Till sidans huvudinnehåll
Flicka gungar i solnedgången

Bredband via fiber - Så fungerar det

Bredband via fiber innebär att du får din internetuppkoppling via en optisk fiberkabel. Det innebär en stabil och driftsäker uppkoppling som har rätt kapacitet när familjen ska surfa, jobba och streama. Här kan du läsa mer om bredband via fiber!

Vad är bredband via fiber?

Det finns flera typer av internetuppkopplingar, bredband via fiber är en modern, driftsäker lösning där du får din anslutning via en optisk fiberkabel. Du väljer själv om du vill surfa med kabel eller trådlöst nätverk med hjälp av en router. 

Hur fungerar bredband via fiber?

Ett fiberanslutning kan se lite olika ut beroende på hur du bor. Vill du ansluta din villa till fiber startar arbetet med att vi gräver ner fiberkablar i marken fram till din tomtgräns. För att leda in fiber från tomtgränsen till bostaden behöver en skyddsslang grävas ner i marken på din tomt.

Det är via skyddsslangen vi ansluter fiber till din bostad. Där skyddslangen möter husvägg gör vi ett hål in i din bostad för att montera användarnod och ansluta fiber.

För att kunna ansluta din bostad monterar vi en användarnod på väggen inne i ditt hus. Vi sätter upp noden i samband med håltagningen i husväggen. När användarnoden är monterad kopplar vi in fiber i din bostad. Efter det aktiverar kommunikationsoperatören anslutningen och meddelar tjänsteleverantörerna att du har fiber. Så kopplar du in fiber - läs mer här! 

Om vi vill ansluta din lägenhet till fibernätet krävs det att din BRF har en fiberanslutning. Läs mer om fiber för BRF här. 

EEM äger och utvecklar fibernätet i Eskilstuna kommun. Till vår hjälp med drift av nätet har vi vår kommunikationsoperatör Global Connect

Här kan du läsa mer om hur fibernät fungerar.

Vad kostar bredband via fiber?

Om det finns fiber i området där du bor är standardpriset 24 900 kronor. Då ingår allt utom grävning på egen tomt, det kan du beställa av oss om du inte vill gräva själv. Bor du i ett område utanför fibernätet återkommer vi med en offert.

Du betalar först när installationen är klar och du har även möjlighet att delbetala din anslutning. 

Läs mer om fiber

Nedan har vi samlat fler artiklar för dig som vill läsa mer om fiber:

Ikoner för mejl och telefon

Har du frågor? Vi hjälper dig gärna.

Kontakta oss om du har frågor om fiberanslutning, grävning på egen tomt eller finansiering. 

› kundservice@eem.se

› 016-10 60 60