Vanliga frågor och svar
Hur läser jag av min vattenmätare? Vad har återvinningscentralen för öppettider? Hur får jag nya färgsorteringspåsar? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna.
-
Frågor om elavtal
-
Frågor om solcellsparken
-
Var byggs solcellsparken?
Solcellsparken byggs på deponin på Lilla Nyby, alltså den plats där Eskilstunabornas avfall tidigare grävdes ned. Det är ett smart sätt att använda mark som inte får brukas på annat sätt.
-
Vad ska jag välja för elavtal om jag vill ha el som är producerad i solcellsparken?
Vi arbetar med att ta fram bra elavtal till dig som är privatkund och som vill teckna ett elavtal där du köper el från solcellsparken. Vi kommer bland annat informera mer här på hemsidan när vi har produkterna färdiga. Håll utkik!
-
Kan företagskunder köpa el som produceras i solcellsparken?
Nej, tyvärr inte. I ett första läget är det bara våra privatkunder som kommer kunna teckna elavtal och köpa den el som produceras i solcellsparken.
-
Jag är privatkund, kan jag köpa elen som produceras i solcellsparken?
Ja, du som är privatkund kommer kunna teckna elavtal och köpa el som är producerad i solcellsparken. Vi kommer bland annat att informera här på hemsidan när det är möjligt att teckna elavtal med solel från solcellsparken.
-
Varför bygger vi en solcellspark?
Vi har gjort en marknadsundersökning som visade att det finns ett stort intresse av att köpa lokalt producerad el. Både våra privat- och företagskunder vill leva mer hållbart och ser solel som ett sätt att bidra till ett bättre samhälle. Byggandet av solcellsparken är också en samhällsviktig och långsiktig investering. Den kommer ge nytta för vårt elnät och hjälpa oss framåt i effektfrågan.
-
Hur mycket el kommer den leverera?
Solcellsparken kommer leverera 2 000 000 kWh/år, vilket motsvarar el till 120 elvärmda villor eller 800 lägenheter.
-
När är byggandet färdigt?
Vi räknar med att solcellsparken kommer vara färdig någon gång under hösten 2021.
-
Hur stor ska solcellsparken bli?
Den solcellspark som vi bygger nu ska bli 1000 kvadratmeter stor. Den kommer att täcka en mindre del av deponin på Lilla Nyby som totalt är 30 hektar stor. Det finns alltså möjlighet för oss att bygga ut parken efterhand.
-
Var byggs solcellsparken?
-
Vad händer när mitt elavtal löper ut?
Om ditt elavtal är på väg att gå ut kan du teckna ett nytt elavtal genom att kontakta oss per telefon 016-10 60 60 eller per mejl kundservice@eem.se.
Du kommer även att få ett brev av oss med ett avtalsförslag ca 30 dagar innan ditt nuvarande elavtal går ut. Här kan du läsa mer om våra olika elavtal. -
Vad är Eskilstuna-el?
Eskilstuna-el är vårt lokala elavtal som består av 100 procent förnybar el som är producerat i kraftvärmeverket i Eskilstuna. I detta elavtal får du en unik prismix av fast och rörligt elpris. Dessutom är det ett elavtal som gynnar det lokala föreningslivet. När du tecknar Eskilstuna-el får du möjlighet att välja vilken lokal förening som du vill att Eskilstuna Energi och Miljö ska sponsra. Du kan välja bland 53 föreningar som är ambassadörer för elavtalet Eskilstuna-el.
Här kan du läsa mer om Eskilstuna-el, det lokala och smarta elavtalet.
-
Måste jag tidsbinda mitt elavtal?
Beroende på vilket elavtal du väljer finns det olika bindningstider att förhålla sig till.
Läs mer om avtalstider genom att jämföra våra olika elavtal här.
-
Vad menas med lokalproducerad el?
I Eskilstuna har vi ett kraftvärmeverk där vi producerar egen el. Genom att teckna vårt elavtal som heter Eskilstuna-el får du el som både är lokalproducerad och kommer från förnybara energikällor. Här kan du läsa mer om Eskilstuna-el.
-
Vad baseras det rörliga elpriset på?
Varje timme fastställs elpriset, så kallat spotpris, på elbörsen Nordpool. Ett rörligt elpris innebär att priset varierar månad för månad. Ibland blir priset högt, ibland blir det lågt och beror på hur läget ser ut på elbörsen.
Det finns två olika sätt att mäta rörligt elpris på, månadsvis och timvis.
Om din el mäts månadsvis baseras elpriset på:- den nordiska elbörsen elpris per timme sammanvägt med månadens elanvändningsprofil i ditt elområde enligt Svenska kraftnät
- avgifter till Svenska kraftnät/Esett
- rörlig elcertifikatsavgift
- påslag och fast avgift enligt avtalet tillkommer
Om din el mäts timme för timme baseras elpriset på:
- varje timmes förbrukning multiplicerat med den nordiska elbörsens elpris för respektive timme
- elområdeavgifter till Svenska kraftnät/Esett
- rörlig elcertifikatsavgift
- påslag och fast avgift enligt avtalet tillkommer
Priset som visas på din faktura visar elpriset för den månad som passerat. Påslag och fast avgift enligt avtalet tillkommer. Vill du följa priset själv kan du läsa mer på Nordpools hemsida. -
Vad är Bra Miljöval?
Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens benämning på miljövänlig el. El som är märkt med Bra Miljöval är från förnybara källor som vind- eller vattenkraft, biomassa eller solkraft och som dessutom uppfyller hårda miljökrav. Du kan välja el märkt med Bra miljöval hos oss när du tecknar Fast eller Rörligt pris. Om du väljer Eskilstuna-el får du ändå förnybar och lokalproducerad el. Läs mer om Bra Miljöval på Naturskyddsföreningens hemsida.
-
Vilket elavtal passar mig?
Vilket elavtal som passar just dig kan bero på flera saker. Vilken typ av bostad du har. Om du använder lite eller mycket el. Om du vill ha lokalproducerad el, el från förnybara källor eller om du vill betala ett fast eller rörligt elpris - eller få en mix av båda. Det viktigaste är i alla fall att teckna ett elavtal och se till att du inte har ett anvisningsavtal med tillsvidarepris. Då kan det bli onödigt höga kostnader. Om du är osäker på vilket elavtal du ska välja rekommenderar vi dig att se mer på Eskilstuna-el som är ett tryggt och smart elavtal som dessutom gynnar föreningslivet i Eskilstuna. Här kan du jämföra alla våra elavtal.
-
Frågor om solcellsparken
-
Frågor om elbilsladdning
-
Frågor om elbilsladdning
-
Varför laddar man inte via uttaget för motorvärmare?
Att ladda med bilen med dess medföljande laddare i ett vanligt vägguttag har visat sig vara en säkerhetsrisk. Ofta ligger en gammal och ej dimensionerad installation till grund för detta och flertalet bränder har uppmärksammats runt om i Europa. Om du har funderingar kring detta föreslår vi en kontakt med ditt försäkringsbolag.
-
Vilken anslutning har laddboxen?
Våra Keba P30 laddboxar säljs oftast med ett typ 2 uttag monterat. Det går även att få branschens övriga uttag men idag anses typ 2 vara mest gångbart.
Om du önskar kan laddboxen levereras med en fast kabel. Vill du ha fast kabel bestämmer du själv vilken typ av anslutning du önskar.
-
Hur mycket kostar det att ladda min elbil?
Om du tecknar ett administrationsavtal med vår samarbetspartner, Bee Charging Solutions, kan du i bostadsrättsförening eller fastighetsägare själv styra vilken taxa de boende ska ha för sin förbrukade laddning. Oftast lägger man ett litet påslag för att täcka lite löpande driftkostnader. Andra väljer att bara ha ett nollsummespel. I vissa fall har man valt att lägga in ett förhöjt pris enligt schablon för den uppskattade förbrukningen. Detta blir dock aldrig helt rättvist.
-
Kan någon annan ladda på min plats?
Beroende på hur man väljer att montera laddboxar kan man styra vem som skall ha tillgång eller ej. Om det gäller en fast parkeringsplats som är din, lägger man in en RFID-funktion i ditt administrationsavtal med vår samarbetspartner Bee Charging Solutions. Här registreras att endast den som har just denna parkering får ladda. Detta sköts enkelt med ett speciellt kort eller en så kallad RFID-tag.
-
Vem äger laddboxen och vad händer vid flytt?
Laddboxen ägs i de flesta fall av BRF eller fastighetsägaren. Detta eftersom man vill att anläggningen skall vara intakt om någon flyttar.
Vid flytt förblir parkeringsplatsen i samma utförande om du flyttar. Om någon står i kö för parkering med laddbox är det smidigt att erbjuda den boende platsen. Det är absolut inte kostnadseffektivt att börja flytta laddboxar.
-
Måste vi förstärka upp befintlig el?
Redan från första mötet tar vi med installatören i projektet. På så sätt kan vi tillsammans utreda ert specifika behov kring elbilsladdning. Vi projekterar och planerar vi din anläggning och installatören ger råd kring hur och om ert interna nät behöver förstärkas. Vi väger även eventuella kostnader in kring uppgradering av huvudsäkring.
-
Hur fungerar installationen?
Alla installation ska ske av behörig installatör. Antingen genom din egen installatör som känner din anläggning, eller vår samarbetspartners upphandlade installationsföretag.
Redan från första kontakt tar vi med installatören i diskussionen för att utreda vilka förutsättningar som finns för effektiv laddning hos er. Laddboxen installeras alltid med personskyddsautomat och om önskemål finns även med effektbegränsning mot övriga fastigheten. På så sätt behöver inga huvudsäkringar lösa ur vid hög belastning. Vi erbjuder även lastbalansering om man vill fördela lika effekt mellan flera laddare.
-
Vem kan ladda på min plats?
Beroende på hur du vill styra åtkomsten på din laddare kan du, via en administrationstjänst från vår samarbetspartner Bee Charging Solution, lägga en identifiering via RFID (kort eller tagg). Med denna kan föreningen eller fastighetsägaren styra vem som får ladda på vilken laddare, när man får ladda eller rent av till vilken tariff ska man få ladda. Det går även att tariffstyra till olika tider eller personer.
-
Hur betalar man för sin laddning?
Betalning av laddning sker enklast genom att ansluta den smarta laddstationen till vår samarbetspartners, Bee Charging Solutions, administrationstjänst. Den enskilde kunden eller hyresgästen tecknar ett separat avtal med Bee Charging Solutions.
Föreningen eller fastighetsägaren kan bestämma vilken taxa som skall tas ut och all administration sköts i Bee's databas. Hyresgästen faktureras varje månad för sin förbrukning och var 6:e månad skickas ett underlag från Bee till fastighetsägaren eller föreningen på hur mycket deras laddare förbrukat. En faktura skickas då från fastighetsägaren eller föreningen till Bee för sin förhöjda förbrukning. Enkelt och minimal administration.
-
Vem betalar investeringen i en bostadsrättsförening?
En bra lösning på investeringsfrågan är att alla som vill ha en parkeringsplats med elbilsladdning får en förhöjd hyra på sin ordinarie hyresavi. För att räkna ut den förhöjda hyran kan man göra enligt förslaget nedan:
Investeringen per laddplats/10 år = förhöjd hyra
Exempel 1:
10 års avskrivningstid
19 000 kr per laddplats i investeringskostnad
Uträkning:19 000 kr i investering per laddplats / 120 månader= 158 kr/mån
Exempel 2:
5 års avskrivningstid
19 000 kr per laddplats i investeringskostnad
Uträkning: 19 000 kr i investering per laddplats / 60 månader= 316 kr/ mån
På detta sätt tar inte föreningen själva kostnaden, utan den som önskar laddning betalar för sin laddbox. Rättvisa brukar vara en viktig parameter när man ser på investeringar i t ex bostadsrättsföreningar.
Ett annat sätt är att föreningen eller fastighetsägaren helt enkelt tar hela kostnaden med motivering att det är en värdehöjande åtgärd och ökar attraktionskraften hos dig som förening eller hyresvärd.
-
Kan flera dela på laddaren?
Våra vanligaste laddboxar har ett uttag per box. Vill man ladda flera bilar samtidigt måste man därför ha flera boxar. Det finns dock andra typer av laddare med flera uttag. Dessa är mer avsedda för publik laddning och är mer slagtåliga. Priset är därför ett helt annat.
För att ge alla boxar samma förutsättningar vid samtidig laddning rekommenderar vi att man aktiverar en mjukvarutjänst som vi kallar lastbalansering. Vill man dessutom vara säker på att inte effektuttaget blir för stort kan en lastvakt installeras. Då är du säker på att huvudsäkringar inte behöver lösa ut vid hög belastning. Anläggningen anpassar sig då till vilken effekttillgång som finns att tillgå och fördelar den sedan via lastbalansering. Alla fordon får då lika effekt laddning.
-
Vad är en lastvakt?
En lastvakt känner av hur mycket effekt fastigheten drar och anpassar och optimerar bilens laddning efter det.
-
Varför laddar man inte via uttaget för motorvärmare?
-
Frågor om elbilsladdning
-
Varför är det säkrare att ladda med en laddbox?
Den snabbaste och mest säkra laddningen får du med en laddbox. Att ladda elbilen från vanliga vägguttag kan leda till överhettning då elinstallationer inte klarar belastningen av en så hög strömstyrka någon längre tid och är därför något Elsäkerhetsverket avråder ifrån. En laddbox har inbyggda säkerhetsfunktioner och kommunicerar med bilen så att elen bara är påslagen när bilen är korrekt ansluten, annars bryts den. Den kommunikationen saknas mellan vanligt vägguttag och elbilen.
-
Vad innebär en installation av laddbox?
För att uppfylla de krav som gäller för en säker installation måste en laddbox skyddas av separata säkringar och en egen jordfelsbrytare. I vår standardinstallation sätter vi alltid en så kallad personskyddsbrytare, som är en kombinerad säkring och jordfelsbrytare.
I moderna elcentraler är automatsäkringarna placerade i moduler. Beroende på hur centralen är uppbyggd kan det vara möjligt att sätta personskyddsbrytaren i centralen. Personskyddsbrytaren motsvarar fyra enkla säkringar i bredd.
I elcentraler av äldre modell finns säkringarna istället som så kallade “proppar”.
Finns det inte plats i elcentralen eller är den av äldre modell kan personskyddsbrytaren placeras som en separat enhet intill centralen. Om detta behövs tillkommer det en extra kostnad, enligt Bee's prislista som finns här.
-
Vad innebär en fast installation?
Fast installation innebär att laddboxen installeras direkt i fastighetens elcentral/gruppcentral. Detta får endast göras av en behörig installatör.
Installationen kan aldrig göras på en trefashandske/trefasuttag. -
Behöver jag vara hemma under installationen?
Du behöver vara hemma och ta emot installatören och finnas på plats under hela installationen. Däremot behöver inte någon laddbar bil finnas på plats, då installatören testar din laddbox med hjälp av ett testverktyg.
-
Vad är skillnaden mellan 1-fas och 3-fasinstallation och hur påverkar det laddeffekten?
I ett vanligt hushållsuttag laddar man på 1 fas med 10 Ampere, det vill säga cirka 2,2 kW. Effekten i laddboxen är framförallt beroende av hur laddboxen installeras och hur mycket effekt bilens ombordladdare kan ta emot. Installationen av laddboxen i hemmets elcentral kan ske på 1 eller 3 faser och laddboxen ställs då in för 1-fas respektive 3-fas-laddning med amperestyrka mellan 10 A och 32 A. Vid en installation på 1 fas blir exempelvis den maximala laddeffekten 3,7 kW med 16 A. Vid en installation på 3 faser blir den maximala laddeffekten 11 kW med 16 A och upp till 22 kW med 32 A. I dagsläget kan många laddbara bilar enbart ta emot 3,7 kW. Bee kommer vid samtliga tillfällen där hemmets elcentral tillåter det ändå installera laddboxen på 3 faser och därmed förbereda för framtidens bilar och högre laddhastigheter.
-
Var hittar jag min elcentral?
Huvudcentralen sitter oftast i fasadmätarskåpet på husets utsida. Här sitter din mätare och fastighetens huvudsäkring. Härifrån matas huset med el som fördelas via din undercentral, även kallad gruppcentral, proppskåp eller helt enkelt elcentral. Detta är bostadens elektriska hjärta och finns placerad inomhus.
Personskyddsautomaten till laddboxen kan placeras i såväl huvudcentral som undercentral, så länge den placeras efter fastighetens mätpunkt. Vid installationen av din laddbox kommer du överens med installatören var det är mest lämpligt att utrustningen placeras i just din fastighet. -
Hur snabbt kan jag ladda min bil?
Tiden det tar att ladda är beroende på vilken effekt laddboxen är inställd på, hur många faser din bil kan ladda med samt bilbatterikapacitet i kWh. Genom att dela batterikapaciteten (kWh) med laddeffekten (kW) får du ut den uppskattade tid som det tar att ladda.
-
Vad kostar det att ladda bilen?
Normalt drar en elbil cirka 2 kWh per mil. 1 kWh ligger på cirka 1,25 kronor för semisnabb laddning (laddbox hemma).
Jämför med publik semisnabb laddning som ligger på cirka 3 kronor per kWh. För snabbladdning gäller annan taxa.
-
Räcker 16 A som huvudsäkring?
För installation av laddbox i villa rekommenderas att du har en huvudsäkring på minst 20 A. Laddboxen installeras på minst 16 A vilket gör att vi rekommenderar minst 20 A på dun huvudsäkring för att det ska finnas utrymme för övrig elanvändning samtidigt som du laddar din bil.
-
Kan jag få min kabel nergrävd?
I standardinstallationen ingår endast kabeldragning ovan mark. Vill du att kabeln ska vara nedgrävd på någon del av kabelns sträckning, måste du själv göra det förberedande arbetet med att gräva ett 60 cm djupt dike och lägga kabelrör. Kabelröret ska ha en diameter på 50 mm och dragtråd ska finnas. Kabelrör med dragtråd är alltid gula och finns att köpa i välsorterade byggvaruhus.
Det kommer att bli en tillkommande kostnad för det jobb installatören behöver utföra med markförlagd kabel, enligt gällande prislista.
-
Hur ser kabeln ut och hur stort är hålet i husväggen?
Kabeln som dras från din elcentral till laddboxen är 10-15 mm i diameter och vit. Den dras längs med fasaden och sätts fast med kabelklammer. Om håltagning i fasaden för genomföring av kabeln behövs blir hålet inte mycket större än diametern på kabeln.
Se bildexempel på hur kabeldragningen kan se ut längs fasad till laddbox här.
-
Kan jag få bidrag för installation av laddbox?
Från den 1 januari 2021 finns avdraget Grön Rot som gäller bland annat installation av laddbox hemma.
Det nya gröna avdraget innebär att avdraget görs direkt på fakturan, likt ROT och RUT-avdraget. Du kan få både material- och arbetskostnader avdragna med upp till 50 procent vid installation av en smart laddbox hemma. Avdraget gäller för alla installationer som påbörjas och betalas från och med 1 januari 2021.
-
Vad är en smart laddbox?
En smart laddbox är uppkopplad och visar bland annat förbrukning och statistik. För att få använda Grön Rot krävs det att du installerar en smart laddbox.
Hos oss kan du köpa laddbox från Garo med uttag eller fast kabel där du bland annat får:
- Smart uppkopplad laddbox som visar förbrukning och statistik
- Snabbare laddning med laddeffekt upp till 22 kW
- Dynamisk lastbalansering för att skydda dina säkringar
- 50 procent i avdrag för att installera en laddbox
- En laddbox som passar alla bilar
-
Vad kan jag göra avdrag för?
Du kan göra skattereduktion för inköp och installation av smart laddbox. Avdraget omfattar däremot inte kostnader för resor, utrustning (t ex verktyg) eller administration i samband med installationen.
Grön Rot gäller också inköp och installation av solceller och batterier.
-
Hur fungerar avdraget för grön teknik?
Skatteavdraget fungerar på samma sätt som ROT-avdraget. Det innebär att avdraget görs direkt på fakturan. Företaget som fakturerat dig begär sen i sin tur en utbetalning från Skatteverket för den andra halvan av kostnaden.
-
Hur mycket avdrag kan jag göra?
Du kan göra skatteavdrag med upp till 50 % av material- och arbetskostnaderna för att installera laddbox vilket gäller både utrustning och installation.
Avdraget är maximalt 50 000 kronor per person och år. Observera att du själv måste hålla reda på vilket belopp du har kvar att använda till avdrag.
-
Vilka krav finns det på laddutrustning för att kunna göra avdrag?
Det är samma krav på tekniken som gäller för ladda-hemma-stödet. Laddboxen ska ha Typ 2 eller CCS-kontakt samt vara förberedd för mätning och debitering.
Hos oss kan du köpa en smart laddbox som uppfyller kraven för Grönt avdrag. Se våra boxar här.
-
Vad är risken med att ladda i eluttag?
Att ladda en elbil i ett vägguttag drar lika mycket som att köra fyra dammsugare i åtta timmar eller att ladda 750 mobiltelefoner samtidigt i åtta timmar, i samma vägguttag.
Detta överbelastar vägguttaget och ditt elsystem i hemmet, vilket kan leda till att proppen går eller att vägguttaget blir överhettad. I värsta fall kan det leda till brand. Att ladda i eluttag är endast för nödladdning.
-
Hur fungerar en laddbox?
Med en laddbox laddar du tryggt och säkert då laddboxen har inbyggd aktiv säkerhet. Det innebär bland annat att kabeln inte är strömförande förrän alla kontakter är ihopkopplade. Först då börjar laddboxen och bilen tala med varandra. Om allting står rätt till kommer laddningen att starta.
Om något skulle ske under laddprocessen, exempelvis att en kontakt blir onormalt varm, så kommer laddboxen att stoppa laddprocessen för att förhindra eventuella olyckor.
-
Vad är dynamisk lastbalansering?
Med dynamisk lastbalansering kan laddboxen ha koll på hur mycket el som används i resten av ditt hem och kan därför i realtid anpassa hur mycket el som används till att ladda din bil. Samtidigt kan du använda den kapacitet du har i huset på ett mer effektivt sätt, så att bilen laddar snabbare – utan att huvudsäkringen löser ut eller att du behöver uppgradera ditt elnätsabonnemang.
Våra boxar har dynamisk lastbalansering som skyddar din huvudsäkring och du ser våra laddboxar här.
-
Vart kan jag placera min laddbox?
Du kan placera laddboxen både ute och inne exempelvis på fasad, inne i carport eller garage.
-
Varför är det säkrare att ladda med en laddbox?
-
Frågor om elbilsladdning
-
Frågor om elnät
-
Frågor och svar om HAN-porten
-
Varför finns det en HAN-port på elmätaren?
Porten, som också kallas för kundport eller kundgränssnitt, är ett myndighetskrav. Senast år 2025 ska alla mätare i Sverige ha porten. Porten tillåter kunden att i nära realtid ta ut määtvärden om sin egen elanvändning.
-
Vad kan HAN-porten användas till?
Porten används för att kunden ska kunna ta ut nära realtidsvärden från elmätaren. Det kan vara intressant för en kund att följa sin nuvarande förbrukning och/eller strömmar och spänningar. Kunder kan ha egna system där den här typen av värden läses in, lagras och används för t.ex. optimering av sin energianvändning. Det finns redan produkter ute på marknaden som använder sig av HAN-portar på elmätare och det är en marknad som förväntas att växa.
-
Vilken data kan du som kund läsa ut?
Parametrar som man du kan ta ut via HAN-porten är:
- Timvis ackumulerad import och export av både aktiv och reaktiv energi
- Momentan aktiv och reaktiv effekt åt båda riktningar trefasigt eller varje fas för sig
- Momentan spänning per fas (RMS)
- Momentan ström per fas (RMS)
-
Var kan jag hitta produkter för att ansluta HAN-porten?
EEM erbjuder idag inga produkter till HAN-porten. Du kan leta och efterfråga produkter på den öppna marknaden. Porten som EEMs elmätare har är av öppen standard utformad efter den svenska branschrekommendationen.
-
Vilken typ av kontakt är det?
Kontakten är ett modularuttag av typen RJ12.
-
Vilken standard följer HAN-porten?
Alla nya elmätare från EEM följer aktuell version av ”Branschrekommendation för lokalt kundgränssnitt för elmätare” utgiven av Energiföretagen Sverige. Tillverkaren av elmätaren implementerar förändringar i portens konfiguration vartefter branschrekommendationen ändras. Senaste version ska gå att hitta på Energiföretagens webbsidor. Tillverkarens förändringar kan dröja månader före implementering.
-
När kan jag börja använda HAN-porten?
Porten finns tillgänglig så snart du fått en ny elmätare av märket Aidon. Innan du kan läsa av data ur den behöver porten aktiveras av EEM. Aktiveringen sker endast på kundens begäran. Du kan höra av dig till vår kundservice för att få hjälp med aktivering.
-
Jag har anslutit en kompatibel utrustning men jag får inte ut någon data
Porten är i normalläget inaktivt och måste aktiveras av EEM. Aktivering sker fjärrstyrt och utan kostnad. Du kan höra av dig till vår kundservice för att få hjälp med aktivering.
-
Kostar det någonting att använda HAN-porten?
Nej, användning av porten erbjuds utan kostnad. Eskiltuna Energi och Miljö har heller inga avgifter för aktivering eller inaktivering av porten.
-
Vem kan läsa av data från porten?
Myndighetskravet säger att porten ska vara inaktivt om den nuvarande kunden inte har begärt aktivering av den. Du som kund har ansvar för att endast behöriga har åtkomst till en aktiverad port. När kunden begär inaktivering, flyttar från adressen eller att nätavtalet av annan anledning avslutas är det EEMs ansvar att porten inaktiveras igen tills nästa kund begär aktivering.
-
Är det endast via HAN-porten jag kan se min elanvändning?
På Mina sidor kan du se historia på våra inlästa mätvärden för din anläggning. Från och med att Eskilstuna Energi coh Miljö installerat den nya elmätaren från Aidon så kan du på Mina sidor se mätvärden per timme, även om det inte var så tidigare för dig. Du kommer enkelt åt Mina sidor med inloggning via t.ex. Mobilt Bank-ID. Nytt också efter mätarbyte är att du kommer på din nästa faktura se ditt högsta effektuttag per månad, alltså mätvärdet för den timmen på månaden som du använde som mest el.
-
Hur är det med säkerheten med porten?
Vad gäller elsäkerheten så leds ingen farlig ström genom porten. Vad gäller datasäkerhet så är endast envägskommunikation möjlig genom porten. Man kan alltså endast läsa av information ur elmätaren, inte ladda upp information in i elmätaren genom porten. Enligt myndighetskrav så får inte porten vara aktiverad förutom när kunden med nätavtal för anläggningen med just den elmätaren har begärt aktivering. En aktiv port har kunden själv ansvar för att begränsa fysisk åtkomst till.
-
Varför finns det en HAN-port på elmätaren?
-
Frågor och svar om effektoptimering
-
Vad är kapacitetsbrist?
När elnäten inte har plats för mer effekt uppstår kapacitetsbrist. Det går att jämföra med trängsel på en väg - för många bilar samtidigt gör att det blir stopp. För att få bukt med trängseln kan man tänka sig olika lösningar. Man kan bygga en större väg eller försöka välja andra tider att köra på vägen. Att bygga nya vägar, eller elnätsledningar, är dyrt. Notan står vi alla för, genom elnätsavgiften.
-
Vad är effekt?
Effekt är ett mått på styrkan i ett system. Om en bil inte orkar köra upp för en backe är motorn för svag. Den ger inte tillräcklig effekt. Effekt anges i enheten watt (W).
-
Vad är effektbrist?
Effektbrist är när efterfrågan på el vid en viss tidpunkt är större än den el som kan tillföras. När våra elproduktionsanläggningar inte kan producera tillräckligt mycket effekt för att täcka konsumenternas behov uppstår effektbrist.
-
När uppstår effektbrist?
Effektbrist i elsystemet uppstår om elnätet blir överbelastat, till exempel om några stora kraftverk plötsligt får driftavbrott, och elanvändningen samtidigt är stor. Effektbrist kan också uppstå på grund av att det blir riktigt kallt samtidigt som industrin går för fullt, vilket ökar elbehovet.
-
Vad gör man åt nätkapacitetsbrist?
Olika lösningar finns. Den ena är att bygga ut och förstärka elnätet. Den andra är att minska behovet av att förstärka elnätet, genom smartare elanvändning. Vi tror på en kombination. Att bygga ut elnäten är kostsamt och ger miljöpåverkan, därför är det viktigt att vi alla hjälps åt med att ändra vårt elanvändningsmönster.
-
Varför är detta en aktuell fråga för oss i Mälardalen?
Mälardalen är en expansiv region där elbehovet ökar. För att Mälardalen ska kunna utvecklas med nya företagsetableringar, fler jobb och invånare krävs god tillgång till el. Ett exempel är Eskilstuna Logistikpark, vilket är ett område där det tidigare inte funnits särskilt stort elbehov och elnätet är anpassat efter det. Nu ser vi flera industrier, exempelvis serverhallar, som vill etablera sig i Eskilstuna Logistikpark. Dessa företag har stort elbehov. Även befintliga företag utvecklas, vill ställa om till mer hållbar produktion och behöver därför mer el. Detta gör att kraven på elnätet höjs.
-
Varför ökar efterfrågan på el?
Samhället befinner sig i en omställning för att bli mer hållbart. Vi ersätter bensin och diesel med el, till personbilar, bussar och lastbilar. Produktionen inom stålindustrin ställs om från fossil energi till el. Nya typer av verksamheter som exempelvis datacenter behöver mycket el. Samtidigt ökar våra krav på komfort, vi vill ha "smarta hem", vilket kräver ny teknik som är elberoende.
-
Vad kan följderna av kapacitetsbrist bli?
Hämmad samhällsutveckling. Elnätsföretag tvingas skjuta större anslutningar, som exempelvis elintensiva industrier, på framtiden. Detta har redan hänt på Gotland, där man är beroende av en enskild ledning till fastlandet.
Elnäten kan fördyras i onödan om det blir tvunget att bygga ut näten. Med gemensamt ändrat användningsmönster behöver vi inte göra de investeringarna.
-
Vad kan jag som privatperson göra?
Det handlar om att ändra användningsmönster. Vi behöver undvika att ”göra allt på en gång”. Effekttoppar uppstår när många använder alla sina hushållsapparater samtidigt, duschar/badar och laddar elbilar. Sprid ut elanvändningen!
· Har du tvättmaskin och diskmaskin hemma? Kolla om de har funktion för tidsinställning. I så fall, styr bort användningen från de tider då effekttoppar är vanliga, särskilt kl 17-19.
· Om du har en elbil som ska laddas – använd smarta funktioner för att undvika laddning vid effekttoppar. Inom snar framtid ser vi fler nya tekniska lösningar för att underlätta styrning av elanvändning. Följ teknikutvecklingen, är vårt bästa tips!
-
Vad är kapacitetsbrist?
-
Frågor om mätarbytet
-
Jag ska bygga/riva mitt fritidshus och bygga nytt – kan ni byta min mätare senare?
Så länge du använder el behöver vi enligt lag mäta din användning. Under byggtiden kan vi rekommendera dig en tillfällig elanslutning, i vardagligt tal kallad för ”byggström”, som du kan använda dig av tills den nya elanläggningen är på plats. En formell föranmälan av en auktoriserad elinstallation krävs för att få en tillfällig elanslutning.
Däremot kan vi inte anpassa vår utrullningsplan för mätarbytet till enstaka kunder då utrullningsplanen är mycket snabb.
-
Blir det någon skillnad på mina fakturor efter bytet?
Skillnaden på din faktura från elnät blir att månadens högsta uttagna effekt kommer att presenteras. På det tas dock ingen avgift ut. Högsta uttagna effekt är uppmätt den timmen i månaden som du har använt mest el.
Att följa upp högsta uttagna effekt kommer att vara viktigt i framtiden när elbehovet i Sverige växer och elproduktionen blir mer varierad. Den nya raden på fakturan blir en referens för din elanvändning.
-
Vad händer med de gamla mätarna?
De gamla mätarna skrotas och de ingående komponenterna skickas på återvinning.
-
Hur länge håller de nya mätarna? När byter ni mätarna nästa gång?
Dagens elektroniska mätare ska jämställas med annan hushållselektronik vars tekniska livslängd brukar räknas till cirka 10–15 år.Det finns idag inga krav på att byta ut mätarna tidigare. Under den period som mätarna sitter på plats kommer stickprov att göras för att kontrollera mätarnas funktionalitet, vi meddelar de kunder som berörs.
-
Min elmätare sitter inne – bör jag flytta ut den?
Det är okej att mätaren sitter inne, även om det är enklare för alla parter om den sitter ute. Vi rekommenderar starkt att nya villaanläggningar sätts upp med mätare i ett skåp på tomtgräns. Som fastighetsägare är du fri att flytta på din mätarplats. Detta ska i så fall göras av en auktoriserad elinstallatör som gör en formell föranmälan om detta till oss.
-
Vem äger fjärrvärmemätaren?
Precis som för elmätaren är det vi som äger mätaren, du som kund äger mätplatsen.Som fastighetsägare ansvarar du alltid för din fjärrvärmeanläggning. Mätarplatsen ägs alltså av fastighetsägaren och syftar till att ge en plats åt fjärrvärmeföretaget att sätta upp mätning. Själva fjärrvärmemätaren tillhör elnätsföretaget och kostnaden för drift och förnyelse av mätaren tas ut genom ordinarie fjärrvärmeavgifter.
-
Vem äger elmätaren?
Det är vi som nätägare som äger mätaren, du som kund äger mätplatsen.Som fastighetsägare ansvarar du alltid för din elanläggning. Mätarplatsen ägs alltså av fastighetsägaren och syftar till att ge en plats åt elnätsföretaget att sätta upp mätning. Själva elmätaren tillhör elnätsföretaget och kostnaden för drift och förnyelse av mätaren tas ut genom ordinarie elnätsavgifter.
-
Vilka byter el- respektive fjärrvärmemätare?
Vi har anlitat Eltel Networks AS för att genomföra mätarbytet. För att du ska känna dig trygg i att det verkligen är Eltels montörer du möter är alla montörer utrustade med ett ID-kort märkt med både Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö och Eltels logotyper. Även bilarna kommer att ha båda loggorna.
-
Vad gäller om min elmätare sitter inomhus?
Om din elmätare sitter inne i din bostad måste du vara hemma vid mätarbytet. Bytet tar cirka 15 minuter och du kommer får en bokad tid ett par veckor innan det är dags att byta elmätare.
-
Jag behöver byta min bokade tid?
För att byta tid kontaktar du Eltel som utför mätarbytet på uppdrag av oss. Kontakta Eltels kundservice på 016-201 60 25.
-
Jag har fått information att ni ska byta min mätare – vilken tid kommer ni till mig?
Cirka 2 veckor innan bytet får du ett brev med förslag på tid för mätarbytet. Du får bara en specifik tid om din elmätare sitter inne i bostaden eller annat stängt utrymme. Sitter din elmätare tillgänglig utan att du behöver vara hemma får du veta vilken vecka vi kommer till dig. Efter utfört mätarbyte lämnar vi ett kort i din brevlåda.
Om du inte får en bokad tid trots att du vet att din elmätare sitter inomhus, eller i annat stängt utrymme, kan du kontakta Eltels kundservice på 016-201 60 25 för att boka en tid för mätarbyte.
För fjärrvärmemätarna kommer alla byten att bokas eftersom alla värmemätare sitter inomhus.
-
Kan vårt barn vara hemma för mätarbytet istället för vi vuxna?
Det räcker inte att bara ett barn är hemma vid bytet. När vi ska byta el- eller värmemätare inne hos dig måste en person över 18 år vara hemma.
-
Hur vet jag att ni bytt min elmätare om jag inte måste vara hemma?
Efter att vi bytt din elmätare lämnar vi ett kort i brevlådan med information om din nya mätare.
-
Hur lång tid tar bytet?
Bytet av elmätare tar cirka 15 minuter och under den tiden kommer du inte ha någon elektricitet i din fastighet. Bytet av fjärrvärmemätaren tar cirka 30 minuter och under tiden kommer värmen vara avstängd.
-
Behöver jag vara hemma vid mätarbytet?
Beroende på vilket mätarbyte som ska göras och hur du bor kan du behöva vara hemma vid mätarbytet. Du får, oavsett om du bor i lägenhet eller villa och om du behöver vara hemma eller inte under mätarbytet, ett mätarkort av oss efter bytet av elmätaren.
Om du bor i lägenhet med elmätaren inne i din lägenhet: Då behöver du vara hemma vid elmätarbytet och du kommer att få en tidsbokning skickad till dig.
Om du bor i lägenhet med elmätare i trappuppgång eller källare: Du behöver inte vara hemma vid mätarbytet. Vi kommer däremot att informera om att mätarbytet ska ske via lappning i trappuppgång. Under tiden vi byter din elmätare kommer din lägenhet vara strömlös.
Om du bor i villa med elmätaren i mätarskåp utomhus: Du behöver inte vara hemma under mätarbytet, bara se till att det är fri väg fram till mätarskåpet. Du kommer få tidsbokningskort och vi kommer lämna ett mätarkort som visar att vi varit hos dig och bytt mätare.
Om du bor i villa och har elmätaren inne i bostaden: Du behöver vara hemma under mätarbytet för att släppa in oss i bostaden. Se till att det är fritt runt mätarplatsen. Besöket tar 15 minuter och du kommer att få förslag på tid cirka två veckor innan.
Om du har fjärrvärme och bor i villa: Du behöver vara hemma vid bytet av fjärrvärmemätaren då den sitter inomhus, ofta intill fjärrvärmecentralen. Se till att det är fritt runt mätplatsen när vi kommer. Besöket tar cirka 30 minuter och du kommer få en bokad tid cirka två veckor innan.
-
Behöver jag förbereda något innan bytet?
Tänk på att se till att mätaren är tillgänglig och att det inte är något i vägen för mätaren. Vi kommer läsa av din mätare innan mätarbytet och även dokumentera din mätplats. Du som fastighetsägare ansvarar för att mätplatsen (där mätaren är placerad) är godkänd och vi ansvarar för och äger elmätaren.
-
Varför kan ni inte byta både el- och fjärrvärmemätare samtidigt?
Bytet av elmätare utförs av en elektriker och bytet av fjärrvärmemätaren utförs av VVS-installatör. Vi har olika antal kunder med elmätare respektive fjärrvärmemätare och bytet utförs av olika arbetslag, vilket medför att vi inte kan byta el- och fjärrvärmemätaren samtidigt.
-
När byter ni min mätare?
Arbetet med mätarbyten kommer pågå under flera år. Vi kommer byta cirka 48 000 mätare i Eskilstuna. Mätarbytet kommer pågå i flera etapper i olika områden. Du kommer få information i god tid innan vi byter din mätare.
De kunder som har både el- och fjärrvärmemätare kommer få två byten vid två olika tillfällen.
Innan bytet kommer du att få ett brev med information om mätarbytet. Därefter kommer du att få ett en tidsbokning ungefär 2 veckor innan vi planerar att komma hem till dig. Besöket tar cirka 15–30 minuter.
-
Hur vet jag när ni ska byta min elmätare eller fjärrvärmemätare?
Alla kunder kommer i god tid innan mätarbytet få information om bytet per brev. För fjärrvärme- och elmätare som sitter inomhus eller i annat stängt utrymme kommer en tid att bokas. För mätare som sitter tillgängliga, exempelvis utanpå huset, kommer vi att byta utan en bokad tid. Du får en tidsbokning för när vi planerar att byta din mätare, men du behöver inte vara hemma.
-
Vilka elmätare byter ni till?
Elmätarna är från Aidon och värmemätarna är från Landis+Gyr.
Regeringen har fastställt nya funktionskrav som elmätare ska kunna uppfylla senast 2025. De sju funktionskraven handlar om mätning av olika storheter och riktningar, tillgång till kundport, fjärravläsning av mätaren, att mätningen ska kunna rapporteras varje kvart, att mätaren ska registrera strömavbrott, fjärruppdateringar av mätarens mjukvara samt att mätaren ska ha en brytfunktion. Aidons mätare kommer dessutom att kunna mäta elkvalitet samt fler storheter än vad som efterfrågas. De extra parametrarna avser vi använda för att ytterligare höja service och kvalitet på eldistributionen i elnätet.
-
Ska jag betala för bytet av mätare?
Som kund betalar du ingen separat avgift för bytet av mätare. Kostnaden för bytet är medräknad i elnätstaxan och i priset för fjärrvärme.
Vad innebär det ”att kostnaden för bytet är medräknat i elnätstaxan och priset för fjärrvärme”? Hur ser det ut med framtida höjningar?
Det är många saker som spelar in i ändringar av elnätsavgifterna. Mätarbyte har varit en förutsedd kostnad och har därför varit medräknad i avgifterna under lång tid och ska inte påverka elnättaxans storlek framöver så långt som vi kan se idag.
-
När byter ni mätarna?
Arbetet med elmätarbytet kommer starta under 2020 i Eskilstuna och pågå i flera etapper och i huvudsak vara klart till slutet av 2022. Vissa kunder med större förbrukning kan komma att få sin mätare bytt under 2019. Eventuellt kommer även vissa hushållskunder få sin mätare bytt under 2019. Totalt ska cirka 48 000 elmätare bytas ut. Bytet av fjärrvärmemätarna kommer börja under hösten 2019 och pågå till juni 2021.
-
Varför ska ni även byta fjärrvärmemätare?
Idag skickar fjärrvärmemätarna in sina mätvärden via samma kommunikationsvägar som de nuvarande elmätarna. Inrapporteringsvägarna för fjärrvärmemätarna förändras på grund av elmätarbytet. Det leder till att vissa fjärrvärmemätare kommer att behöva bytas tidigare än beräknat. Övriga värmemätare byts enligt ordinarie revisionstakt på 10 år.
-
Varför ska elmätarna bytas ut?
I september 2018 tog regeringen beslut om krav på nya funktioner i elmätarna. För att leva upp till lagkravet innebär det att alla elnätsföretag i Sverige behöver byta ut eller uppdatera sina elmätare innan år 2025. Vi kommer att byta ut alla elmätare och arbetet kommer ske i flera etapper. Majoriteten av de mätare som är uppsatta idag är i slutet av sin tekniska livslängd och kraven på nya funktioner i mätarna stämmer bra in i det normala revisionsintervallet.
-
Jag ska bygga/riva mitt fritidshus och bygga nytt – kan ni byta min mätare senare?
-
Varför är det prisskillnad på fasta delen mellan villa och lägenhet?
Lägenheter delar på en servis, det går eftersom de oftast har en lägre förbrukning. En villa upptar servisens hela kapacitet, medan lägenheter delar på kapaciteten (kallas sammanlagring).
-
Jag ska köpa hus men är osäker på elen i den?
Det är inte alltid det ingår i en vanlig bostadsbesiktning därför kan det vara bra att anlita någon som besiktigar elinstallationerna.
-
Vem ansvarar för elen hemma hos mig?
Det är du själv som har ansvar för dina elektiska apparater; att de är hela och används på rätt sätt. Läs gärna våra tips om elsäkerhet.
-
Jag misstänker att min elmätare går fel, vad ska jag göra?
Vi kan byta mätaren och skicka in den gamla för kontroll. Om inget fel upptäcks, står du som kund för den extra kostnaden.
-
Jag såg ett elskåp stå öppet, antagligen vandaliserad, borde jag göra något?
Vi är tacksamma om du hör av dig till oss på nummer 016-10 60 60 och väljer Felanmälan eller mejla kundservice@eem.se
-
Varför måste jag betala inflyttningsavgift?
När du flyttar medför det administrativt arbete som ska betalas av dig som flyttar och inte av kundkollektivet (alla andra).
-
Hur får jag igång elen?
Jag flyttar till en lägenhet där ni är nätägare. Behöver jag göra något för att starta elnätsavtal, eller sätts det igång automatiskt? Elhandelsavtal har jag redan ordnat.
Du måste göra en flyttanmälan för att få ström till din nya lägenhet och det gör du enklast på vår hemsida eller ring Kundservice: 016-10 60 60
-
Frågor och svar om HAN-porten
-
Frågor om fiber
-
Frågor och svar om fiber för företag
-
Hur påverkas jag när ni tar över fibern?
Från 1 december är IP-Only ny kommunikationsoperatör. Fibernätet har vi ägt och fortsätter äga som tidigare. Du som redan är ansluten till fiber påverkas inte alls. Tjänsterna fortsätter att fungera som tidigare.
Vill du ansluta dig till fiber gör du det hos oss. Här hittar beställning av fiberanslutning och andrafibersjänster.
-
Jag har behov av extra hög säkerhet. Hur gör jag?
Har du ett företag som har affärskritisk verksamhet och är beroende av uppkoppling så kan vi erbjuda uppkoppling till stadsnätet från olika geografiska håll (redundans).
-
Vad kostar det att ansluta min fastighet?
Priset kan variera i olika områden beroende på geografiska eller tekniska förutsättningar. Du får aktuell prisuppgift för ditt område när du gör en intresseanmälan.
-
Vad är en avlämningspunkt?
Avlämningspunkten är den plats vid din fastighetsgräns där vi lämnar fiberkabeln. Fastighetsägaren tar därefter vid för grävning och slangdragning innanför fastighetsgräns. Slang tillhandahålls av oss. Fiberkabeln dras sedan i slangen. Är du osäker var olika ledningar i marken går på din tomt kan du använda Ledningskollen för att få dem uppmärkta.
-
Mitt företag behöver extra hög kapacitet och säkerhet. Vad erbjuder ni?
När ett företag eller en organisation behöver extra hög kapacitet och säkerhet kan vi erbjuda svartfiber. Svartfiber är en fysisk fiberledning utan elektronisk utrustning, en fiberoptisk ”punkt-till-punkt-förbindelse”, som består av en eller flera fibrer. Namnet kommer av att kabeln är svart/nedsläckt. Företag som väljer svartfiber från oss kommer enbart att hyra den fysiska fiberförbindelsen och sedan ansluta egen utrustning och styra kapaciteten själva.
-
Vad innebär en kapacitetstjänst?
Kapacitetstjänsterna levereras mellan två eller flera punkter, med kapacitet utifrån behov och önskemål. Användbart vid till exempel tjänster som hosting* då kunden behöver utökad kapacitet.
*Hosting innebär att ett företag erbjuder möjlighet att hysa in din webbplats på deras server på något sätt, till exempel genom webbhotell.
-
Hur påverkas jag när ni tar över fibern?
-
Frågor och svar om fiber för villa, BRF och SMF
-
Påverkas larm eller andra uppkopplade apparater när jag ansluter mig till fiber?
Det beror på vilken typ av anslutning du har i nuläget. Kontakta ditt larmbolag samt tjänsteleverantör för att ta reda på vad som gäller.
-
Tillkommer det någon mer kostnad än anslutningsavgiften?
När du är ansluten betalar du en nätavgiften på 40 kronor per månad för en villa.
-
Kan ni gräva på min tomt också?
Ja vi kan gräva på din tomt. Kontakta oss för offert eller ange din önskemål i beställningen av fiber.
-
Vad ingår i anslutningsavgiften?
Vi gräver fram till din tomtgräns och lägger ner fiberkabeln, samt installerar utrustning invändigt och utvändigt i din fastighet.
-
Vad kostar det att ansluta en villa?
Om det finns fiber i området där du bor är standardpriset 24 900 kronor. Då ingår allt utom grävning på egen tomt, det kan du beställa av oss om du inte vill gräva själv. Bor du i ett område utanför fibernätet återkommer vi med en offert.
-
Vad är en tjänsteleverantör?
Tjänsteleverantörern levererar tjänster i nätet – till exempel bredband, telefoni och TV. Det är där du beställer dina fibertjänster.
Du hittar tjänsteväljaren här.
-
Var ska jag placera min användarnod?
Användarnoden placeras i anknytning till hålet i husväggen. Den behöver el för att fungera, därför är det viktigt att den monteras inom en meter från ett eluttag. Noden får inte sitta i våta eller kalla utrymmen. Den bör sitta fritt på en vägg och inte undangömt bakom ett skåp eller ett element. Om du är osäker på placeringen kan du rådfråga oss.
-
Vad är användarnod?
För att kunna ansluta dig till fiber behövs en användarnod monteras upp på väggen inne i ditt hus. Vi sätter upp noden åt dig i samband med håltagningen i husväggen. Här kan du läsa mer om placering av användarnod.
Användarnoden utgör slutänden av fastighetsnätet och innehåller logik för trafikprioriteringar, såsom IP-telefoni, Set-Up-Box för tv, trådlös router eller annat.
Användarnod finns för både koppar- och fibernät. Den för fibernät är också en medieomvandlare, som omvandlar ljus till elektriska signaler.
-
Vad är överlämningspunkt?
Överlämningspunkten är den plats hos dig där fibernätet ansluts till fastighetsnätet. För villor så är överlämningspunkten vid användarnoden.
-
Jag har anslutit mig till fiber men anslutningen fungerar inte?
När fibern är i marken och din användarnod är installerad återstår att driftsätta anslutningen. Det kan ta cirka 1-2 veckor. Du kommer att få ett meddelande som säger när det är driftsatt. Efter det kan du använda tv-, telefoni- och internettjänster.
-
Min användarnod är trasig. Vad gör jag?
Kontakta kundservice på 016-10 60 60 eller kundservice@eem.se så hjälper vi dig.
-
Hur beställer jag fiber?
Bor du i villa kan du beställa fiber här så återkommer vi med en offert.
-
Mitt internet fungerar inte. Vem kontaktar jag?
Kontakta din tjänsteleverantör för att göra en felanmälan. Tjänsteleverantören är den du beställt internet, TV eller andra fibertjänster av.
-
Hur byter jag leverantör för fibertjänster?
Du väljer dina tjänster hos valfri leverantör i Tjänsteguiden som finns här.
-
Hur påverkas jag när ni tar över fibern?
Från 1 december 2020 är IP-Only ny kommunikationsoperatör. Fibernätet har vi ägt och fortsätter äga som tidigare. Du som redan är ansluten till fiber påverkas inte alls. Tjänsterna fortsätter att fungera som tidigare.
Vill du ansluta dig till fiber gör du det hos oss. Här hittar du beställningsformulär.
-
Påverkas larm eller andra uppkopplade apparater när jag ansluter mig till fiber?
-
Frågor och svar om fiber för flerfamiljshus
-
Behövs tjänstefördelare i lägenheterna?
Ja. En användarnod placeras i varje ledning där kunden ansluter sin utrustning som till exempel en trådlös router.
-
Var placeras anslutningspunkten i fastigheten?
Oftast i källaren, genom en fördelare (så kallad switch). Fastighetsägaren ansvarar för fördelningen till lägenheterna.
-
Vem bygger fastighetsnätet?
Det är kundens ansvar att bygga fastighetsnätet. Om kunden behöver hjälp kan vi offerera det.
-
Vad är en avlämningspunkt?
Avlämningspunkten är den plats vid fastighetsgräns där vi lämnar fiberkabeln. Fastighetsägaren tar därefter vid för grävning och slangdragning innanför fastighetsgräns. Slang tillhandahålls av oss. Fiberkabeln dras sedan i slangen. Är du osäker var olika ledningar i marken går på din tomt kan du använda Ledningskollen för att få dem uppmärkta.
Om inget annat avtalats gäller avlämningspunkt i källarutrymme för flerfamiljsfastigheter.
-
Vad kostar det att ansluta ett flerfamiljshus?
Priset kan variera i olika områden beroende på geografiska eller tekniska förutsättningar. Du får aktuell prisuppgift för ditt område när du gör en intresseanmälan.
-
Hur vet jag om jag kan ansluta min fastighet?
Här gör du en intresseanmälan så återkommer vi om möjlig anslutning och prisuppgift för detta.
-
Behövs tjänstefördelare i lägenheterna?
-
Frågor och svar om kommunikationsoperatör
-
Varför valde ni att byta från samarbetet med Fibra till ett nytt upplägg?
2015-2020 ingick vi i ett samarbete med driftbolaget Fibra. Under det samarbetet har vi projekterat och byggt nätet. Fibra har haft säljansvaret, liksom ansvaret för driften av nätet. Även om många på landsbygden fortfarande saknar uppkoppling blir det färre och färre nyanslutningar. För att säkerställa en långsiktigt hållbar affär, beslutade vi att ta hela ansvaret själva förutom rollen som kommunikationsoperatör, KO. Fiberaffären förändras och växer, med bland annat kopplingar till välfärdstjänster, utvecklad driftövervakning samt efterfrågan på svartfiber för företag. Nu kan vi själva styra vår utveckling inom dessa områden.
-
Varför vann IP-Only upphandlingen?
Våren 2020 upphandlade vi ny kommunikationsoperatör. Flera aktörer deltog och IP-Only vann upphandlingen. IP-Only presenterade i sitt anbud ett stort utbud av tjänsteleverantörer, hög servicegrad (exempelvis gällande felavhjälpning och åtgärdstid) samt god ekonomi i den möjliga affären.
-
Mitt abonnemang har blivit dyrare sedan ni bytte kommunikationsoperatör till IP-Only. Hur kan det bli så?
Olika kommunikationsoperatörer har olika prismodeller och det gäller förstås även Fibra och IP-Only. Detta får genomslag i tjänsteleverantörernas prissättning. I dagsläget ser vi generellt något lägre priser på lägre hastigheter hos Fibra, medan IP-Only har lägre priser på högre hastigheter. Vi ser att detta kommer att gynna våra kunder framöver, eftersom behovet av allt högre hastigheter ständigt ökar.
Kunden väljer själv tjänsteleverantör, det vill säga företag som tillhandahåller internet, IPTV och kapacitet. Exempel på tjänsteleverantörer är Telenor, Com Hem och Viasat.
Det råder fri konkurrens, vilket är en fördel i ett öppet stadsnät. Om du som kund är missnöjd med din månadskostnad kan du alltså byta tjänsteleverantör.
-
Hur ska ni säkerställa att priserna är schyssta?
IP-Only har förbundit sig att se till att tjänsteutbud, kvalitet och priser ska vara marknadsmässiga över hela den sjuårsperiod vi tecknat avtal för.
För att säkerställa ovanstående kommer EEM att göra årliga jämförelser med andra stadsnät, bland annat Fibras nät.
-
Varför kan jag inte välja lägre hastighet än 100/100?
Utbudet av tjänster ska vara brett och marknadsmässigt. Efterfrågan på tjänster med lägre hastigheter har minskat de senaste åren, vilket förklarar att väldigt få kommunikationsoperatörer erbjuder lägre bredbandshastigheter. De kunder som har lägre hastigheter kan fortsätta med dem tills vidare.
-
Avtalet med IP-Only är på sju år. Varför skriver man ett så långt avtal?
För att uppgradera nätet kommer kommunikationsoperatören att göra stora investeringar i nätets aktiva utrustning. De investeringarna behöver skrivas av under avtalstiden. En kortare avtalstid skulle därför ge högre kostnader. Dessutom är sjuåriga avtal branschpraxis.
-
Vad händer nu?
De svenska stadsnäten har spelat en avgörande roll för landets digitaliseringsresa. Vi på EEM är stolta över att äga och bygga ut fibernätet i Eskilstuna med omkringliggande landsbygd. Vi har lång erfarenhet av att ge Eskilstunaborna en uppkopplad vardag – första spadtaget för stadsnätet tog vi för runt 20 år sedan.
När vi blickar framåt ser vi att stadsnätet kommer att spela en ännu större roll i Eskilstunas utveckling. Det gäller allt från att säkerställa möjligheten för alla som vill och behöver arbeta hemifrån, till utökade välfärdstjänster och möjligheter för företagen att bedriva verksamhet och blomstra.
-
Varför valde ni att byta från samarbetet med Fibra till ett nytt upplägg?
-
Frågor och svar om fiber för företag
-
Frågor om Fjärrvärme
-
Vad är fjärrvärme?
Fjärrvärme innebär att en villa eller fastighet värms upp med hett vatten som transporteras dit via rör i marken från ett kraftvärmeverk. Värmen kommer alltså inte från husets egen panna eller pump utan från någonstans i fjärran, därav namnet. Genom förbränning av kvistar och flis från skogsindustrin värms stora mängder vatten upp, som sedan pumpas ut till alla villor och fastigheter som är anslutna till fjärrvärmenätet via rör i marken. I huset ansluts rören till en fjärrvärmecentral, där det heta vattnet används till att värma upp vattnet i element och kranar. Det avsvalnande fjärrvärmevattnet leds sedan tillbaka till kraftvärmeverket, där det värms upp på nytt och pumpas tillbaka ut i rören. Systemet är mycket pålitligt och stabilt.
-
Vad är driftkostnaden för fjärrvärme?
Vårt fjärrvärmepris för privatpersoner består av en fast årsavgift och ett rörligt energipris.
Här kan du läsa mer, beräkna din fjärrvärmekostnad och se aktuella fjärrvärmepriser.
-
Hur mycket kostar det att ansluta min villa till fjärrvärme?
Anslutningsavgiften avser kostnaden för anslutningen mot vårt fjärrvärmenät. Förutom anslutning erbjuder vi en fjärrvärmecentral med reglercentral ECL 310, där du enkelt ställer in önskad inomhustemperatur. Den kan även styras via din telefon eller dator.
Här kan du läsa mer om aktuella anslutnignsavgifter och hur det går till att ansluta din villa till fjärrvärmenätet.
-
Hur ansluter jag min villa till fjärrvärme?
Att ansluta sig till fjärrvärme är varken krångligt eller dyrt. Villor som redan har fjärrvärmerör installerade i närheten har störst möjlighet att ansluta sig. Även villor i områden där fjärrvärme inte finns idag kan vara aktuella för fjärrvärme, men då krävs det oftast att flera grannar ansluter sina hus samtidigt. Kontakta gärna vår kundservice på 016-10 60 60 eller kundservice@eem.se för mer information om möjligheterna att ansluta din villa.
Här kan du läsa mer om vilka villor som kan anslutas och hur det går till.
-
Hur vet jag att min fjärrvärmecentral fungerar som den ska?
Driftsäkerheten på en fjärrvärmecentral är mycket hög, men vill du vara säker på att centralen är korrekt inställd och inte kostar dig onödiga pengar kan du teckna ett trygghetsavtal. Då sköter vi servicen åt dig. Vid ett servicebesök går vi tillsammans igenom dina inställningar och kontrollerar att allt fungerar som det ska. Skulle något behöva fixas till ger vi förslag på åtgärder och måste några delar bytas ut får du rabatt på reservdelarna. Mellan servicebesöken finns vi tillgängliga på telefon för frågor och funderingar. Och skulle olyckan mot förmodan vara framme är vår personal redo att kostnadsfritt rycka ut dygnet runt, årets alla dagar. Tryggt och säkert med andra ord.
-
Min fjärrvärmecentral börjar bli gammal, vad gör jag?
När din fjärrvärmecentral börjar närma sig 20-årsåldern eller visar tydliga tecken på att fungera dåligt kan det vara läge att byta till en ny, innan den gamla går sönder och du står utan värme. Vi hjälper dig hela vägen.
Här kan du läsa mer om hur bytet går till och skicka in en intresseanmälan.
-
Det är kallt i mitt hus, vad gör jag?
På vår driftinformationssida får du löpande information om planerade och plötsliga avbrott som kan påverka din värme- och varmvattentillförsel. Är det inget avbrott i ditt område? Börja med att felsöka din fjärrvärmecentral.
-
Vad är fjärrvärme?
-
Frågor om Vatten och avlopp
-
Frågor och svar om vatten och avlopp
-
Hur läser jag av vattenmätaren?
Du läser av din vattenmätare genom att titta på siffrorna på vattenmätaren. Du kan sen registrera detta genom att logga in på Mina sidor eller alternativt kontakta kundservice på 016-16 60 60 eller mejla kundservice@eem.se.
-
Varför är mitt vatten grumligt när jag spolar i kranen?
Att vattnet är grumligt ibland är inget farligt utan beror huvudsakligen på gaserna kväve och syre, vilka är något lösliga i vatten. I kallt vatten löser sig luften bättre än i varmt vatten vilket gör att små luftbubblor bildas när du spolar upp vatten och vattnet ser vitt eller grått ut (grumligt). Detta är särskilt vanligt på våren när vattnet som pumpas ut från vattenverket är mycket kallt och sakta värms upp i vattenledningarna på väg ut till dig. Det höga trycket som finns i vattenledningarna hjälper till att hålla luften löst i vattnet och när du spolar vattnet, sjunker också trycket på vattnet och luftbubblorna bildas. Samma fenomen kan du se när du öppnar en flaska kolsyrad dryck. Det höga trycket i flaskan håller koldioxiden löst och när korken öppnas och trycket sjunker frigörs gasen och bubblorna bildas. Är flaskan dessutom varm när den öppnas frigörs ytterligare gas.
-
Hur tömmer jag min pool?
Om du bara har tillsatt klor i vattnet, kan du i första hand överväga om poolen kan tömmas på gräsytor i den egna trädgården. Detta förutsätter att vattnet inte ställer till problem för grannar, exempelvis vid enskilda vattentäkter.
Det är viktigt att tänka på att poolvattnet först måste avkloreras innan tömning. I mindre pooler som står i solen förbrukas fritt klor snabbt och om du väntar några dagar efter senaste klorering är gräsytor ett bra alternativ.
Observera att det inte är ett alternativ att leda vattnet till avloppsnätet, till exempel via bostadens duschbrunn, badkar eller motsvarande.
Här har vi samlat all information om hur du kan tömma poolen och vad du bör tänka på.
-
Vilket hårdhet har mitt vatten?
I Eskilstuna har vi ett medelhårt vatten överallt utom i Näshulta som har mjukt vatten. Läs anvisningarna på produktförpackningen för tvätt- eller diskmedel och salt för rekommenderad dosering.
-
Jag ska gräva - hur ser jag vart befintliga ledningar finns?
När du ska gräva rekommenderar vi att du använder dig av ledningsanvisning. Du beställer ledningsanvisning via ledningskollen.se.
Vi kan ge dig en visning på var elkablar och fjärrvärmeledningar finns. Vatten- och avloppsledningar kan vi endast visa fram till tomtgräns, men kommunens byggavdelning kan bistå med ledningsanvisning innanför tomtgräns.
-
Jag har fått översvämning i källaren - vad gör jag?
Att få översvämning i sin källare innebär stort obehag och en mängd extra arbete. Den ekonomiska ersättningen man eventuellt kan få ut från sitt försäkringsbolag eller från oss uppväger aldrig de besvärligheter och skador man drabbas av. Vi lägger ned mycket arbete på att stegvis förbättra avloppsnätet. Det går dock aldrig att helt få bort riskerna för källaröversvämning.
Checklista vid översvämning
1. Bryt all elektrisk ström i de översvämmade lokalerna. Se dock till att eventuell dräneringspump inte stannar.
2. Flytta om möjligt fuktkänsliga möblemang.
3. Skaffa hjälp med länspumpning. Kontakta ditt försäkringsbolag eller oss.
4. Var noga med hygien efter kontakt med inträngande avloppsvatten.
5. Kontakta ditt försäkringsbolag. De ordnar med skadereglering och uttorkning.
6. Eventuella ersättningskrav på oss måste meddelas skriftligt.
7. Anmäl översvämningen till oss.
Här har vi samlat mer information om källaröversvämningar och de vanligaste orsakerna till detta.
-
Hur och när undersöker jag mitt brunnsvatten?
Enligt rekommendation i Livsmedelverkets råd om enskilt dricksvattenförsörjning, bör den kemiska och mikrobiologiska undersökningen av dricksvatten utföras en gång per treårsperiod vid s.k. enskilda anläggningar (anläggningar som försörjer en en- eller tvåfamiljsfastighet). För övriga anläggningar bör dricksvattenkvaliteten undersökas minst en gång per år.
För att lämna vatten för provtagning måste du först hämta provtagningsmaterial. Du kan antingen besöka vårt kundcenter på Kungsgatan 86, alla vardagar mellan 07.30-16.30 eller vattenlaboratoriet på Hyndevads vattenverk mellan 8.00-16.00. Vi kan även skicka ut provtagningsmaterial men då tillkommer en kostnad enligt gällande prislista. Utöver provtagningsmaterial får du även en följesedel med information om bland anant provtagning, provmängder och provinlämning.
-
Hur läser jag av vattenmätaren?
-
Frågor och svar om vattenläckor
-
Vem har ansvaret vid en vattenläcka?
Beroende på vart vattenläckan uppstår ansvarar vi eller fastighetsägaren för att laga läckan.
När vattenläckor uppstår i dricksvattenledningar eller avloppsrör inom den egna fastigheten (även kallat VA-installation) är det fastighetsägaren själv som ansvarar för att de åtgärdas av en rörentreprenör. Om fastighetsägare kallar ut VA-personal från oss för att utreda ett ärende och det visar sig att felet har uppstått på fastighetens del av servisledningen, ska fastighetsägaren betala en skälig del av VAs kostnad.
-
Hur kan jag få information om en vattenläcka?
När vi mottagit en anmälan om vattenläcka eller själva anmält den så sätts berörd personal in så snabbt som möjligt i arbetet. Vi lägger upp driftstörningar under avbrottsinfo på vår hemsida där uppdatering sker kontinuerligt med status för avbrottet. Är du osäker på om en vattenläcka har larmats in till oss så kan du alltid gå in här på avbrottsinfo för att se om det är några avbrott.
-
Hur upptäcker jag en vattenläcka?
En läcka kan uppstå på servisledningen för vatten utan förvarning. Om vattnet rinner ut i marken är läckan ofta svår att upptäcka. När läckan har uppstått före vattenmätaren registreras heller inte någon ökning i förbrukningen. Gör det därför till en vana att inte bara titta på mätaren utan också lyssna på den. Om det susar vid mätaren, trots att alla kranar i huset är stängda, så läcker ledningen. Läckan ska repareras snarast för att inte riskera att fastigheten drabbas av en vattenskada.
Så mycket vatten kan gå åt vid en läcka
Typ av läcka
Mängd vatten
en droppande kran
40 l/dygn eller 15 m3/år
en sytråd, Ø 0,3 mm, då droppar din kran hela tiden
cirka 40 m3 vatten/år.
toalett som rinner
1100 l/dygn eller 400 m3/år
en tändsticka, Ø 2,7 mm, det är ungefär den stråle som blir när du sköljer din disk
cirka 3 500 m3 vatten/år.
en penna, Ø 8,7 mm, det är ungefär som en badkarstappning
cirka 35 000 m3 vatten/år.
en femkrona Ø 27,5 mm, det är en spolning ur en brandpost
cirka 350 000 m3 vatten/år.
Normal förbrukning av vatten i en familj är ca 150 m3/år.
-
Vad gör jag om jag har en vattenläcka?
Om du har en synlig läcka kontaktar du en rörläggare eller VVS-montör som kan hjälpa dig att åtgärda problemet. Är du osäker på om det är en läcka eller inte, är du välkommen att kontakta vår kundservice.
Du ska alltid kontakta vår kundservice när något har hänt eller behöver göras med vattenmätaren eller om vattnet behöver stängas av i gatan.
-
Varför är vattnet missfärgat?
Det är partiklar som gör vattnet missfärgat, främst så kallad järnoxid (rost). Rost och/eller annat sedimenterat material finns alltid i ledningarna men släpper när trycket förändras i samband med läckor, reparation eller underhåll av ledningsnätet. Ledningsnätet är rundgående under mark, och därför kan även boende långt från läckan drabbas av missfärgat vatten.
-
Kan jag dricka missfärgat vatten?
Vi rekommenderar att du inte dricker vattnet så länge det är missfärgat oavsett om färgen beror på en vattenläcka eller reperation- och underhållsarbete. Spola vattnet tills det är klart igen och med fördel så nära vattenmätaren som möjligt.
-
Kan djur dricka missfärgat vatten?
Rekommendationen att inte dricka missfärgat vatten gäller för både människor och djur.
-
Vad gör jag om jag har druckit missfärgat vatten?
Så länge du inte mår dåligt behöver du inte göra någonting. Det du får i dig är mer järn än vanligt.
-
Ska jag koka vattnet?
Partiklarna som orsaker missfärgningen försvinner inte om du kokar vattnet. Det är oftast järnoxid (rost) i ledningarna som släpper och orsakar missfärgat vatten.
Skulle det finnas misstanke om att dricksvattnet är förorenat informerar vi om kokningsrekommendation. När det gäller kokning ska vattnet koka upp så att tydliga bubblor syns.
-
Ställer ni ut vattentankar?
Beroende på omfattningen och tiden som krävs att reparera en läcka kan vi ställa ut tankar med dricksvatten under reparationstiden. Information om vattentankar och hämtningsställen läggs ut på vår hemsida.
-
Kan jag tvätta och duscha?
Missfärgat vatten kan också missfärga tvätt och därför rekommenderar vi inte att du tvättar förrän vattnet är klart.
Det är inga problem att duscha eller bada.
-
Hur gör jag för att få klart vatten i kranen?
När en läcka är lagad spolas berörda ledningar via brandposter och spolposter. För att få rent vatten i kranen måste du också spola vattnet tills det är klart igen och med fördel så nära vattenmätaren som möjligt. Det kan ta upp till 30 minuter innan vattnet blir klart. Blir det inte klart då så vänta ett par timmar och försök igen. Är du osäker kan du kontakta vår kundservice.
-
Vem har ansvaret vid en vattenläcka?
-
Frågor och svar om vattenmätarbyte
-
Vad är en fjärravläst vattenmätare?
En fjärravläst vattenmätare är en elektronisk ultraljudsvattenmätare med en inbyggd radiosändare som innebär att mätaren läser av vattenflödet automatiskt.
Mätvärden kommer att hämtas in via radiosändare några gånger per år. Det innebär att du som kund slipper lämna in mätarställningen manuellt framöver. Dock är det en övergångsperiod till dess att mätvärden börjar samlas in.
-
Varför byter ni till fjärravlästa vattenmätare?
Anledningen till att vi byter till fjärravlästa mätare är för att det innebär flera fördelar för alla inom VA-kollektivet. Idag har vi problem med att mätarställningar inte kommer in vilket kräver många onödiga resurser. Vi slipper alla utskick samt den administration som det innebär, samt att vi inte behöver använda oss av schablondebiteringar baserade på tidigare förbrukning. Fjärravlästa mätare gör det möjligt för oss och villaägare att snabbare upptäcka oroande avvikelser och vi kan lättare få indikering på eventuella läckor, vilket innebär färre driftstörningar och lägre kostnader. Vattenförbrukningen får en bättre uppföljning och vi får ett säkrare underlag för vår debitering.
-
När kommer ni och utför vattenmätarbytet hos mig?
Du kommer att få ett brev hemskickat i din brevlåda med information om vattenmätarbytet. Därefter kommer du att få ett tidsbokningskort i brevlådan ungefär en vecka innan vi planerar att komma hem till dig. Besöket tar upp till en timme.
Du kommer att få en utsatt tid på tidsbokningskortet när besöket kommer att ske. Om tiden inte passar bör du så fort som möjligt kontakta oss för att boka in en ny tid. Vid besöket är det viktigt att det finns en vuxen hemma som kan visa var vattenmätaren finns i huset.
-
Vad behöver jag göra innan bytet?
För att säkerställa att din mätarplats uppfyller gällande krav behöver du först kontrollera din mätarplats. Bland annat kräver bytet av vattenmätaren att det finns en konsol som håller fast ventiler och rör i väggen och att det finns avstängningsventiler på båda sidor om vattenmätaren så att vattnet går att stänga av. Om din mätarplats uppfyller kraven behöver du inte göra något innan vi kommer och byter din vattenmätare.
Om du upptäcker att du behöver åtgärda en eller flera saker innan bytet så ska du kontakta en VVS-installatör. När din VVS-installatör besökt dig för att kontrollera vad som behöver åtgärdas kontaktar installatören i sin tur oss för en tid då vi kan stänga av vattnet i gatan. När vi stänger av vattnet i gatan gör din VVS-installatör ett andra besök hos dig för att åtgärda mätarplatsen. Därefter är din mätarplats godkänd inför vattenmätarbytet.
Du behöver kontrollera följande:
- Det ska finnas fungerande avstängningsventiler på båda sidor om vattenmätaren. Ventilerna ska gå lätt att manövrera och stänga helt. Om någon av ventilerna inte stängs helt så ska de bytas ut innan vattenmätarbytet.
- Mätaren ska monteras i en mätarkonsol som är horisontell och fast förankrad, har en skjutbar koppling och avstängningsventiler på båda sidor. Konsolen håller fast ventiler och rör i väggen. Om du saknar något behöver du anlita en VVS-installatör som kan installera det.
- Rör eller kopplingar ska inte vara angripna av rost.
- Mätarplatsen får inte blockeras. Om mätplatsen ska byggas in ska det vara i ett av oss, godkänt mätarskåp.
- Mätare och ventiler ska vara lätta att komma åt med verktyg och det är bra om det får plats en hink under mätaren då det alltid rinner ut lite vatten vid mätarbytet.
-
Vad ska jag göra med ventilen LK580 och LK581?
Det finns ett antal olika typer av avstängningsventiler. Om du har ventiler av ovanstående modeller ska du, med hjälp av en VVS installatör, byta ut dessa omgående innan mätarbytet.
För din egen säkerhet bör du inte röra ventilerna då dessa modeller inte är tillförlitliga. Vid manövrering kan ventilen, helt utan förvarning, lätt gå sönder och orsaka skador i form av vattenläckor. Problemet sitter nämligen inne i ventilen och syns inte utanpå.
Vår personal är förbjuden att röra dessa ventiler. För att vi ska kunna utföra mätarbytet måste de därför bytas ut innan mätarbytet.
OBS! att det endast gäller modell LK580 och LK581. Modell LK582 är godkänd
-
Hur ser ansvarsfördelningen ut?
Som fastighetsägare står du för de anordningar som behövs för att sätta upp mätaren och koppla ihop med den övriga utrustningen, bland annat konsol till vattenmätaren, ventiler och ledningar inne på fastigheten. Vi som VA-huvudman står för kostnaden av både vattenmätare och installation av mätaren
-
Vad är en fjärravläst vattenmätare?
-
Frågor och svar om utbyggnad av kommunalt VA
-
Hur lång tid är byggtiden för kommunalt VA?
Tiden för en VA-utbyggnad varierar från olika områden då det är beroende av markförhållande och områdets storlek. Då räknas heller inte all tid innan byggprojektet in, eller den tid som sker efter byggnationen. Efter att ledningsarbetet är klart ska ledningar och pumpstationer provas och vattenprov ska tas. Återställning av mark kan pågå parallellt med detta arbete.
-
Vad är ett verksamhetsområde?
Ett verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp är ett avgränsat område inom vilket vatten- och avloppsförsörjningen ska ske genom kommunala VA-anläggningar. Inom ett verksamhetsområde är VA-huvudmannen skyldig att förse samtliga fastigheter inom området med vatten och avlopp. Fastighetsägarens skyldighet inom ett verksamhetsområde är att betala anläggningsavgiften för vatten och avlopp efter att förbindelsepunkten är upprättat och meddelad.
-
Måste jag ansluta mig till det kommunala VA-nätet?
Inom ett verksamhetsområde är det obligatorisk anslutning till VA-nätet. I vissa fall kan fastighetsägaren avstå vattenanslutningen om det egna dricksvattnet visar bättre värden än EEMs. Vattenservisen behöver då inte betalas och du kan heller inte koppla upp dig på vattenservisen.
-
När kan jag ansluta mig till VA-nätet?
När ledningsnätet är provtryckt och vattenproverna godkända meddelas att förbindelsepunkten är upprättad. Du får då en faktura på anläggningsavgiften med 30 dagars betaltid. I samband med att förbindelsepunkten är upprättad kan du utföra arbetet på din egen fastighet. Om ni vill påbörja arbetet på din fastighet tidigare så går det så fort din förbindelsepunkt är lagd på plats och schaktmassor återfyllda. Då kan du se läge och höjd på er förbindelsepunkt och kan börja med egna arbeten efter kontakt med vår projektledare för ert område.
När anslutningsavgiften är betalad och blankett "Färdiganmälan (pdf)" är inskickad om att anläggningen inom fastigheten är installerad korrekt monteras eventuell LTA-pump och vattenmätaren av oss på Eskilstuna Energi och Miljö. När den egna anläggningen är besiktad och godkänd öppnas ventilerna till det allmänna nätet och du är ansluten.
-
Kan jag ansluta en gäststuga till det kommunala VA-nätet?
Du kan ansluta en gäststuga till det kommunala VA-nätet. Det tillkommer då ytterligare en lägenhetsavgift i din anläggningsavgift. Kontakta kundservice på 016-10 60 60 så hjälper vi dig.
-
Vad kostar det att ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp?
Anläggningsavgiften är en engångsavgift som betalas av fastighetsägaren när förbindelsepunkten är upprättad och förmedlad. Anläggningsavgiften är en del av VA-taxan som beslutas utifrån självkostnadsprincipen, vilket gör att det inte går att säga vad anläggningsavgiften kommer vara i framtiden. Avgiften är unik och bestäms utifrån storleken på din fastighets tomt samt antalet ledningar som är framdragna till fastigheten. Det är den rådande taxan när förbindelsepunkten är upprättad och meddelad som gäller. Du kan använda vår räknesnurra för att beräkna din anläggningsavgift utifrån gällande taxa. Beroende på var du bor väljer du mellan alternativen landsbygd eller tätort. Bor du i ett område utan asfalterade vägar ska du välja landsbygd. Här hittar du räknesnurran. Tänk på att taxan kan förändras och att den taxa du betalar är den som gäller det år då arbetet med VA-utbyggnaden är färdigställt.
-
När betalar jag anläggningsavgiften?
Du betalar anläggningsavgiften när förbindelsepunkten är upprättad och meddelad. Detta sker efter att ledningarna är provtryckta och vattenproverna godkända. Du får då en faktura på anläggningsavgiften som ska vara betald inom 30 dagar.
-
Vem betalar anläggningsavgiften om det är en arrendetomt?
Om du arrenderar en fastighet anses du vara fastighetsägare. Det är på grund av att det är den som äger bostaden som anses ha störst nytta av det allmänna VA-nätet. Detsamma gäller för dig som har tomträtt.
-
Vad gör jag om jag inte kan finansiera kostnaden för min anslutning?
I vissa fall kan det finnas möjlighet till avbetalningsplan.
36 § (Lagen om allmänna vattentjänster). En anläggningsavgift skall fördelas på årliga betalningar (delbelopp) under en viss tid, längst tio år, om:
- avgiften är betungande med hänsyn till fastighetens ekonomiska bärkraft och andra omständigheter.
- fastighetsägaren begär att avgiften skall fördelas och denne ställer godtagbar säkerhet.
Ränta enligt 5 § räntelagen (1975:635) skall betalas på den del av avgiften som inte har betalats, från den dag det första delbeloppet förfaller till betalning till dess betalning sker. På delbelopp som har förfallit till betalning skall ränta i stället betalas enligt 6 § räntelagen från delbeloppets förfallodag till dess betalning sker.
-
Jag har en obebyggd tomt. Måste jag ändå betala anläggningsavgift?
Du måste betala anläggningsavgiften oavsett om din tomt är bebyggd eller inte. Alla befintliga tomter som får en förbindelsepunkt upprättad och meddelad är skyldiga att betala anläggningsavgiften.
-
Jag har glömt att skicka in önskan om förbindelsepunkten eller ångrat mitt tidigare önskemål. Vad händer nu?
Om du inte skickat in din önskan om placeringen av förbindelsepunkten innan det datum vi angett så gäller det läge som vi föreslagit. Om du ändå vill flytta eller ändra din placering ska du kontakta EEM för samråd om eventuell flytt innan arbetet med ledningarna i vägarna har påbörjats.
-
Jag önskar att få min förbindelsepunkt på andra sidan tomten, men fick inte välja det. Varför?
Vi kan endast erbjuda dig att välja förbindelpunkt på den sida där vi lägger ner VA-ledningarna. Vill du ändå gräva till annan sida av fastigheten står du som fastighetsägare för kostnaden.
-
Varför gräver inte Eskilstuna Energi och Miljö ledningarna fram till huset?
Vi ansvarar för ledningarna fram till cirka 0,5 meter utanför fastighetsgränsen. Därefter är ledningsnätet fastighetsägarens ansvar. Du kan heller inte anlita oss för att gräva ledningarna fram till huset då vi enligt kommunallagen inte får konkurrera med privata näringsidkare.
-
Vem kan jag anlita för att bygga VA-systemet på min tomt?
Den entreprenör som vi på Eskilstuna Energi och Miljö anlitar för byggnationen kan även erbjuda ett helhetsåtagande för fastighetsägaren inne på tomten. Det finns även många andra VVS-firmor och schaktentreprenörer som kan utföra denna typ av arbete. Vår rekommendation är att ni tar in offerter från flera olika firmor för att jämföra priser. Var också noga med att söka referenser för att få en firma som gör ett arbete och installation rätt och med god kvalitet. Ett alternativ är också att du går ihop med dina grannar och ni fastighetsägare tillsammans tar in offerter från olika firmor. Ni kan då ha en möjlighet att förhandla fram bättre priser, då arbetet blir av större omfattning.
-
Får jag utföra byggnationen själv?
Du får utföra byggnationen själv men du ska inte utföra elinstallationen om du inte är elektriker.
-
Behöver jag bygglov för arbetet inne på min tomt?
Du behöver inget bygglov för att genomgöra arbetet på din tomt. Däremot krävs det en bygganmälan till bygglovsenheten i Eskilstuna kommun. Blankett finns via den här länken https://www.eskilstuna.se/bygga-bo-och-miljo/bygglov-och-tillstand/anmalningspliktiga-atgarder.html ”Ansökan/anmälan”.
-
Ska vatten- och avloppsrören på min tomt ligga i en isolerlåda?
Beroende på det läggningsdjup för ledningar ni väljer på er fastighet kan era ledningar behöva skyddas mot frysrisk med isolering samt eventuellt även med värmekabel. Kolla med er rörentreprenör alternativt sakkunnig.
-
Vad gör jag med min gamla avloppstank?
Enskilda tankar och slamavskiljare ska sluttömmas och fastighetsägare ska få intyg på att detta gjorts. Därefter kan tanken fyllas igen för att undvika framtida olycksrisk. Tanken behöver inte grävas upp och vi gör ingen inspektion.
Inom ett år bör du som fastighetsägare ha anslutit dig efter att du fått en förbindelsepunkt. Miljöinspektionen följer upp vilka som anslutit sig till kommunalt avlopp.
-
När behöver jag en LTA-enhet?
Om din fastighet är belägen lågt i förhållande till huvudledningarna kommer det behövas en LTA-enhet som består av en brunn med en avloppspump i. Spillvattnet från din fastighet rinner via självfall till LTA-enheten som sedan pumpar ditt spillvatten till huvudledningen.
-
Ska jag betala extra för LTA-enheten och avloppspumpen?
Du behöver inte betala för din LTA-enhet, den står Eskilstuna Energi och Miljö för. Däremot står du för kostnaderna för schakt, montage och anslutning på den egna fastigheten samt för framdragning av elmatning. Fastighetsägaren står också för driftkostnaden samt eventuella skador på pumpen som kan uppstå på grund av felaktigt användande.
-
Vem installerar LTA-enheten?
Pumpen levereras och monteras i samband med att vi monterar vattenmätaren.
Kontakta oss så får du en kvittens skickad för att kunna hämta ut brunnen.
På kvittensen står kontaktuppgifter till vår personal för tidsbokning för avhämtning av brunnen.
-
Kan jag placera LTA-enheten på valfri plats på tomten?
Du kan i princip placera pumpen på valfri plats på din tomt. Det du måste följa är att ha en radie på 2 meter fri från bebyggelse och grövre växtlighet runt LTA-enheten. Detta för att pumpen ska vara lättillgänglig för personal från Eskilstuna Energi och Miljö vid driftstörningar eller service. Vid placeringen är det också bra att tänka på att mellan hus och pump är det självfall. Förhöjningsring inskaffar du själv vid behov.
-
Får jag kapa brunnen (pumpsumpen) till LTA-enheten för att lättare kunna gräva ner den?
Du får inte kapa LTA-enheten. Detta beror på att pumpen måste kunna nå frostfritt djup och djupet krävs för att få ett bra självfall mellan fastighet och pump. Skulle du ändå kapa LTA-enheten får du som fastighetsägare stå för eventuella kostander på grund av skador som kan uppstå.
-
Kan jag dela LTA-enhet med min granne?
Nej, du kan inte dela LTA-enhet med din granne. Varje fastighet får sin egen förbindelsepunkt och, vid behov även en LTA-enhet.
-
Kan jag använda mina gamla rör från fastigheten till LTA-enheten och till vattenanslutningen?
Det går bra att använda dina gamla rör till den nya anslutningen. Vi rekommenderar dock att du provtrycker de gamla ledningarna för att säkerställa att det inte brister när de kopplas på mot de nya vattenledningarna.
-
Får jag ansluta dagvatten till LTA-enheten?
Du får inte ansluta dagvatten till LTA-enheten eller avloppsnätet överhuvudtaget. Allt dagvatten ska hanteras lokalt eller anslutas till eventuellt dagvattennät, om det finns.
-
Vad händer om det blir strömavbrott och LTA-enheten slutar fungera?
Du ska inte tillföra något vatten till tanken vid strömavbrott. Undvik alltså att spola vatten och tvätta, diska, duscha och bada.
-
Vad händer om LTA-enheten går sönder?
Tanken till LTA-enheten har en viss kapacitet att ta emot spillvatten innan den överfylls och larmet löser ut. Dock är det viktigt att ni direkt felanmäler till oss på Eskilstuna Energi och Miljö så vi kan komma ut och laga eller byta ut pumpen. Det är viktigt att du slutar tillföra vatten till LTA-enheten vid pumpstopp.
Det är också viktigt att LTA-enhetens skötsel följs korrekt annars får du som fastighetsägare stå för kostnaderna. Du som fastighetsägare står för kostnaden om:
- Det uppstår skador som du inte larmat om, eller att du släpper ut vatten efter larm eller strömavbrott.
- Om det krävs reparation av tanken på grund av att du tillfört föremål eller annat som inte hör hemma i avloppet.
- Om någon del av avloppet får skador på grund av frysning.
Utryckning sker och felet konstateras vara i fastighetens installation.
-
Vem äger LTA-enheten?
Det är Eskilstuna Energi och Miljö som äger LTA-enheten och står för service och underhålla av pumpen då den ses som en del av spillvattensystemet. Det innebär dock inte att vi står för alla kostnader om pumpen går sönder, se svaren på frågan ovan. Efter att du skickat in din färdiganmälan monteras och driftsätts pumpen av personal från Eskilstuna Energi och Miljö.
-
Ska jag betala extra för vattenmätaren?
Vattenmätaren är Eskilstuna Energi och Miljö's egendom och kostar dig ingenting. Däremot ansvarar du för att mätarplatsen är korrekt installerad efter gällande krav och att den inte utsätts för frost eller skadlig värmepåverkan samt att den vårdas väl. Du som fastighetsägare ansvarar däremot för ledningar, vattenmätarkonsol, ventiler och kranar.
-
Vart ska jag placera min vattenmätare?
Vattenmätaren placeras i en frysskyddad plats. Mätare får aldrig utsättas för frysrisk – därför rekommenderas att mätare placeras inomhus alternativt i en godkänd vattenmätarbrunn utanför byggnaden. Utrymmet bör tåla vattenspill samt vara ventilerat för att undvika fukt- och mögelskador.
-
Vilka krav måste uppfyllas när jag monterar vattenmätaren?
Vattenmätare får inte tynga mot de övriga ledningarna. Därför ska den monteras i horisontellt eller vertikalt, fast förankrad, mätarkonsol och vara försedd med avstängningsventiler. Avstängningsventilerna kan se olika ut och finns ibland annat i vred- kran eller ”hattform”. Observera att ventil med benämningen LK580 inte är tillförlitlig då den lätt går sönder och kan orsaka vattenläckor.
-
Hur lång tid är byggtiden för kommunalt VA?
-
Frågor och svar om bevattningsförbud
-
Varför är det bevattningsförbud?
Vattenförbrukningen har ökat väldigt mycket och väldigt snabbt. Långa värmeböljor brukar inte komma så här tidigt på säsongen. Dessa brukar inträffa senare under sommaren, när många är bortresta på semester. Nu ska alla duscha och laga mat vid ungefär samma tider. Dessutom vill många fylla sina pooler, vattna gräsmattor och trädgårdsland, vilket inte är att betrakta som normal användning.
-
Vilka berörs?
Alla boende och näringsidkare i Eskilstuna som är anslutna till det kommunala VA-nätet.
-
Har ni vidtagit några andra åtgärder för att öka trycket mer än att införa bevattningsförbud?
Ja, vi jobbar just nu intensivt med att förstärka trycket med pumpning och styrning av vatten mot de områden där trycket är sämst.
-
Hur länge kommer det vara bevattningsförbud?
Så länge prognosen visar på att värmeböljan håller i sig, men det är alltid bra att tänka på en smart vattenförbrukning och att inte använda mer vatten än nödvändigt.
-
Hur gör man som privatperson med sin trädgård?
Man får vattna med kanna men inte med vattenspridare eller slang. Gräsmattan behöver man inte oroa sig för, en gräsmatta som blir gul dör inte utan går i dvala.
-
Hur gör man om man vill tvätta bilen?
De flesta biltvättarna återanvänder sitt vatten och renar det själva. Därför är biltvätten det bästa valet om bilen måste tvättas.
-
Varför kan inte Eskilstuna Energi och Miljö producera mer vatten?
Det finns gott om vatten i våra vattenmagasin. Men just nu är förbrukningen på vatten väldigt hög i Eskilstuna. Det gör att vattenverken jobbar för fullt. Kapacitetsbegräsningar finns främst i ledningsnätet som är dimensionerad utifrån en normal hushållsanvändning, vilket inte innefattar fyllning av pooler eller längre bevattning med spridare eller slang.
-
Räcker inte ledningsnätet till?
Ledningarna dimensioneras för en normal vattenförbrukning och en normal vattenomsättning med en viss rekommenderad överkapacitet. Anledningen till detta är främst kvalitétsaspekten. Stående vatten kan till exempel få lukt, smak och anmärkning på mikrobiologisk kvalité. I de områden där vi har dålig vattenomsättning normalt skulle överdimensionerade ledningar kunna resultera i detta på grund av för lågt flöde. Att bygga dubbla ledningar för att uppfylla behov vid extrema situationer skulle också innebära enorma kostnader för samhället och slutanvändarna, det vill säga våra kunder.
-
Varför är mitt vattentryck dåligt?
Trycket försämras när många använder mycket vatten ungefär vid samma tid. De som bor i slutänden av ledningsnätet eller på en höjd har normalt ett sämre tryck och påverkas därför mest. Normalt brukar vi inte ha så här långa värmeböljor så här tidigt. Dessa brukar komma senare under sommaren när många också är bortresta på semester. Nu ska alla duscha och laga mat ungefär vid samma tider. Dessutom vill många fylla sina pooler och vattna gräsmattor och sina trädgårdsland när prognosen visar lång värme.
-
Hur har ni informerat kring bevattningsförbudet?
Vi har gått ut med information i ett pressmeddelande, på vår hemsida och i sociala medier. Vi har också bett kommunen att dela vår information i sina kanaler, vilket de har gjort. Eskilstuna Kuriren, radio och TV har också gått ut med informationen utifrån vårt pressmeddelande. Det är alltid svårt att säkerställa att informationen når ut till alla berörda och vi hoppas att alla hjälps åt med att sprida informationen vidare till de som den inte nått till.
-
Vad ska man göra om man ser någon som trots förbudet vattnar gräsmattan?
Vi hoppas att alla förstår innebörden av bevattningsförbudet och tar hänsyn till att det kan påverka grannar eller andra i närområdet negativt om man väljer att vattna sin gräsmatta eller fylla poolen ändå. Om inte bevattningsförbudet följs kan vi behöva sätta in andra restriktioner. Informera gärna personen i fråga om du ser att någon ändå vattnar, trots förbudet. Kanske har informationen inte nått denne.
-
Kan man få dispens att vattna ändå?
Nej, förbudet gäller både privatpersoner och näringsidkare i kommunen och vi ger ingen dispens för bevattning vare sig för den ene eller den andre.
-
Kan man få ersättning för att man inte kan utnyttja vattnet som vanligt?
Vad är som vanligt? Om man med det menar att man som vanligt vill vattna sin trädgård varje dag och fylla sin pool så är svaret nej. Även om man har kunnat göra det vid andra tillfällen så handlar det om att visa respekt för alla andra i VA-kollektivet. Om vissa har så dåligt tryck så att de knappt kan duscha schampot ur håret så måste det vara viktigare än att någon annan vill fylla sin pool.
Vi levererar vatten efter en normal förbrukning. Just nu råder en extrem överförbrukning av vattnet och då måste vi alla hjälpas åt att använda det rationellt och för det som dricksvattnet främst ska användas för.
-
Gäller detta förbud för kommunens allmänna ytor, som till exempel parker?
Ja, det gäller även kommunen som nu istället vattnar med vatten från ån.
-
Hur mycket vatten går det egentligen åt till olika saker?
- En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
- För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
- Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
- Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt.
- Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
-
Gäller detta bara Eskilstuna eller är det flera kommuner som har samma problem?
Nej, det är många kommuner i runt om i landet som också infört bevattningsförbud eller har gått ut med information om att vi måste använda vattnet klokt utav samma anledning.
-
Varför är det bevattningsförbud?
-
Frågor och svar om vatten och avlopp
-
Frågor om personuppgifter
-
Vilka regler gäller för hur vi ska hantera dina personuppgifter?
Det är EU-förordningen GDPR (General Data Protection Regulation 2016/379) som reglerar hur vi får behandla dina personuppgifter. Förordningen träder i kraft den 25 maj 2018 för alla medlemsländer i EU samtidigt.
I Sverige införs därför en ny Dataskyddslag som ersätter PuL (Personuppgiftslagen).
-
Vad är en personuppgift?
All information som kan kopplas till en enskild individ räknas som en personuppgift. Exempel: namn, personnummer, mejladress och adress.
Även så kallade indirekta uppgifter som t.ex. fastighetsnummer, användar-ID, IP-nummer, registreringsnummer på bilar, mobilnummer, foton, filmer och inspelade samtal räknas som personuppgifter.
-
Vad är en behandling av en personuppgift?
En behandling av en personuppgifter är varje enskild åtgärd som utförs med personuppgifter. Det gäller både manuell och automatisk hantering. Generellt gäller att allt som görs med en personuppgift i en dator räknas som en behandling. Insamling, registrering, utskrivt, ändring, granskning - är alla exempel på en behandling.
Främst hanteras personuppgifter i IT-system och databaser, men även i programvaror som Office-paketet (Word och Excel) och pdf-filer räknas som behandlingar.
-
Vem behandlar dina uppgifter hos oss?
Personuppgiftsansvarig för behandling av personuppgifter är Eskilstuna Energi och Miljö (organisationsnummer: 556458-1907).
Eskilstuna Energi och Miljö (”EEM”) och SEVAB Strängnäs Energi (”SEVAB”) med organisationsnummer: 556527-5764, som i sin tur ägs av Eskilstuna Kommunföretag AB respektive Strängnäs kommun, har i uppdrag att bedriva konkurrenskraftiga verksamheter inom energi- och miljöområdet som levererar optimal nytta till kunder och invånare med minimal miljöpåverkan. För att framgångsrikt kunna fortsätta erbjuda dessa samhällsbärande funktioner även i framtiden beslutade EEM och SEVAB att starta Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö(”ESEM”) med organisationsnummer: 556935-7501, ett gemensamt driftbolag med ansvar för att driva och utveckla EEM:s och SEVAB:s verksamheter och anläggningar. Sedan 1 januari 2014 är alla medarbetare anställda hos ESEM och allt arbete som våra cirka 500 medarbetare utför, sker på uppdrag av EEM och SEVAB.
EEM och SEVAB äger varumärkena EEM och SEVAB samt anläggningar och distributionsnät för el, fjärrvärme, fjärrkyla, ånga, vatten, avlopp, återvinning och stadsnät. EEM och SEVAB äger också ett gemensamt elhandelsbolag för inköp och försäljning av el, Eskilstuna Strängnäs Elförsäljning AB (”ESEL”) med organisationsnummer: 556964-8727.
Beroende på vilken nyttighet du använder hanteras dina personuppgifter av personuppgiftsansvarig enligt följande:
ESEM: samtliga nyttigheter såsom återvinning, VA, fjärrvärme, el m m.
EEM: återvinning, VA, fjärrvärme, el, stadsnät m m.
SEVAB: återvinning, VA, fjärrvärme, el m m.
Eskilstuna Energi och Miljö Elnät AB: elnät
SEVAB Nät AB: elnät, stadsnät
ESEL: el
Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB: el
SEVAB Energiförsäljning AB: el
Dina uppgifter kan komma att hanteras av våra samarbetspartners som hjälper oss att fullfölja vårt avtal med dig eller att kommunicera med dig i marknadsföringssyfte.
Om en kreditupplysning är nödvändig för att ingå ett avtal (detta framgår av det avtalserbjudandet som du får från oss) använder vi oss av Upplysningscentralen (UC).
Vi säljer inte dina uppgifter vidare till någon tredje part.
-
Vilka uppgifter behandlar vi om dig?
Eskilstuna Energi och Miljö behandlar och registrerar personuppgifter som du lämnar till oss.
För att ingå avtal med oss behöver vi normalt uppgifter från dig såsom namn, personnummer, telefonnummer, e-postadress, faktureringsadress eller fastighetsadress.
Fullständig information om vilka olika kategorier av personuppgifter vi behandlar om dig finns dokumenterad i vår registerförteckning. All behandling av personuppgifter sker i enlighet med bestämmelserna i gällande dataskyddslagstiftning.
För att hålla personuppgifterna aktuella kan de komma att uppdateras och kompletteras med uppgifter från offentliga och privata register, till exempel uppdatering av adressuppgifter via statens person- och adressregister, SPAR.
-
Hur länge vi kommer att behandla dina uppgifter?
Vi kommer att behålla dina personuppgifter så länge du är kund hos oss. Därefter kommer de att sparas för olika lagkrav, som exempelvis bokföringslagen eller arkivlagen. När den tiden har passerats kommer dina personuppgifter att raderas eller anonymiseras (så att de inte kan knytas till dig personligen). Observera att vissa personuppgifter är nödvändiga för att kunna fullgöra åtagande som ingår i vårt avtal med dig eller annan laglig grund, exempelvis insamlade mätvärden, information om avtal, fakturerade produkter och tjänster kan därför inte begränsas eller raderas.
Radering eller gallring av personuppgifter kommer att ske enligt vår gallringsplan/dokumenthanteringsplan utifrån typ av personuppgift. Kontakta vårt dataskyddsombud för att ta del av detta.
-
Dina rättigheter
Du har rätt att få information om vilka personuppgifter som förekommer om dig i Eskilstuna Energi och Miljös verksamhet.
Om du vill veta vilka uppgifter vi behandlar om dig, kan du lämna eller skicka en skriftlig och av dig undertecknad begäran om det till oss på den adress som anges nedan under "kontakt". Vi kommer att lämna ut uppgifter till dig inom en månad från att vi har mottagit din förfrågan, under vissa omständigheter (såsom antalet inkomna förfrågningar) kan denna tid utökas till två månader, om så är fallet kommer vi att meddela detta inom en månad.
Till samma adress kan du anmäla om du inte vill att dina uppgifter ska användas för marknadsföring eller profilering i marknadsföringssyfte. Om du anser att en uppgift om dig är felaktig eller missvisande bör du höra av dig på en gång.
Förutom rätten att få ett registerutdrag och att få personuppgifter rättade, har du i vissa fall också rätt att invända mot behandlingen eller kräva att personuppgifterna raderas, att dess användning begränsas (att hanteringen av personuppgiften ska begränsas till något visst syfte) och att de uppgifter som du har lämnat till oss lämnas ut till dig på ett maskinläsbart format (s.k. dataportabilitet).
Du har också rätt att återkalla eventuellt samtycke som du har gett. Du återkallar ditt samtycke genom att kontakta Eskilstuna Energi och Miljö på den adress som anges nedan. Vår behandling kommer då att upphöra från det datumet som ditt återkallande är mottaget och registrerat hos oss.
Du har enligt dataskyddslagstiftningen rätt att lämna klagomål angående behandling av dina personuppgifter till Integritetsskyddsmyndigheten. Du når dem via e-postadressen imy@imy.se.
Mer information om gällande dataskyddslagstiftning finns på Integritetsskyddsmyndigheten.
-
Varför behandlar vi dina uppgifter?
Dina personuppgifter behandlas för att hantera och fullgöra avtal med dig och för åtgärder som har begärts innan och efter att avtal har ingåtts. Behandling av personuppgifter sker även för att Eskilstuna Energi och Miljö ska kunna fullgöra sina förpliktelser enligt lag eller andra bestämmelser.
Dina personuppgifter används för administration av de tjänster/leveranser som vi ingått avtal med dig om, marknadsföring av våra produkter och tjänster, profilering (se vidare marknadsföring och profilering nedan), utvärdering och kvalitetssäkerhetsarbete (inklusive systemtester), samt för viss statistik (så som statistik till Statistiska Centralbyrån (SCB). Om du kontaktar oss via våra kommunikationskanaler (såsom telefon, chatt, webb och sociala medier) kan dina personuppgifter och den information du ger oss även behandlas genom inspelning eller lagring.
-
Marknadsföring och profilering
Om inte direktreklamspärr begärts kan vi också använda dina personuppgifter för marknadsföring, till exempel för att kunna ge dig personliga och anpassade erbjudanden avseende produkter och tjänster. Dessa baseras på dina befintliga produkter, förändringar i dina produktengagemang samt beteende och rörelsemönster i våra kommunikationskanaler. Vid marknadsföring kan Eskilstuna Energi och Miljö även komma att kontakta dig via e-post om inte du uttryckligen tackat nej till det.
Profilering av din information sker i syfte att ge dig bättre information om t.ex. energianvändning, erbjudanden om produkter och tjänster. Dina personuppgifter kan komma att ingå i automatiserad profilering för de fall då en viss profil krävs för att ta del av ett erbjudande. Vi tillämpar inte något automatiserat beslutsfattande som baseras på en profilering av dina personuppgifter som kommer att innebära att du nekas produkter eller tjänster hos oss.
Om en kreditupplysning är nödvändig för att ingå ett avtal med oss (vilket kommer att framgå av det avtalserbjudandet du får från oss) gör vi en individuell bedömning om kreditvärdigheten och vår möjlighet att ingå avtal med dig baserat på detta. Vi använder Upplysningscentralen (UC) för att ta en sådan upplysning.
-
Kontaktuppgifter
Personuppgiftsansvarig
Eskilstuna Energi och Miljö AB
Kungsgatan 86
631 86 Eskilstuna
Organisationsnummer: 556458-1907
Telefon: 016-10 60 60
E-post: kundservice@eem.seDataskyddsombud
Susanna Thörn
dataskyddsombud@esem.se
-
Vilka regler gäller för hur vi ska hantera dina personuppgifter?
-
Frågor om Återvinning
-
Vanliga frågor om återvinning
- När har jag soptömning?
-
Hur sorterar jag förpackningar som är gjorda av flera olika material?
Om det är svårt att separera de olika delarna av förpackning, sortera då efter det material den består mest av.
Med till exempel en mjölkförpackning sorterar du skruvkorken som plast och resterande förpackning som pappersförpackning.
-
Måste jag sortera mina sopor?
Vi har alla en skyldighet att sortera ut förpackningar och tidningar enligt Miljöbalkens avfallsförordning. Det är även obligatoriskt att sortera ut matavfall, enligt Eskilstuna kommuns avfallsplan.
-
Vad är ReTuna återbruksgalleria för något?
ReTuna återbruksgalleria säljer produkter och tjänster som är klimatsmarta och hållbara. Gallerian har butiker som säljer allt från möbler, cyklar, inredning och verktyg till livsmedel och kläder. Här finns dessutom ett café med ekologisk lunch och fika. Läs mer om hur du shoppar klimatsmart på ReTuna återbruksgalleria här.
Om du vill bidra till en hållbarare konsumtion kan du antingen shoppa klimatsmart i vår galleria eller lämna in saker för återbruk som butikerna tar hand om. Det som ligger hemma hos dig och tar upp plats, eller slängs på återvinningscentralen, kan du lämna in för återbruk i inlämningsdepån på Returen. På Returen tas dina saker omhand, görs om, förbättras, förnyas och distribueras ut till affärerna på ReTuna återbruksgalleria som ligger vägg i vägg med ReTuna återvinningscentral och Returen. Vi gör detta för en hållbar framtid, där hållbarhet handlar inte om att hålla tillbaka och leva mindre – utan om att åstadkomma mer med de resurser vi redan har. Läs mer om hur du kan lämna in ditt bråte som kan bli annans skatt här.
-
Var ser jag ändrade sophämtningsdagar?
Vid till exempel jul, nyår, påsk och midsommar gör vi så kallade inkörningar. Det innebär att du kan ha hämtning på annan dag än din ordinare. Ta för vana att kolla upp om du har ändrad hämtdag runt storhelger och röda dagar. Läs mer om ändrade sophämtningsdagar här.
-
Vad innebär det med en renhållningstaxa egentligen?
Renhållningstaxan reglerar kostnaden för hanteringen av hushållens avfall i Eskilstuna kommun och beslutas av kommunfullmäktige. Renhållningstaxan består av en grundavgift och en hämtningsavgift. Grundavgiften är en fast avgift som finansierar b.la. drift och underhåll av kommunens återvinningscentraler, miljö- och utvecklingsarbete, information m.m. Hämtningsavgiften täcker kostnaden för hämtning och behandling av avfall. Nivån på hämtningsavgiften baseras på fastighetsinnehavarens/nyttjanderättshavarens val av abonnemang, behållarstorlek och hämtningsfrekvens. Här kan du läsa den senaste renhållningstaxan för Eskilstuna kommun.
-
Jag renoverar hemma, vad ska jag göra av bygg- och rivningsavfallet?
Om du ska bygga om hemma så blir det ofta massor med rivningsmaterial som följd av renoveringen. Du kan själv ta materialet till någon av våra återvinningscentraler och sortera det på plats efter vilket material det är. Ett alternativ är att beställa en container eller storsäck av oss. Du beställer och vi hämtar. Enklare kan det inte bli.
-
Under vilken period tömmer ni trädgårdskärlen?
Vi börjar säsongen vid månadsskiftet mars-april och har sista tömningen i slutet av november, från vecka 14-47.
-
Vad är grovavfall och vad ska jag göra av det?
Grovavfall är exempelvis möbler, cyklar, barnvagnar, stekpannor och plasthinkar. Det vill säga saker som inte går att sortera hemma eller på återvinningsstationer utan slängs på någon av våra återvinningscentraler. Om du har svårt att ta dig till någon av dessa kan vi hämta ditt grovavfall åt dig och ser till att det tas om hand på rätt sätt. Två gånger per år åker vi runt i kommunen och samlar in grovavfallet. Detta ingår i taxan och kostar därför inget extra. Se här när vi är i ditt område nästa gång, så du kan boka en hämtning.
Du vet väl om att du kan lämna in dina saker till ReTuna Återbruksgalleria? Istället för att saker ligger hemma hos dig och tar upp plats, eller slängs på återvinningscentralen, kan du lämna in dem för återbruk i inlämningsdepån på Returen. Dina saker tas om hand, görs om, förbättras, förnyas och säljs sedan i affärerna på ReTuna återbruksgalleria. Vi gör detta för en hållbar framtid, där hållbarhet handlar inte om att hålla tillbaka och leva mindre – utan om att åstadkomma mer med de resurser vi redan har. Läs mer om ReTuna här.
-
Vad är farligt avfall och hur sorterar jag det?
Ämnen som är giftiga, brandfarliga, frätande, hälsoskadliga eller miljöfarliga räknas som farligt avfall. Rengöringsmedel, sprayflaskor, batterier, lågenergilampor och elektronik är exempel på vanliga produkter i hemmet som ska sorteras som farligt avfall. Här är en utökad lista på farligt avfall.
Farligt avfall får aldrig läggas i hushållssopor eller spolas ner i toaletten eftersom det innehåller ämnen som kan skada människors hälsa och miljö. Du kan lämna in ditt farliga avfall till någon av våra återvinningscentraler, i Miljöboden. Där finns personal som hjälper dig att hantera ditt farliga avfall.
Om du bor i villa kan du be om en Miljöbox på återvinningscentralen som möjliggör att du enkelt kan sortera ditt farliga avfall i hemmet. Läs mer om Miljöboxen här. Om du bor i lägenhet, hör med din fastighetsägare om vad ni har möjlighet att sortera i fastigheten.
-
Frågor och svar om färgsortering
-
Vad är det som är bra med färgsortering?
- Enklare hantering – du sorterar dina sopor i olika påsar direkt i hemmet. Du behöver inte plocka upp avfallet igen för att sortera ut det i olika containrar.
- Du slipper frakta alla dina förpackningar till en återvinningsstation, vi spar koldioxid genom färre bilresor.
- Mer material blir sorterat när det är enkelt att sortera. Sedan vi införde färgsorteringen år 2010 har vi minskat det brännbara avfallet med 54 %. Inte illa, eller hur?
-
Måste jag färgsortera?
Vi på Eskilstuna Energi och Miljö har ansvar för att samla in ditt övriga hushållsavfall och ditt matavfall, det har vi monopol på. När det gäller förpackningar och tidningar har du fortfarande möjlighet att lämna det till någon av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen återvinningsstationer. Huvudsaken är att du sorterar. Färgsorteringen är helt enkelt en service som gör jobbet enklare och du slipper frakta förpackningarna till en återvinningsstation.
Alla hushåll måste sorterat sitt avfall enligt Miljöbalkens avfallsförordning.
-
Ska jag skölja ur förpackningarna när jag sorterar?
Du måste inte skölja ur dem noggrant – men du ska alltid skrapa ut matresterna innan du sorterar förpackningarna. Matresterna sorterar du i den gröna påsen för matavfall. Om du upplever att det luktar från dina påsar kan det hjälpa att skölja ur förpackningarna.
-
Varför har inte alla lägenheter färgsortering?
Enfamiljshus och flerfamiljshus har olika system för att sortera sitt avfall.
I flerfamiljshus är det fastighetsägaren som är ansvarig för att tillhandahålla olika sorteringslösningar. Fastighetsägaren kan välja att låta de boende sortera i olika kärl i sorteringsrummet, att sortera i påsar med färgsorteringssystemet, eller att låta de boende sortera sina förpackningar och tidningar vid en återvinningsstation.
Alla privatpersoner har ett ansvar att lämna in sina förpackningar och tidningar, oavsett om det är till en återvinningsstation, återvinningscentral, i en fastighets sorteringsrum eller med färgsorteringen. Att ett flerfamiljshus inte har färgsortering innebär alltså inte att de inte ska sortera, de ska bara göra det i olika kärl istället för i olika påsar.
-
Varför ingår inte glas i färgsorteringen?
Det finns flera olika anledningar till att det är problematiskt att sortera glas med färgsorteringssystemet. Glasen riskerar att gå sönder och riva upp påsarna, vilket skulle innebära att olika material blandas och inte kan gå till återvinning.
En annan anledning är att glas är skrymmande och tungt. Det skulle ta upp mycket plats i kärlen vilket skulle innebära att många skulle behöva ha större kärl. Kärlen skulle också bli väldigt tunga vilket är ett problem vid tömning.
Vi arbetar ständigt med att förbättra verksamheten och göra det enkelt för människor att sortera i sin vardag. Kanske kommer det i framtiden smarta lösningar för sortering av glas men i dagsläget lämnas de till FTI:s återvinningsstationer runt om i staden eller till någon av våra återvinningscentraler.
-
Vad är färgsorteringspåsarna tillverkade av för material?
Den svarta påsen för övrigt hushållsavfall består av 100 procent återvunnen plast, de övriga färgsorteringspåsarna består av 70 procent fossilfri plast. Efter att vi samlat in allt avfall sorteras påsarna och återvinns tillsammans med de andra plastförpackningarna. Plast är skadligt när det hamnar i vår natur och i haven, men våra plastpåsar är del i ett slutet system där de i slutändan återvinns.
Sedan vi införde färgsorteringen år 2010 har det brännbara avfallet minskat med 54 % vilket är en stor vinst för miljön. Plastpåsarna är en förutsättning för att sorteringen ska hålla bra kvalitet. I förhållande till mängden material som vi samlar in och återvinner är påsarnas andel mindre än en procent. Färgsorteringssystemet är alltså en klar vinst för miljön trots användandet av plastpåsar.
Påsarna som vi använder i färgsorteringen måste vara starka och får inte gå sönder under hanteringen. Det hade varit bra om vi kunnat använda påsar som är gjorda av biobaseradplast, men tyvärr har vi inte ännu hittat en leverantör för en biologiskt nedbrytningsbar påse som håller måttet. Vi för en ständig dialog med olika leverantörer och hoppas att det inom kort kommer finnas biologiskt nedbrytningsbara påsar som är av tillräckligt bra kvalitet för att klara av färgsorteringsprocessen.
-
Jag har färgsortering, hur får jag nya påsar?
- Du som bor i villa: Kläm fast påsar av de färger du behöver på din brevlåda. Posten levererar nya rullar med påsar hem till dig inom fem arbetsdagar. Det går även bra att skriva en lapp och fästa på brevlådan för att meddela brevbäraren vilka färger du behöver.
- Du som bor i lägenhet och har färgsortering: Det är din fastighetsägare som tillhandahåller påsar. Hör med din fastighetsägare hur det fungerar i just din fastighet.
-
Vad ska jag slänga i den svarta påsen?
I den svarta påsen ska du slänga ditt övriga hushållsavfall, det är sådant avfall som inte går att återvinna. Till exempel dammsugarpåsar, blöjor, kuvert, post-it-lappar, äggskal, servetter, rakhyvlar och bomullspinnar. Det avfallet förbränns och blir till värme och el.
-
Varför införs den svarta påsen?
Tidigare har du ordnat med en egen påse för det övriga hushållsavfallet. Men i år införs skatt på bärkassar av plast, det innebär höjda priser på plastpåsarna i handeln. Du kanske har undrat över vad du då ska slänga ditt övriga hushållsavfall i om du inte längre köper plastpåsar i mataffären. Att sortera sitt avfall ska inte behöva vara ett problem, därför lanserar vi nu den svarta påsen.
-
De svarta påsarna har inga bärhandtag, varför?
Handtagen på de svarta påsarna kommer att vara öppna för att de ska användas som avfallspåsar, inte bärkassar. Färgsorteringspåsarna finansieras genom renhållningstaxan och dess syfte är att vara avfallspåsar för de hushåll som har färgsorteringssystemet.
Vi har tyvärr problem med att påsarna används i för stor skala till helt andra saker, av målgrupper som inte har färgsorteringssystemet. Exempelvis vid loppisar och liknande. I och med den nya skatten på plastbärkassar har efterfrågan på våra färgsorteringspåsar ökat. Vi försöker hitta balansen mellan användarvänlighet för de som ska använda dem, och begränsad tillgänglighet för de som inte ska använda dem. Vi jobbar med att hitta lösningar på problemet, att ha öppna handtag på påsar är en lösning. Att inte längre dela ut påsar vid återvinningscentralerna är en annan insats vi gjort. Vi ser över hur vi kan lösa problemet så att det blir bra för alla.
-
Vad händer om jag fortsätter använda påsar från matbutikerna som avfallspåsar?
Du kan fortsätta att använda andra plastpåsar till ditt övriga hushållsavfall, så länge de inte har samma färg som någon av de färgade påsarna i systemet. Påsar som är till exempel svarta och vita kommer att gå rakt igenom färgsorteringsanläggningen och hamna containern för övrigt hushållsavfall.
-
Vad gör jag om jag inte får någon rulle med svarta påsar?
Vi delade ut svarta påsar till alla villahushåll under maj månad. Om du ännu inte har fått en rulle med svarta påsar, hör av dig till oss så löser vi det! Fram till dess kan du fortsätta att använda till exempel plastbärkassar från matbutikerna som vanligt.
-
Jag bor i lägenhet, ska inte jag få svarta påsar?
Utdelningen gör vi nu endast till villabor med färgsortering. Om du bor i flerfamiljshus är det din fastighetsägare som ska förse dig med påsar om ni använder färgsorteringssystemet.
För de fastigheter som inte har färgsorteringssystemet kan fastighetsägaren välja att köpa in gröna påsar för matavfall och svarta påsar för övrigt hushållsavfall, om de vill erbjuda den servicen till sina hyresgäster.
Hör med din fastighetsägare hur det funkar just i din fastighet.
-
Hur stor är den svarta påsen?
Efter feedback från våra kunder angående storleken är de svarta påsarna nu större, likvärdig med den blå eller rosa påsen. Alla nya svarta påsar du beställer nu kommer att vara av den större varianten.
Om du har kvar påsar av den mindre varianten är de perfekta att använda till lilla papperskorgen i badrummet. Där gör den ett viktigt jobb att hålla borta skräp så som hår, tops, kondomer och bomullspads från att hamna i avloppet.
-
Kvalitén känns annorlunda på den svarta påsen. Stämmer det?
Påsen är tillverkad av 100 procent återvunnen plast, därför känns den annorlunda jämfört med de andra påsarna som består av 70 procent fossilfri plast. Alla påsar är anpassade efter det avfall som ska slängas i dem. Den blå för tidningar är tjockare i kvaliteten, eftersom den ska hålla för mer vikt än till exempel den orange för plastförpackningar som är lätta. Den svarta påsen är anpassad för att hålla för exempelvis blöjor, kuvert, tops, bakplåtspapper, disktrasor och annat övrigt hushållsavfall. Kvaliteten handlar inte bara om hur den ser ut och känns, utan om vad materialet tål. Den svarta påsen har bättre hållfasthet än många av de avfallspåsar man köper på rulle i handeln. Om du föredrar att köpa egna påsar, var gärna vaksam på att påsen är så pass stark att den håller genom hela färgsorteringsprocessen.
-
Jag har ingen brevlåda, hur får jag nya påsar?
Kontakta vår kundservice på nummer 016-10 60 60 eller mejla till kundservice@eem.se så löser vi det!
-
Vad är det som är bra med färgsortering?
-
Frågor och svar om textilinsamling
-
Hur samlar EEM in textilier?
- Med den rosa påsen. Vi ökade vår insamling av textiler markant redan 2017 när vi införde den rosa påsen i färgsorteringen. Vi får in ca 500 påsar med textilier om dagen.
- Behållare för textilier. Vi har insamling vid våra återvinningscentraler samt vid olika offentliga platser runt om i kommunen. Vi har även samarbete med vissa fastighetsägare och samlar in i anslutning till vissa flerfamiljshus.
- ReTuna. Du kan lämna textilier i Returen, dessa kommer då att säljas eller upcyclas av butiker. De textilier som ReTuna inte kan använda eller sälja vidare lämnar de vidare på återvinningscentralen.
-
Måste jag sortera mina textilier?
Det finns krav på ökad insamling och återvinning av textilier, från EU och från Naturvårdsverket. Målet är att mängden textilavfall i restavfallet minska med 60 procent år 2025, gentemot basår 2015. Och år 2025 ska 90 % av separat insamlat textilavfall förberedas för återanvändning eller materialåtervinnas.
Än finns det inget producentansvar för textilier likt det gör för förpackningar, men det är under beredning i enlighet med Januariavtalet i år.Dessutom kräver EU att kommunerna utvecklar en separat textilinsamling fram till år 2025.
I Eskilstuna ligger vi i framkant. Vi ökade vår insamling av textilier redan 2017 då vi införde den rosa påsen för textilier i färgsorteringen. Nu utökar vi insamlingen ytterligare med textilbehållare vid våra återvinningscentraler samt vid olika fastigheter i samarbete med fastighetsbolagen.
-
Varför går inte materialet ni samlar in till välgörenhetsorganisationerna?
Volymerna med textilier som samlas in är mycket stora, även välgörenhetsorganisationerna arbetar med att hitta avsättning för alla de textilier de samlar in. Med ökade krav på textilinsamling från EU och Naturvårdverket kommer vi att behöva skapa lösningar för att hantera väldigt stora volymer. Vi har direkta affärs- och kundrelationer med europeiska sorteringsindustrier som har kunnandet och resurserna för att hantera volymerna för såväl återanvändning och återvinning. Detta är någonting som även välgörenhetsorganisationerna gör för att hitta avsättning för alla de textilier de samlar in.
Det är upp till dig vilken organisation du vill lämna dina textilier till. Det finns många olika aktörer som samlar in textilier för att finansiera sina välgörenhetsaktiviteter både i Sverige och utomlands. Du kan även välja att lämna textilier till ReTuna Återbruksgalleria så återanvänds det lokalt här i Eskilstuna.
-
Varför är det viktigt med textilinsamling?
Textilindustrin är ett stort problem för miljön. För att producera ett kilo bomull krävs upp till 29 000 liter vatten, det krävs även stora mängder bekämpningsmedel som är skadliga för vår natur. Enligt FN:s handelsorgan Unctad släpper klädindustrin ut mera växthusgaser än flyget och sjöfarten ihop. Textilindustrin är alltså ett stort problem och vi måste alla hjälpas åt för att hitta ett hållbart sätt att hantera textilier. Det du som konsument kan göra är att köpa färre kläder och att oftare köpa second hand. Vi som insamlare av avfall arbetar för att textilierna ska återanvändas och återvinnas istället för att slängas och gå till förbränning.
-
Måste jag sortera textilier med den rosa påsen?
Det finns inget krav på att du måste sortera textilier just med den rosa påsen. Det är självklart upp till dig vem du vill lämna dina textilier till. Du kanske vill ge dem till en lokal second hand-butik, till valfri välgörenhetsorganisation eller på annat sätt ge vidare de textilier du inte längre vill ha. Den rosa påsen är bara ett alternativ av många. Huvudsaken är att materialet tas till vara!
Vi har lanserat den rosa påsen för att vi vill ge dig möjligheten att på ett enkelt sätt sortera textilier och undvika att de hamnar i det övriga hushållsavfallet. Till oss kan du dessutom lämna både hela och trasiga textilier, till skillnad från många aktörer som endast kan hantera hela textilier. Så länge de är torra kan vi se till att de tas tillvara antingen genom återanvändning eller genom återvinning.
-
Kommer alla påsar att få plats i mitt kärl?
Tänk att de textilier du annars hade slängt i påsen för övrigt hushållsavfall nu istället sorteras i den rosa påsen - samma mängd avfall, fast sorterat.
Självklart kan det skilja sig från gång till gång hur mycket textilier du har att slänga. Om du nyligen gjort en garderobsrensning kanske du har mycket kläder att bli av med, och då finns alltid alternativet att lämna kläderna till någon av våra återvinningscentraler istället. Kläderna och textilierna du lämnar på återvinningscentralen går till samma anläggning som textilierna i den rosa påsen.
-
Hur fungerar den rosa påsen?
Precis som dina andra färgsorteringspåsar. När det uppkommer textilier i ditt hem som du inte längre kan eller vill använda, lägger du dem i den rosa påsen.
Tänk på att:
- Fyll endast påsen till hälften
- Använd dubbla påsar för att undvika att fukt kommer åt materialet
- Knyt ihop påsen med en ordentlig dubbelknut och släng i ditt kärl precis som vanligt.
Hur enkelt som helst!
-
Vad kan jag slänga i den rosa påsen för textilier?
Hela och trasiga kläder, underkläder, strumpor, gardiner, lakan, handdukar, gosedjur och annat som är gjort av tyg.
Det du inte kan lägga i den rosa påsen är blöta och hårt nedsmutsade textilier. De går inte att återvinna och riskerar att smutsa ned andra textilier.
Det går heller inte att återvinna trasiga regnkläder, skinnkläder, mattor, eller mycket små tygrester.
-
Hur får jag den rosa påsen?
Meddela brevbäraren att du önskar påsar genom att hänga ett meddelande på din postlåda.
-
Hur samlar EEM in textilier?
-
Vanliga frågor om slamtömning
-
Varför kostar det att ha mer än 10 meters slangdragning?
De grundläggande kraven på en slamanläggning är att slambilen ska kunna parkera max 10 meter från anläggningen. I den ordinarie tjänsten för slamtömning ingår det därför 10 meter slangdragning. Om chauffören måste dra slangen längre än 10 meter är det en tilläggstjänst som debiteras per varje påbörjat 10-metersintervall. Standarden är satt för att möjliggöra ett effektivt och rationellt tömningsarbete. Tanken är att den större delen av kollektivet som har anpassat sina anläggningar efter den standarden inte ska behöva betala extra för den mindre grupp inom kollektivet som inte har åtgärdat sina anläggningar.
-
Min anläggning är placerad längre bort än 10 meter, vad kan jag göra?
Det finns flera olika lösningar på hur du kan anpassa din anläggning. Det enklaste och billigaste är att köpa en egen sugslang som du inför varje tömning lägger fram till platsen där slambilen kan parkera. En mer permanent lösning är att gräva ner en fast sugledning. Det är viktigt att varje ände av ledningen har en koppling så att vår personal lätt kan koppla samman vår sugslang med din sugledning.
En annan lösning är att anlägga en väg fram till din anläggning. En slambil kan väga upp till 25 ton, det krävs därför att det finns hårdgjorda vägar med vändplatser och uppställningsplatser med tillräckligt utrymme för ett tungt fordon.
-
Hur mycket kommer det att kosta för mig om jag inte åtgärdar platsen kring min brunn?
Om chauffören måste dra slangen längre än 10 meter är det en tilläggstjänst som debiteras per varje påbörjat 10-metersintervall. Ett tillägg kostar 350 kr.
Till exempel: om du har 35 meters slangdragning betalar du först för en standardslamtömning 1 079 kr, för en slamavskiljare upp till 3 m3. Därefter betalar du utöver tömningskostnaden för 4 tillägg, 1 400 kr. En sammanlagd kostnad på 2 479 kr.
Fullständiga priser hittar du här.
För att du som kund ska ha gott om tid att göra anpassningar vid din anläggning kommer tilläggtjänsten för slangdragning börja faktureras från och med år 2020. Under 2019 kommer du att debiteras enligt 2018 års renhållningstaxa.
-
Hur bestämmer ni priserna för slamtömning?
Tjänsten slamtömning ligger inom renhållningstaxan som i sin helhet går plus minus noll. Tjänsterna som finns inom renhållningstaxan genererar alltså ingen vinst för bolaget. Den grundläggande principen är att alla kunder med behov av slamtömning behandlas enligt lokaliseringsprincipen och självkostnadsprincipen.
För den ordinarie tjänsten slamtömning finns det vissa krav på anläggningen som ska uppfyllas, till exempel avstånd till brunnen och tyngd på locket. Det är en standard som är satt för att arbetet ska kunna utföras på ett effektivt och rationellt sätt. De kunder som har anläggningar som avviker från standarden behöver betala för en tilläggstjänst. Tillägget täcker det extra arbetet som den långa slangdragningen innebär. Till exempel kan det krävas dubbel bemanning, annan utrustning än vanligt, tömningstiden kan vara längre än normalt eller möjligheten till god logistik kan vara försämrad.
Majoriteten av kunderna har anläggningar som uppfyller kraven för en standardslamtömning. Tanken är att den större delen av kollektivet som har anpassat sina anläggningar inte ska behöva betala extra för den mindre grupp inom kollektivet som inte har gjort detsamma.
-
Vad ska jag tänka på innan ni kommer?
Denna checklista är bra att gå igenom innan vi kommer till dig:
- Är brunnen tydligt utmärkt?
- Är brunnen fri från växtlighet och andra hinder?
- Är det fri väg mellan slambil och slambrunn?
- Är det skottat och sandat runt om och fram till slambrunnen under vintertid?
- Finns det möjlighet för slambilen att vända?
- Finns det plats för slambilen att parkera max 10 meter från brunnen? Är slangdragningen längre än så betalar du från och med år 2020 för en tilläggstjänst.
-
När måste jag senaste beställa slamtömning?
Om du ska beställa en slamtömning måste du lägga beställningen senast kl 15.00 dagen innan vi är i ditt område. Om tömningen sker på en dag efter röd dag vill vi ha din beställning senast kl 9.00 på tömningsdagen.
-
Kan vädret påverka tömningen?
Tömningar kan komma att flyttas fram vid extrem kyla, då risken är stor att slammet fryser fast i bilen. Samma sak gäller vid kraftig regn, om det skulle bli så blött i marken att bilen riskerar att köra fast.
-
Varför kostar det att ha mer än 10 meters slangdragning?
-
Frågor och svar om matavfall
-
Vad finns det för krav på matavfallsinsamling?
Enligt nuvarande nationella miljömål ska minst 50 % av allt matavfall sorteras ut senast 2020. Eskilstuna uppnådde detta mål redan 2011 då alla i kommunen fick möjlighet att sortera ut sitt matavfall.
Målet säger även att matavfallet ska behandlas biologiskt så att växtnäring och energi tas till vara. Genom att röta matavfallet uppnår vi det målet. Att producera biogas är att ta till vara på energi, och att producera gödningsmedel är att ta till vara på växtnäring.
I Sverige erbjuder 73 % av alla kommuner sina invånare att sortera matavfall.
-
Varför rötas inte matavfallet vid Ekeby?
Vid Ekeby rötas avloppsslam, det finns fördelar med att röta avloppsslam och matavfall separat. Vi vill att matavfallet ska tas till vara genom att bli både biogas och gödningsmedel, därför skickar vi vår slurry till Södertälje och Huddinge. Då tar vi vara på matavfallet på flera sätt och får även ut den viktiga fosfor som behövs inom jordbruket.
Biogasproduktion är ett samarbete mellan olika kommuner för att kunna leverera biogas till hela Sverige. Det är ovanligt att en kommun har all produktion, från slurry till rötning, i egen regi.
-
Varför ska jag sortera mitt matavfall?
Genom att sortera ut matavfall kan vi ta till vara på en mycket värdefull resurs. Vi kan producera både fossilfritt drivmedel samtgödningsmedel till åkrar. En svensk slänger i genomsnitt 97 kilo matavfall per person och år. Av allt matavfall uppstår 75 % i hushållen, inte inom industrin eller restauranger som en kanske kan tro. Du gör ett viktigt jobb när du sorterar!
Vi har sedan 2006 tagit vara på matavfallet på det bästa sätt som vi kunnat, med den teknik som funnits. Tekniken går framåt och aldrig förr har vi fått ut så mycket slurry ur samma mängd matavfall som vi får nu. Verkningsgraden har ökat från 30 % till 90 %. Allt det matavfall som du som privatperson har sorterat har alltid processats till slurry som sedan har använts till biogasproduktion.
-
Vad händer med matavfallet efter att jag har sorterat det?
Vi hämtar Eskilstunabornas matavfall och fraktar det till Lilla Nyby. Där finns en maskin som öppnar och skiljer plastpåsar från matavfall. Vatten tillsätts dels för att tvätta bort maten från plastpåsarna, dels för att göra matavfallet pumpbart. Maten tillsammans med vattnet kallas slurry. Vår maskin hanterar runt 8 500 ton matavfall per år och 90 % blir slurry. 10 % är rejekt, det vill säga material som inte kan bli biogas.
Slurryn skickas vidare med tankbil till Södertälje och Huddinge där den rötas och blir till biogas. Resterna efter rötningen används som gödningsmedel på åkrar.
-
Varför har matavfall skickats till förbränning?
Vår nya slurrymaskin stod klar 2016. Produktionen av slurry ökade mellan 2016 och 2017 från 6158 ton till 12 372 ton. Under 2017 byggde vi större tankar för att kunna mellanlagra mer slurry.
Medan tankarna byggdes hade vi inte möjlighet att mellanlagra all slurry. Vi prioriterade då att ta till vara allt matavfall från hushåll och storkök som håller hög sorteringskvalitet. Matavfallet från vissa livsmedelsbutiker beslutade vi däremot att under denna period skicka till förbränning. Det innehåller mycket förpackningsmaterial och kan därmed inte tas till vara lika bra som matavfall från hushåll, storkök och restauranger.
Under 2017-2018 producerade vi rekordmycket slurry som blev till biogas, trots att matavfallet från vissa livsmedelsbutiker skickades direkt till förbränning.
-
Vad finns det för krav på matavfallsinsamling?
-
Vanliga frågor om återvinning
-
-
Jag betalar med e-faktura/autogiro, vad händer nu?
Om du har valt att betala dina fakturor via e-faktura eller autogiro, så kommer du att fortsätta betala dina fakturor på det sättet.
Vid autogiro levereras fakturan till Kivra men betalningen görs som vanligt via autogiro.
-
Hur gör jag för att skaffa en digital brevlåda?
Ladda ner Kivras app eller besök kivra.com för att skaffa en digital brevlåda. Du kan även nå deras support på 0770-457 000 eller support@kivra.com.
-
Hur gör jag om jag vill komma i kontakt med Kivras support?
Kivras support har öppet måndag till fredag kl 9-17 och du når dem på tel 0770-457 000 och support@kivra.com om du har frågor om tjänsten.
På kivra.com hittar du mer information om tjänsten och hur den fungerar.
-
Fungerar Kivra för personer med skyddad identitet?
Kivra fungerar inte för personer med skyddad identitet hos oss. Vi lagrar inte personnumret då, vilket är en förutsättning för att Kivra ska fungera.
-
Hur länge lagras mina försändelser i Kivra?
Så länge du själv önskar. Kivra gör inga rensningar bland dina dokument, så de ligger kvar där till dess att du själv tar bort dem.
-
Var kan jag se om försändelsen gått till Kivra?
-
Kan jag betala mina fakturor via Kivra?
Ja. Eftersom du loggar in säkert med Mobilt BankID kan du koppla ett kontonummer för dina betalningar och därmed använda Kivras betalningsfunktion.
-
Går det att missa att man fått en försändelse från er till Kivra?
Varje gång du får en försändelse i Kivra får du en e-postavisering. Därför är det viktigt att logga in och kontrollera att du har uppdaterade kontaktuppgifter i Kivra.
Det går även ut påminner om olästa försändelser och fakturor i slutet av månaden.
Om du har Kivras app kan du även välja att få pushnotiser i mobilen när du får ny post.
-
Kan jag få hjälp via Eskilstuna Energi och Miljös kundservice att ansluta mig till Kivra?
Nej, du måste själv anmäla dig via Kivras app eller på kivra.com alternativt att du kontaktar Kivras support på 0770-457 000 eller support@kivra.com.
-
Jag har Kivra men vill fortsätta få mina försändelser från er på papper
Du kan själv styra vilka avsändare du vill ta emot post från digitalt eller inte. Det kan du göra när du är inloggad i Kivra, under Meny/Inställningar/Avsändare. Bocka ur Eskilstuna Energi och Miljö för att få dina försändelser från oss på papper i stället.
När du registrerar dig på Kivra får du automatiskt din post digitalt från alla anslutna avsändare som du är kund hos.
-
Kommer alla försändelser från Eskilstuna Energi och Miljö att gå till Kivra?
Nej. I dagsläget är det enbart fakturorna som kommer i Kivra. Det kan bli fler typer av försändelser i framtiden men vi börjar med fakturorna.
-
Kostar det något att skaffa digital brevlåda via Kivra?
Nej, Kivra är en gratistjänst och innebär ingen extra kostnad.
-
Jag betalar med e-faktura/autogiro, vad händer nu?