 24 900 kronor. Bor du i ett område utanför fibernätet återkommer vi med en offert.

Sedan börjar vi med arbetet med att installera din bostad. Här listar vi hur installationen går till. 

  1. Arbetet startar med att vi gräver ner fiberkablar i marken fram till din tomtgräns. 
  2. För att leda in fiber från tomtgränsen till bostaden behöver en skyddsslang grävas ner i marken på din tomt.
  3. Skyddsslangen placeras i rännan från tomtgräns till husvägg. Det är via skyddsslangen vi ansluter fiber till din bostad. Där skyddslangen möter husvägg gör vi ett hål in i din bostad för att montera användarnod och ansluta fiber.
  4. För att kunna ansluta din bostad monterar vi en användarnod på väggen inne i ditt hus. Vi sätter upp noden i samband med håltagningen i husväggen.
  5. När användarnoden är monterad kopplar vi in fiber i din bostad. Efter det aktiverar kommunikationsoperatören anslutningen och meddelar tjänsteleverantörerna att du har fiber.

Vad kostar det att dra in fiber i efterhand?

Om det finns fiber i området där du bor är standardpriset för en fiberinstallation 24 900 kronor. Då ingår allt utom grävning på egen tomt, det kan du beställa av oss om du inte vill gräva själv.

Bor du i ett område utanför fibernätet återkommer vi med en offert. Betalar gör du när installationen är slutförd och du har även möjlighet att delbetala din installation. 

Dra in fiber i efterhand hos EEM

Om du är intresserad av att dra in fiber i efterhand fyller du i formuläret så kontaktar vi dig. Från beställning till inkopplat fiber tar det cirka 16 veckor. 

Beställ din fiberanslutning här.

Läs mer om fiber

Nedan har vi samlat fler artiklar för dig som vill läsa mer om fiber:

Ikoner för mejl och telefon

Har du frågor? Vi hjälper dig gärna.

Kontakta oss om du har frågor om fiberanslutning, grävning på egen tomt eller finansiering. 

› kundservice@eem.se

› 016-10 60 60