Frågor om Vatten och avlopp
Hur läser jag av min vattenmätare? Vem har ansvaret vid en vattenläcka? Här hittar du de vanligaste frågorna om Vatten och avlopp.
-
Frågor och svar om vatten och avlopp
-
Hur läser jag av vattenmätaren?
Du läser av din vattenmätare genom att titta på siffrorna på vattenmätaren. Du kan sen registrera detta genom att logga in på Mina sidor eller alternativt kontakta kundservice på 016-10 60 60 eller mejla kundservice@eem.se.
-
Varför är mitt vatten grumligt när jag spolar i kranen?
Att vattnet är grumligt ibland är inget farligt utan beror huvudsakligen på gaserna kväve och syre, vilka är något lösliga i vatten. I kallt vatten löser sig luften bättre än i varmt vatten vilket gör att små luftbubblor bildas när du spolar upp vatten och vattnet ser vitt eller grått ut (grumligt). Detta är särskilt vanligt på våren när vattnet som pumpas ut från vattenverket är mycket kallt och sakta värms upp i vattenledningarna på väg ut till dig. Det höga trycket som finns i vattenledningarna hjälper till att hålla luften löst i vattnet och när du spolar vattnet, sjunker också trycket på vattnet och luftbubblorna bildas. Samma fenomen kan du se när du öppnar en flaska kolsyrad dryck. Det höga trycket i flaskan håller koldioxiden löst och när korken öppnas och trycket sjunker frigörs gasen och bubblorna bildas. Är flaskan dessutom varm när den öppnas frigörs ytterligare gas.
-
Hur tömmer jag min pool?
Om du bara har tillsatt klor i vattnet, kan du i första hand överväga om poolen kan tömmas på gräsytor i den egna trädgården. Detta förutsätter att vattnet inte ställer till problem för grannar, exempelvis vid enskilda vattentäkter.
Det är viktigt att tänka på att poolvattnet först måste avkloreras innan tömning. I mindre pooler som står i solen förbrukas fritt klor snabbt och om du väntar några dagar efter senaste klorering är gräsytor ett bra alternativ.
Observera att det inte är ett alternativ att leda vattnet till avloppsnätet, till exempel via bostadens duschbrunn, badkar eller motsvarande.
Här har vi samlat all information om hur du kan tömma poolen och vad du bör tänka på.
-
Vilket hårdhet har mitt vatten?
I Eskilstuna har vi ett medelhårt vatten överallt utom i Näshulta som har mjukt vatten. Läs anvisningarna på produktförpackningen för tvätt- eller diskmedel och salt för rekommenderad dosering.
-
Jag ska gräva - hur ser jag vart befintliga ledningar finns?
När du ska gräva rekommenderar vi att du använder dig av ledningsanvisning. Du beställer ledningsanvisning via ledningskollen.se.
Vi kan ge dig en visning på var elkablar och fjärrvärmeledningar finns. Vatten- och avloppsledningar kan vi endast visa fram till tomtgräns, men kommunens byggavdelning kan bistå med ledningsanvisning innanför tomtgräns.
-
Jag har fått översvämning i källaren - vad gör jag?
Att få översvämning i sin källare innebär stort obehag och en mängd extra arbete. Den ekonomiska ersättningen man eventuellt kan få ut från sitt försäkringsbolag eller från oss uppväger aldrig de besvärligheter och skador man drabbas av. Vi lägger ned mycket arbete på att stegvis förbättra avloppsnätet. Det går dock aldrig att helt få bort riskerna för källaröversvämning.
Checklista vid översvämning
1. Bryt all elektrisk ström i de översvämmade lokalerna. Se dock till att eventuell dräneringspump inte stannar.
2. Flytta om möjligt fuktkänsliga möblemang.
3. Skaffa hjälp med länspumpning. Kontakta ditt försäkringsbolag eller oss.
4. Var noga med hygien efter kontakt med inträngande avloppsvatten.
5. Kontakta ditt försäkringsbolag. De ordnar med skadereglering och uttorkning.
6. Eventuella ersättningskrav på oss måste meddelas skriftligt.
7. Anmäl översvämningen till oss.
Här har vi samlat mer information om källaröversvämningar och de vanligaste orsakerna till detta.
-
Hur och när undersöker jag mitt brunnsvatten?
Enligt rekommendation i Livsmedelverkets råd om enskilt dricksvattenförsörjning, bör den kemiska och mikrobiologiska undersökningen av dricksvatten utföras en gång per treårsperiod vid s.k. enskilda anläggningar (anläggningar som försörjer en en- eller tvåfamiljsfastighet). För övriga anläggningar bör dricksvattenkvaliteten undersökas minst en gång per år.
För att lämna vatten för provtagning måste du först hämta provtagningsmaterial. Du kan antingen besöka vårt kundcenter på Kungsgatan 86, alla vardagar mellan 07.30-16.30 eller vattenlaboratoriet på Hyndevads vattenverk mellan 8.00-16.00. Vi kan även skicka ut provtagningsmaterial men då tillkommer en kostnad enligt gällande prislista. Utöver provtagningsmaterial får du även en följesedel med information om bland anant provtagning, provmängder och provinlämning.
-
Hur läser jag av vattenmätaren?
-
Frågor och svar om vattenläckor
-
Vem har ansvaret vid en vattenläcka?
Beroende på vart vattenläckan uppstår ansvarar vi eller fastighetsägaren för att laga läckan.
När vattenläckor uppstår i dricksvattenledningar eller avloppsrör inom den egna fastigheten (även kallat VA-installation) är det fastighetsägaren själv som ansvarar för att de åtgärdas av en rörentreprenör. Om fastighetsägare kallar ut VA-personal från oss för att utreda ett ärende och det visar sig att felet har uppstått på fastighetens del av servisledningen, ska fastighetsägaren betala en skälig del av VAs kostnad.
-
Hur kan jag få information om en vattenläcka?
När vi mottagit en anmälan om vattenläcka eller själva anmält den så sätts berörd personal in så snabbt som möjligt i arbetet. Vi lägger upp driftstörningar under avbrottsinfo på vår hemsida där uppdatering sker kontinuerligt med status för avbrottet. Är du osäker på om en vattenläcka har larmats in till oss så kan du alltid gå in här på avbrottsinfo för att se om det är några avbrott.
-
Hur upptäcker jag en vattenläcka?
En läcka kan uppstå på servisledningen för vatten utan förvarning. Om vattnet rinner ut i marken är läckan ofta svår att upptäcka. När läckan har uppstått före vattenmätaren registreras heller inte någon ökning i förbrukningen. Gör det därför till en vana att inte bara titta på mätaren utan också lyssna på den. Om det susar vid mätaren, trots att alla kranar i huset är stängda, så läcker ledningen. Läckan ska repareras snarast för att inte riskera att fastigheten drabbas av en vattenskada.
Så mycket vatten kan gå åt vid en läcka
Typ av läcka
Mängd vatten
en droppande kran
40 l/dygn eller 15 m3/år
en sytråd, Ø 0,3 mm, då droppar din kran hela tiden
cirka 40 m3 vatten/år.
toalett som rinner
1100 l/dygn eller 400 m3/år
en tändsticka, Ø 2,7 mm, det är ungefär den stråle som blir när du sköljer din disk
cirka 3 500 m3 vatten/år.
en penna, Ø 8,7 mm, det är ungefär som en badkarstappning
cirka 35 000 m3 vatten/år.
en femkrona Ø 27,5 mm, det är en spolning ur en brandpost
cirka 350 000 m3 vatten/år.
Normal förbrukning av vatten i en familj är ca 150 m3/år.
-
Vad gör jag om jag har en vattenläcka?
Om du har en synlig läcka kontaktar du en rörläggare eller VVS-montör som kan hjälpa dig att åtgärda problemet. Är du osäker på om det är en läcka eller inte, är du välkommen att kontakta vår kundservice.
Du ska alltid kontakta vår kundservice när något har hänt eller behöver göras med vattenmätaren eller om vattnet behöver stängas av i gatan.
-
Varför är vattnet missfärgat?
Det är partiklar som gör vattnet missfärgat, främst så kallad järnoxid (rost). Rost och/eller annat sedimenterat material finns alltid i ledningarna men släpper när trycket förändras i samband med läckor, reparation eller underhåll av ledningsnätet. Ledningsnätet är rundgående under mark, och därför kan även boende långt från läckan drabbas av missfärgat vatten.
-
Kan jag dricka missfärgat vatten?
Vi rekommenderar att du inte dricker vattnet så länge det är missfärgat oavsett om färgen beror på en vattenläcka eller reperation- och underhållsarbete. Spola vattnet tills det är klart igen och med fördel så nära vattenmätaren som möjligt.
-
Kan djur dricka missfärgat vatten?
Rekommendationen att inte dricka missfärgat vatten gäller för både människor och djur.
-
Vad gör jag om jag har druckit missfärgat vatten?
Så länge du inte mår dåligt behöver du inte göra någonting. Det du får i dig är mer järn än vanligt.
-
Ska jag koka vattnet?
Partiklarna som orsaker missfärgningen försvinner inte om du kokar vattnet. Det är oftast järnoxid (rost) i ledningarna som släpper och orsakar missfärgat vatten.
Skulle det finnas misstanke om att dricksvattnet är förorenat informerar vi om kokningsrekommendation. När det gäller kokning ska vattnet koka upp så att tydliga bubblor syns.
-
Ställer ni ut vattentankar?
Beroende på omfattningen och tiden som krävs att reparera en läcka kan vi ställa ut tankar med dricksvatten under reparationstiden. Information om vattentankar och hämtningsställen läggs ut på vår hemsida.
-
Kan jag tvätta och duscha?
Missfärgat vatten kan också missfärga tvätt och därför rekommenderar vi inte att du tvättar förrän vattnet är klart.
Det är inga problem att duscha eller bada.
-
Hur gör jag för att få klart vatten i kranen?
När en läcka är lagad spolas berörda ledningar via brandposter och spolposter. För att få rent vatten i kranen måste du också spola vattnet tills det är klart igen och med fördel så nära vattenmätaren som möjligt. Det kan ta upp till 30 minuter innan vattnet blir klart. Blir det inte klart då så vänta ett par timmar och försök igen. Är du osäker kan du kontakta vår kundservice.
-
Vem har ansvaret vid en vattenläcka?
-
Frågor och svar om vattenmätarbyte
-
Vad är en fjärravläst vattenmätare?
En fjärravläst vattenmätare är en elektronisk ultraljudsvattenmätare med en inbyggd radiosändare som innebär att mätaren läser av vattenflödet automatiskt.
Mätvärden kommer att hämtas in via radiosändare några gånger per år. Det innebär att du som kund slipper lämna in mätarställningen manuellt framöver. Dock är det en övergångsperiod till dess att mätvärden börjar samlas in.
-
Varför byter ni till fjärravlästa vattenmätare?
Anledningen till att vi byter till fjärravlästa mätare är för att det innebär flera fördelar för alla inom VA-kollektivet. Idag har vi problem med att mätarställningar inte kommer in vilket kräver många onödiga resurser. Vi slipper alla utskick samt den administration som det innebär, samt att vi inte behöver använda oss av schablondebiteringar baserade på tidigare förbrukning. Fjärravlästa mätare gör det möjligt för oss och villaägare att snabbare upptäcka oroande avvikelser och vi kan lättare få indikering på eventuella läckor, vilket innebär färre driftstörningar och lägre kostnader. Vattenförbrukningen får en bättre uppföljning och vi får ett säkrare underlag för vår debitering.
-
När kommer ni och utför vattenmätarbytet hos mig?
Du kommer att få ett brev hemskickat i din brevlåda med information om vattenmätarbytet. Därefter kommer du att få ett tidsbokningskort i brevlådan ungefär en vecka innan vi planerar att komma hem till dig. Besöket tar upp till en timme.
Du kommer att få en utsatt tid på tidsbokningskortet när besöket kommer att ske. Om tiden inte passar bör du så fort som möjligt kontakta oss för att boka in en ny tid. Vid besöket är det viktigt att det finns en vuxen hemma som kan visa var vattenmätaren finns i huset.
-
Vad behöver jag göra innan bytet?
För att säkerställa att din mätarplats uppfyller gällande krav behöver du först kontrollera din mätarplats. Bland annat kräver bytet av vattenmätaren att det finns en konsol som håller fast ventiler och rör i väggen och att det finns avstängningsventiler på båda sidor om vattenmätaren så att vattnet går att stänga av. Om din mätarplats uppfyller kraven behöver du inte göra något innan vi kommer och byter din vattenmätare.
Om du upptäcker att du behöver åtgärda en eller flera saker innan bytet så ska du kontakta en VVS-installatör. När din VVS-installatör besökt dig för att kontrollera vad som behöver åtgärdas kontaktar installatören i sin tur oss för en tid då vi kan stänga av vattnet i gatan. När vi stänger av vattnet i gatan gör din VVS-installatör ett andra besök hos dig för att åtgärda mätarplatsen. Därefter är din mätarplats godkänd inför vattenmätarbytet.
Du behöver kontrollera följande:
- Det ska finnas fungerande avstängningsventiler på båda sidor om vattenmätaren. Ventilerna ska gå lätt att manövrera och stänga helt. Om någon av ventilerna inte stängs helt så ska de bytas ut innan vattenmätarbytet.
- Mätaren ska monteras i en mätarkonsol som är horisontell och fast förankrad, har en skjutbar koppling och avstängningsventiler på båda sidor. Konsolen håller fast ventiler och rör i väggen. Om du saknar något behöver du anlita en VVS-installatör som kan installera det.
- Rör eller kopplingar ska inte vara angripna av rost.
- Mätarplatsen får inte blockeras. Om mätplatsen ska byggas in ska det vara i ett av oss, godkänt mätarskåp.
- Mätare och ventiler ska vara lätta att komma åt med verktyg och det är bra om det får plats en hink under mätaren då det alltid rinner ut lite vatten vid mätarbytet.
-
Vad ska jag göra med ventilen LK580 och LK581?
Det finns ett antal olika typer av avstängningsventiler. Om du har ventiler av ovanstående modeller ska du, med hjälp av en VVS installatör, byta ut dessa omgående innan mätarbytet.
För din egen säkerhet bör du inte röra ventilerna då dessa modeller inte är tillförlitliga. Vid manövrering kan ventilen, helt utan förvarning, lätt gå sönder och orsaka skador i form av vattenläckor. Problemet sitter nämligen inne i ventilen och syns inte utanpå.
Vår personal är förbjuden att röra dessa ventiler. För att vi ska kunna utföra mätarbytet måste de därför bytas ut innan mätarbytet.
OBS! att det endast gäller modell LK580 och LK581. Modell LK582 är godkänd
-
Hur ser ansvarsfördelningen ut?
Som fastighetsägare står du för de anordningar som behövs för att sätta upp mätaren och koppla ihop med den övriga utrustningen, bland annat konsol till vattenmätaren, ventiler och ledningar inne på fastigheten. Vi som VA-huvudman står för kostnaden av både vattenmätare och installation av mätaren
-
Vad är en fjärravläst vattenmätare?
-
Frågor och svar om utbyggnad av kommunalt VA
-
Hur lång tid är byggtiden för kommunalt VA?
Tiden för en VA-utbyggnad varierar från olika områden då det är beroende av markförhållande och områdets storlek. Då räknas heller inte all tid innan byggprojektet in, eller den tid som sker efter byggnationen. Efter att ledningsarbetet är klart ska ledningar och pumpstationer provas och vattenprov ska tas. Återställning av mark kan pågå parallellt med detta arbete.
-
Vad är ett verksamhetsområde?
Ett verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp är ett avgränsat område inom vilket vatten- och avloppsförsörjningen ska ske genom kommunala VA-anläggningar. Inom ett verksamhetsområde är VA-huvudmannen skyldig att förse samtliga fastigheter inom området med vatten och avlopp. Fastighetsägarens skyldighet inom ett verksamhetsområde är att betala anläggningsavgiften för vatten och avlopp efter att förbindelsepunkten är upprättat och meddelad.
-
Måste jag ansluta mig till det kommunala VA-nätet?
Inom verksamhetsområdet för allmänt VA erbjuder vi på EEM anslutning till spillvatten, vatten och ev. dagvatten genom det ledningsnät och de förbindelsepunkter som byggs ut.
Miljökontoret på Eskilstuna kommun är tillsynsmyndighet. De kan enligt miljöbalken ställa krav på anslutning till allmänt spillvatten (avlopp). Däremot ställer de inte krav på anslutning till allmänt vatten. Du som fastighetsägare kan välja att fortsätta använda din egen brunn för dricksvatten eller bevattning etc. Inom verksamhetsområde för allmänt VA är dock alla fastighetsägare skyldiga att betala avgifter enligt beslutad taxa.
Fastighetsägaren kan undantas från betalningsskyldighet för allmänt vatten om det egna vattnet visar lika bra eller bättre värden än det allmänna vattnet. Du får i så fall inte heller ansluta till den allmänna vattenservisen. Skulle detta vara aktuellt för dig är du välkommen att kontakta oss så förklarar vi vilka prover som behöver tas och i vilket skede.
-
När kan jag ansluta mig till VA-nätet?
När ledningsnätet är provtryckt och vattenproverna godkända meddelas att förbindelsepunkten är upprättad. Du får då en faktura på anläggningsavgiften med 20 dagars betaltid. I samband med att förbindelsepunkten är upprättad kan du utföra arbetet på din egen fastighet. Om ni vill påbörja arbetet på din fastighet tidigare så går det så fort din förbindelsepunkt är lagd på plats och schaktmassor återfyllda. Då kan du se läge och höjd på er förbindelsepunkt och kan börja med egna arbeten efter kontakt med vår projektledare för ert område.
När anslutningsavgiften är betalad och blankett "Färdiganmälan (pdf)" är inskickad om att anläggningen inom fastigheten är installerad korrekt monteras eventuell LTA-pump och vattenmätaren av oss på Eskilstuna Energi och Miljö. När den egna anläggningen är besiktad och godkänd öppnas ventilerna till det allmänna nätet och du är ansluten.
-
Kan jag ansluta en gäststuga till det kommunala VA-nätet?
Du kan ansluta en gäststuga till det kommunala VA-nätet. Det tillkommer då ytterligare en lägenhetsavgift i din anläggningsavgift. Kontakta kundservice på 016-10 60 60 så hjälper vi dig.
-
Vad kostar det att ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp?
Anläggningsavgiften är en engångsavgift som betalas av fastighetsägaren när förbindelsepunkten är upprättad och förmedlad. Anläggningsavgiften är en del av VA-taxan som beslutas utifrån självkostnadsprincipen, vilket gör att det inte går att säga vad anläggningsavgiften kommer vara i framtiden. Avgiften är unik och bestäms utifrån storleken på din fastighets tomt samt antalet ledningar som är framdragna till fastigheten. Det är den rådande taxan när förbindelsepunkten är upprättad och meddelad som gäller. Du kan använda vår räknesnurra för att beräkna din anläggningsavgift utifrån gällande taxa. Beroende på var du bor väljer du mellan alternativen landsbygd eller tätort. Bor du i ett område utan asfalterade vägar ska du välja landsbygd. Här hittar du räknesnurran. Tänk på att taxan kan förändras och att den taxa du betalar är den som gäller det år då arbetet med VA-utbyggnaden är färdigställt.
-
När betalar jag anläggningsavgiften?
Du betalar anläggningsavgiften när förbindelsepunkten är upprättad och meddelad. Detta sker efter att ledningarna är provtryckta och vattenproverna godkända. Du får då en faktura på anläggningsavgiften som ska vara betald inom 20 dagar.
-
Vem betalar anläggningsavgiften om det är en arrendetomt?
Om du arrenderar en fastighet anses du vara fastighetsägare. Det är på grund av att det är den som äger bostaden som anses ha störst nytta av det allmänna VA-nätet. Detsamma gäller för dig som har tomträtt.
-
Vad gör jag om jag inte kan finansiera kostnaden för min anslutning?
I vissa fall kan det finnas möjlighet till avbetalningsplan.
36 § (Lagen om allmänna vattentjänster). En anläggningsavgift skall fördelas på årliga betalningar (delbelopp) under en viss tid, längst tio år, om:
- avgiften är betungande med hänsyn till fastighetens ekonomiska bärkraft och andra omständigheter.
- fastighetsägaren begär att avgiften skall fördelas och denne ställer godtagbar säkerhet.
Ränta enligt 5 § räntelagen (1975:635) skall betalas på den del av avgiften som inte har betalats, från den dag det första delbeloppet förfaller till betalning till dess betalning sker. På delbelopp som har förfallit till betalning skall ränta i stället betalas enligt 6 § räntelagen från delbeloppets förfallodag till dess betalning sker.
-
Jag har en obebyggd tomt. Måste jag ändå betala anläggningsavgift?
Du måste betala anläggningsavgiften oavsett om din tomt är bebyggd eller inte. Alla befintliga tomter som får en förbindelsepunkt upprättad och meddelad är skyldiga att betala anläggningsavgiften.
-
Jag har glömt att skicka in önskan om förbindelsepunkten eller ångrat mitt tidigare önskemål. Vad händer nu?
Om du inte skickat in din önskan om placeringen av förbindelsepunkten innan det datum vi angett så gäller det läge som vi föreslagit. Om du ändå vill flytta eller ändra din placering ska du kontakta EEM för samråd om eventuell flytt innan arbetet med ledningarna i vägarna har påbörjats.
-
Jag önskar att få min förbindelsepunkt på andra sidan tomten, men fick inte välja det. Varför?
Vi kan endast erbjuda dig att välja förbindelpunkt på den sida där vi lägger ner VA-ledningarna. Vill du ändå gräva till annan sida av fastigheten står du som fastighetsägare för kostnaden.
-
Varför gräver inte Eskilstuna Energi och Miljö ledningarna fram till huset?
Vi ansvarar för ledningarna fram till cirka 0,5 meter utanför fastighetsgränsen. Därefter är ledningsnätet fastighetsägarens ansvar. Du kan heller inte anlita oss för att gräva ledningarna fram till huset då vi enligt kommunallagen inte får konkurrera med privata näringsidkare.
-
Vem kan jag anlita för att bygga VA-systemet på min tomt?
Det finns många VVS-firmor och schaktentreprenörer som kan utföra denna typ av arbete. Vår rekommendation är att ni tar in offerter från flera olika firmor för att jämföra priser. Var noga med att söka referenser för att få en firma som gör ett arbete och installation rätt och med god kvalitet. Ett alternativ är också att du går ihop med dina grannar och ni fastighetsägare tillsammans tar in offerter från olika firmor. Ni kan då ha en möjlighet att förhandla fram bättre priser, då arbetet blir av större omfattning.
-
Får jag utföra byggnationen själv?
Du får utföra byggnationen själv men du ska inte utföra elinstallationen om du inte är elektriker.
-
Behöver jag bygglov för arbetet inne på min tomt?
Du behöver inget bygglov för att genomgöra arbetet på din tomt. Däremot krävs det en bygganmälan till bygglovsenheten i Eskilstuna kommun. Blankett finns via den här länken https://www.eskilstuna.se/bygga-bo-och-miljo/bygglov-och-tillstand/anmalningspliktiga-atgarder.html ”Ansökan/anmälan”.
-
Ska vatten- och avloppsrören på min tomt ligga i en isolerlåda?
Beroende på det läggningsdjup för ledningar ni väljer på er fastighet kan era ledningar behöva skyddas mot frysrisk med isolering samt eventuellt även med värmekabel. Kolla med er rörentreprenör alternativt sakkunnig.
-
Vad gör jag med min gamla avloppstank?
Enskilda tankar och slamavskiljare ska sluttömmas och fastighetsägare ska få intyg på att detta gjorts. Därefter kan tanken fyllas igen för att undvika framtida olycksrisk. Tanken behöver inte grävas upp och vi gör ingen inspektion.
-
När behöver jag en LTA-enhet?
Om din fastighet är belägen lågt i förhållande till huvudledningarna kan det behövas en LTA-enhet som består av en brunn med en avloppspump i. Spillvattnet från din fastighet rinner då via självfall till LTA-enheten som sedan pumpar ditt spillvatten till huvudledningen.
I de fall vi har anlagt en trycksatt huvudledning för spillvatten så kommer din fastighet behöva en LTA-enhet ovasett höjdförhållandena på din fastighet.
-
Har alla som behöver en LTA rätt att kräva det av EEM?
Endast de anordningar som krävs på grund av den allmänna anläggningens konstruktion bekostar, äger och driftar EEM. Exempelvis gäller det när vi har ett trycksatt avloppsnät där fastighetsägarna inte kan ansluta sig med självfall. De enstaka fastigheter som på grund av fastighetens läge eller husets läge på fastigheten behöver en pump för att nå en självfallsledning, får bekosta den själv.
-
Ska jag betala extra för LTA-enheten och avloppspumpen?
I de fall vi har anlagt ett trycksatt ledningsnät behöver du inte betala för din LTA-enhet, den står Eskilstuna Energi och Miljö för. Däremot står du för kostnaderna för schakt, montage och anslutning på den egna fastigheten samt för framdragning av elmatning. Fastighetsägaren står också för driftkostnaden samt eventuella skador på pumpen som kan uppstå på grund av felaktigt användande.
Enstaka fastigheter som på grund av fastighetens läge eller husets läge på fastigheten behöver en pump för att nå en självfallsledning, får bekosta och drifta den själv.
-
Vem installerar LTA-enheten?
I de fall en LTA-enhet krävs på grund av den allmänna anläggningens konstruktion ansvarar och äger vi LTA-enheten. Vi levererar sumpen för LTA-enheten. Nedgrävning av sump med tillhörande anslutningar samt eldragning ansvarar du som fastighetsägare för. Pumpen levereras av oss och monteras i samband med att vi monterar vattenmätaren.
-
Kan jag placera LTA-enheten på valfri plats på tomten?
Pumpstationen ska ha en radie på 1,5 meter fri från bebyggelse och grövre växtlighet. Enheten får inte överbyggas. Pumpstationen ska vara anordnad så att det går att ta sig fram obehindrat mellan pump och farbar väg. Detta för att pumpen ska vara lättillgänglig för personal från Eskilstuna Energi och Miljö vid driftstörningar eller service. Vid placeringen är det också bra att tänka på att mellan hus och pump är det självfall. Förhöjningsring inskaffar du själv vid behov.
-
Får jag kapa brunnen (pumpsumpen) till LTA-enheten för att lättare kunna gräva ner den?
Du får inte kapa LTA-enheten. Detta beror på att pumpen måste kunna nå frostfritt djup och djupet krävs för att få ett bra självfall mellan fastighet och pump. Skulle du ändå kapa LTA-enheten får du som fastighetsägare stå för eventuella kostander på grund av skador som kan uppstå.
-
Kan jag dela LTA-enhet med min granne?
Nej, du kan inte dela LTA-enhet med din granne. Varje fastighet får sin egen förbindelsepunkt och, vid behov även en LTA-enhet.
-
Kan jag använda mina gamla rör från fastigheten till LTA-enheten och till vattenanslutningen?
Det går bra att använda dina gamla rör till den nya anslutningen. Vi rekommenderar dock att du provtrycker de gamla ledningarna för att säkerställa att det inte brister när de kopplas på mot de nya vattenledningarna.
-
Får jag ansluta dagvatten till LTA-enheten?
Du får inte ansluta dagvatten till LTA-enheten eller avloppsnätet överhuvudtaget. Allt dagvatten ska hanteras lokalt eller anslutas till eventuellt dagvattennät, om det finns.
-
Vad händer om det blir strömavbrott och LTA-enheten slutar fungera?
Du ska inte tillföra något vatten till tanken vid strömavbrott. Undvik alltså att spola vatten och tvätta, diska, duscha och bada.
-
Vad händer om LTA-enheten går sönder?
Tanken till LTA-enheten har en viss kapacitet att ta emot spillvatten innan den överfylls och larmet löser ut. Dock är det viktigt att ni direkt felanmäler till oss på Eskilstuna Energi och Miljö så vi kan komma ut och laga eller byta ut pumpen. Det är viktigt att du slutar tillföra vatten till LTA-enheten vid pumpstopp.
Det är också viktigt att LTA-enhetens skötsel följs korrekt annars får du som fastighetsägare stå för kostnaderna. Du som fastighetsägare står för kostnaden om:
- Det uppstår skador som du inte larmat om, eller att du släpper ut vatten efter larm eller strömavbrott.
- Om det krävs reparation av tanken på grund av att du tillfört föremål eller annat som inte hör hemma i avloppet.
- Om någon del av avloppet får skador på grund av frysning.
Utryckning sker och felet konstateras vara i fastighetens installation.
-
Vem äger LTA-enheten?
Endast de anordningar som krävs på grund av den allmänna anläggningens konstruktion bekostar, äger och driftar Eskilstuna Energi och Miljö då den ses som en del av spillvattensystemet. Det innebär dock inte att vi står för alla kostnader om pumpen går sönder, se svaren på frågan ovan. Efter att du skickat in din färdiganmälan monteras och driftsätts pumpen av personal från Eskilstuna Energi och Miljö.
Undantag gäller för de enstaka fastigheter som på grund av fastighetens läge eller husets läge på fastigheten installerat en LTA-enhet för att nå en självfallsledning. Dessa äger sin egen LTA-enhet och står själva för service och underhåll av enheten.
Endast de anordningar som krävs på grund av den allmänna anläggningens konstruktion bekostar, äger och driftar EEM. Exempelvis gäller det när vi har ett trycksatt avloppsnät där fastighetsägarna inte kan ansluta sig med självfall.
-
Ska jag betala extra för vattenmätaren?
Vattenmätaren är Eskilstuna Energi och Miljö's egendom och kostar dig ingenting. Däremot ansvarar du för att mätarplatsen är korrekt installerad efter gällande krav och att den inte utsätts för frost eller skadlig värmepåverkan samt att den vårdas väl. Du som fastighetsägare ansvarar däremot för ledningar, vattenmätarkonsol, ventiler och kranar.
-
Vart ska jag placera min vattenmätare?
Vattenmätaren placeras i en frysskyddad plats. Mätare får aldrig utsättas för frysrisk – därför rekommenderas att mätare placeras inomhus alternativt i en godkänd vattenmätarbrunn utanför byggnaden. Utrymmet bör tåla vattenspill samt vara ventilerat för att undvika fukt- och mögelskador.
-
Vilka krav måste uppfyllas när jag monterar vattenmätaren?
Vattenmätare får inte tynga mot de övriga ledningarna. Därför ska den monteras i horisontellt eller vertikalt, fast förankrad, mätarkonsol och vara försedd med avstängningsventiler. Avstängningsventilerna kan se olika ut och finns ibland annat i vred- kran eller ”hattform”. Observera att ventil med benämningen LK580 inte är tillförlitlig då den lätt går sönder och kan orsaka vattenläckor.
-
Hur lång tid är byggtiden för kommunalt VA?
-
Frågor och svar om bevattningsförbud
-
Varför är det bevattningsförbud?
Vattenförbrukningen har ökat väldigt mycket och väldigt snabbt. Långa värmeböljor brukar inte komma så här tidigt på säsongen. Dessa brukar inträffa senare under sommaren, när många är bortresta på semester. Nu ska alla duscha och laga mat vid ungefär samma tider. Dessutom vill många fylla sina pooler, vattna gräsmattor och trädgårdsland, vilket inte är att betrakta som normal användning.
-
Vilka berörs?
Alla boende och näringsidkare i Eskilstuna som är anslutna till det kommunala VA-nätet.
-
Har ni vidtagit några andra åtgärder för att öka trycket mer än att införa bevattningsförbud?
Ja, vi jobbar just nu intensivt med att förstärka trycket med pumpning och styrning av vatten mot de områden där trycket är sämst.
-
Hur länge kommer det vara bevattningsförbud?
Så länge prognosen visar på att värmeböljan håller i sig, men det är alltid bra att tänka på en smart vattenförbrukning och att inte använda mer vatten än nödvändigt.
-
Hur gör man som privatperson med sin trädgård?
Man får vattna med kanna men inte med vattenspridare eller slang. Gräsmattan behöver man inte oroa sig för, en gräsmatta som blir gul dör inte utan går i dvala.
-
Hur gör man om man vill tvätta bilen?
De flesta biltvättarna återanvänder sitt vatten och renar det själva. Därför är biltvätten det bästa valet om bilen måste tvättas.
-
Varför kan inte Eskilstuna Energi och Miljö producera mer vatten?
Det finns gott om vatten i våra vattenmagasin. Men just nu är förbrukningen på vatten väldigt hög i Eskilstuna. Det gör att vattenverken jobbar för fullt. Kapacitetsbegräsningar finns främst i ledningsnätet som är dimensionerad utifrån en normal hushållsanvändning, vilket inte innefattar fyllning av pooler eller längre bevattning med spridare eller slang.
-
Räcker inte ledningsnätet till?
Ledningarna dimensioneras för en normal vattenförbrukning och en normal vattenomsättning med en viss rekommenderad överkapacitet. Anledningen till detta är främst kvalitétsaspekten. Stående vatten kan till exempel få lukt, smak och anmärkning på mikrobiologisk kvalité. I de områden där vi har dålig vattenomsättning normalt skulle överdimensionerade ledningar kunna resultera i detta på grund av för lågt flöde. Att bygga dubbla ledningar för att uppfylla behov vid extrema situationer skulle också innebära enorma kostnader för samhället och slutanvändarna, det vill säga våra kunder.
-
Varför är mitt vattentryck dåligt?
Trycket försämras när många använder mycket vatten ungefär vid samma tid. De som bor i slutänden av ledningsnätet eller på en höjd har normalt ett sämre tryck och påverkas därför mest. Normalt brukar vi inte ha så här långa värmeböljor så här tidigt. Dessa brukar komma senare under sommaren när många också är bortresta på semester. Nu ska alla duscha och laga mat ungefär vid samma tider. Dessutom vill många fylla sina pooler och vattna gräsmattor och sina trädgårdsland när prognosen visar lång värme.
-
Hur har ni informerat kring bevattningsförbudet?
Vi har gått ut med information i ett pressmeddelande, på vår hemsida och i sociala medier. Vi har också bett kommunen att dela vår information i sina kanaler, vilket de har gjort. Eskilstuna Kuriren, radio och TV har också gått ut med informationen utifrån vårt pressmeddelande. Det är alltid svårt att säkerställa att informationen når ut till alla berörda och vi hoppas att alla hjälps åt med att sprida informationen vidare till de som den inte nått till.
-
Vad ska man göra om man ser någon som trots förbudet vattnar gräsmattan?
Vi hoppas att alla förstår innebörden av bevattningsförbudet och tar hänsyn till att det kan påverka grannar eller andra i närområdet negativt om man väljer att vattna sin gräsmatta eller fylla poolen ändå. Om inte bevattningsförbudet följs kan vi behöva sätta in andra restriktioner. Informera gärna personen i fråga om du ser att någon ändå vattnar, trots förbudet. Kanske har informationen inte nått denne.
-
Kan man få dispens att vattna ändå?
Nej, förbudet gäller både privatpersoner och näringsidkare i kommunen och vi ger ingen dispens för bevattning vare sig för den ene eller den andre.
-
Kan man få ersättning för att man inte kan utnyttja vattnet som vanligt?
Vad är som vanligt? Om man med det menar att man som vanligt vill vattna sin trädgård varje dag och fylla sin pool så är svaret nej. Även om man har kunnat göra det vid andra tillfällen så handlar det om att visa respekt för alla andra i VA-kollektivet. Om vissa har så dåligt tryck så att de knappt kan duscha schampot ur håret så måste det vara viktigare än att någon annan vill fylla sin pool.
Vi levererar vatten efter en normal förbrukning. Just nu råder en extrem överförbrukning av vattnet och då måste vi alla hjälpas åt att använda det rationellt och för det som dricksvattnet främst ska användas för.
-
Gäller detta förbud för kommunens allmänna ytor, som till exempel parker?
Ja, det gäller även kommunen som nu istället vattnar med vatten från ån.
-
Hur mycket vatten går det egentligen åt till olika saker?
- En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
- För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
- Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
- Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt.
- Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
-
Gäller detta bara Eskilstuna eller är det flera kommuner som har samma problem?
Nej, det är många kommuner i runt om i landet som också infört bevattningsförbud eller har gått ut med information om att vi måste använda vattnet klokt utav samma anledning.
-
Varför är det bevattningsförbud?
-
Frågor och svar om kokningsrekommendation
-
Varför ska jag koka mitt vatten?
Kontroller visar att vattnet på vissa provtagningspunkter inom kartans markerade områden inte uppfyller föreskrivna kvalitetskrav. Orsaken till störningen utreds just nu och provtagningar genomförs löpande.
-
Vem behöver koka sitt vatten?
Vi rekommenderar samtliga hushåll inom de markerade områdena på kartan att koka sitt vatten innan förtäring och matlagning.
-
Jag bor på gränsen till området på kartbilden, ska jag koka mitt vatten?
Utifrån den karta vi lagt upp på hemsidan och Facebook ber vi alla inom området att koka vattnet. Bor du nära den gränsen, eller om gränsen passerar ditt område, ber vi dig att koka vattnet för att vara på den säkra sidan.
Så snart läget ändras kommer vi att gå ut med ny information på eem.se/kokavatten.
-
Hur gör jag för att koka vattnet?
Vattnet ska kokas upp i en kastrull eller vattenkokare så att tydliga bubblor syns, då har vattnet uppnått rätt temperatur (100 °C) för att det med säkerhet ska bli tjänligt.
-
Vilken typ av bakterier har påträffats i vattnet?
Det är koliforma bakterier som hittats i vattnet. Koliforma bakterier förekommer naturligt i jord. Det är exempelvis väldigt vanligt att dessa bakterier förekommer i vattnet från egna brunnar. Vi har vid varje testtillfälle testat för E. coli men har inte hittat några spår av detta eller andra magbakterier i vattnet. Vilket påvisar att det inte är avloppsvatten som kommit in i dricksvattennätet.
-
Hur hög är halten av koliforma bakterier?
Utifrån livsmedelsverkets föreskrifter för dricksvatten gällande kommunala ledningsnät ligger gränsvärdet på 10/100 ml i dricksvattenprov.
-
Hur länge har bakterierna funnits i vattnet?
Vi utför ständigt online-mätningar, till exempel grumlighet och ph-värde på vattnet. Dessutom utför vi regelbundna mikrobiologiska undersökningar och flera andra kemiska undersökningar.
Vi utgår från specificerade kriterier och larmgränser, så skulle det vara några avvikelser kan vi agera direkt. Vi agerar således direkt på resultat.
-
Hur har bakterier kommit in i vattnet?
Det går inte att i efterhand att helt säkerställa exakt plats där bakterier kan ha kommit in i ledningssystemet.
När vi upptäcker ett avvikande provresultat går vi alltid tillbaka och granskar genomförda driftarbeten, störningar och provtagningar. Det arbetet har vi påbörjat.
-
Vad gör ni för åtgärder för att få vattnet tjänligt?
Vi har påbörjat åtgärder, ex. spolning för att säkerställa vattenkvaliteten. När vi utför spolning så kan vattnet bli grumligt. Vi har också ökat kloreringen av vattnet för att få bort bakterierna.
-
Varför tillsätter ni klor i vattnet?
Klor tillsätts alltid i en liten mängd direkt i vattenverket. Det vi gör nu är att förstärka kloreringen i dricksvattnet för att öka möjligheten att få bort bakterierna. Detta kan göra att man kan känna klorlukt från vattnet och det kan också få en annan smak. Den klorhalt vi tillsätter ligger under Livsmedelsverkets tillåtna gränser. Koka dricksvattnet enligt rekommendation, därefter kan det användas som vanligt.
-
Hur länge dröjer det innan vattnet är återställt?
I dagsläget kan vi inte svara på hur länge kokningsrekommendationen kommer gälla.
Vi är självklart måna om att vattenkvaliteten är återställd innan vi häver kokningsrekommendationen. Kommunalt dricksvatten är ett livsmedel som omfattas av Livsmedelsverket föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten. Säkerheten har högsta prioritet och innan kokningsrekommendationen hävs måste kvalitetskriterier vara uppfyllda.
-
Kommer ni att placera ut vattentankar?
Just nu prioriterar vi känsliga verksamheter såsom förskolor och äldreomsorg.
-
Vad gör jag om jag redan druckit vattnet utan att koka det först?
Om du har några sjukdomssymptom eller känner dig orolig, ber vi dig kontakta 1177 eller en läkare.
-
Kan jag tvätta sår med vattnet?
Vattnet ska kokas innan det används för sårtvätt.
-
Kan jag duscha, tvätta, diska, städa och spola på toaletten?
Ja, men se till att små barn inte sväljer vatten när de duschar. Undvik att bada.
Diska i diskmaskin på högsta temperatur och med torkprogram. Om du handdiskar, låt disken torka innan den används
-
Kan jag borsta tänderna i vattnet?
Vi rekommenderar att du kokar vattnet till tandborstning.
-
Kan jag dricka kaffe ur kaffemaskin/kaffekokare?
Oftast inte, vattnet som ska drickas ska kokas upp till 100 °C för att det med säkerhet ska bli tjänligt och de allra flesta kaffemaskiner uppnår inte den temperaturen.
-
Kan mitt husdjur dricka vattnet?
Till våra husdjur krävs dricksvatten av lika hög kvalitet som vi människor kräver enligt Jordbruksverket, så koka vattnet till ditt husdjur.
-
Hur ska jag göra när jag sköljer grönsaker och frukt?
Vi rekommenderar att du sköljer grönsaker som inte ska kokas med kokat vatten.
Skölj även frukt med kokat vatten.
-
Finns det information om kokningsrekommendation på andra språk?
All information på vår hemsida går att översätta via eem.se/translate.
På eem.se/kokavatten finns faktablad om kokningsrekommendationen på åtta olika språk.
-
Hur håller jag mig uppdaterad?
Information läggs ut på vår hemsida eem.se/kokavatten där vi uppdaterar löpande.
Om du har frågor, kontakta oss gärna på telefonnummer 016-10 60 60 eller kundservice@eem.se. Vi finns även på Messenger vardagar 8-16. -
Jag har fått SMS men bor inte i det drabbade området, hur kommer det sig?
Vi har valt att skicka ut SMS brett för att nå ut till så många som möjligt så snabbt det gick efter förutsättningarna.
Även om du inte bor i det påverkade området så kanske du rör dig där via till exempel ditt jobb eller besöker någon bekant och då är informationen relevant ändå.
-
Jag har inte fått något SMS, hur kommer det sig?
Har du inte fått SMS:et kan det bero på att inte alla registrerade mobiltelefonnummer hann komma med, då vi ville skynda på utskicket. Det kan även bero på att ditt nummer inte finns offentligt registrerat, att du har ett företagsabonnemang eller att du har ett kontantkort. Det kan också bero på tekniska faktorer på vägen fram till din telefon. Vi förstår att SMS:et inte når alla, men det är ett komplement för att snabbt nå ut till så många som möjligt.
-
Varför är vattnet missfärgat?
En av åtgärderna vi just nu genomför är att spola ur vattenledningsnätet. När spolning sker kan det komma missfärgat vatten ur kranen där hemma, det är orsakat av spolningen och inte av bakterier. Prova att spola några minuter för att se om vattnet klarnar.
-
Kan jag få ersättning för inköp av flaskvatten?
Nej, ingen ersättning ges för inköp av vatten. Vår rekommendation är att koka och dricka kranvattnet.
-
Kommer jag att kunna få avdrag på min nästa vattenräkning p g a kokningsrekommendationen?
Enligt praxis dras det inte av på räkningen eftersom vattnet fortfarande går att använda och dricka om man kokar det enligt våra rekommendationer. VA:s ansvar regleras i lag (2006:412) om allmänna Vatten- och avloppstjänster (Vattentjänstlagen).
-
Kan jag få ekonomisk ersättning för att jag kokar mitt dricksvatten?
Vi har stor förståelse och beklagar alla besvär som uppstått i samband med kokningsrekommendationen. Självklart är målet för oss att alltid leverera fullgott vatten. När oförutsedda händelser trots allt inträffar gör vi allt vi kan för att, så snabbt som möjligt, återställa dricksvattenkvaliteten och säkerställa det viktigaste livsmedlet till våra kunder.
En av frågorna som kommit upp är ersättning/avdrag på grund av kokningsrekommendationen. Med anledning av det vill vi tydliggöra att det inte föreligger någon uppenbar skyldighet att lämna någon kompensation. Vårt ansvar regleras i lag (2006:412) om allmänna vatten- och avloppstjänster och alla eventuella ersättningsanspråk kommer att utredas och baseras på om vi har brustit i vårt uppdrag. Varje ersättningsanspråk som skickas till vår kundservice ska innehålla en redogörelse för vad ersättningen begärs för och med vilket belopp.
Varje ersättningsanspråk utreds var för sig. Det är därför inte aktuellt med ett generellt avdrag på kommande VA-räkning, utan alla som kräver ersättning måste enskilt skicka in sina ersättningsanspråk för utredning.
-
Jag har fått det ena SMS:et men inte det andra, hur kommer det sig?
Vid SMS:et som skickades ut den 25/10 använde vi kontaktlistor med mobiltelefonnummer som finns registrerade för våra driftstörningsmeddelanden. Anmäl dig gärna här för att få information via sms.
-
Varför ska jag koka mitt vatten?