Till sidans huvudinnehåll

6 saker du inte visste om vatten

Visste du att det går åt nästan 2 700 liter vatten för att göra en t-shirt eller att endast en procent av jordens vatten är drickbart?

1. En elefant kan känna doften av vatten

Har du någon gång funderat på hur vatten luktar? För oss människor luktar det inte så värst mycket, men annat är det för elefanter som kan känna doften av vatten på mer än 20 kilometers avstånd. 

2. I Atacama finns inget vatten alls

Den torraste platsen på jorden heter Atacama, ett ökenområde i norra Chile där vatten och regn inte existerar. Det regnade dock 1971, men det var första och hittills enda gången det har hänt på över 400 år. Elefanter har helt klart en fördel om man befinner sig här!

3. Morötter består till nästan 90 procent av vatten

Ja, du hörde rätt! Nästan 90 procent av en morot består av vatten. Vilket såklart känns väldigt märkligt då moroten erbjuder ett ordentligt tuggmotstånd och inte alls smakar som vatten, eller?

4. För ett kilo nötkött krävs 15 500 liter vatten

Det går åt 24 000 liter vatten för att producera ett kilo choklad och 15 500 liter till ett kilo nötkött. Som jämnförelse dricker en människa omkring 1 000 liter vatten på ett år.  

 5. ... och för en t-shirt krävs 2 700 liter vatten

En t-shirt gjord på bomull kräver cirka 2 700 liter vatten för att tillverkas och ett par jeans 11 000 liter. Helt klart en hel del vatten i jämförelse med de 1 000 liter vi människor dricker om året. Det är framför allt vid bevattningen av bomullen som det går åt enorma mängder vatten, men också när bomullen ska beredas och göras om till tyg.  

6. Bara en promille vatten är drickbart

Endast tre procent av jordens vatten är sötvatten, medan 97 procent består av saltvatten. Av de tre procenten är 70 procent av sötvattnet låst i glaciärer och istäcken samt 29 procent i underjordiska reservoarer. Endast en procent av jordens vatten är alltså drickbart, därför är det extra viktigt att vi vårdar det vatten vi faktiskt har. 

Glas med vatten

Fakta om vatten

Här kan du lära dig massor om vatten, till exempel hur dricksvatten produceras, vad skillnaden mellan kranvatten och flaskvatten är och tips på hur du kan ta hand om vårt vatten.

Bli en vattenvän

Vill du veta mer om hur du kan vårda vattnet på bästa sätt för både dig själv och naturen?

Färgsortering rosa påsen

Bli textilåtervinnare

Vill du göra en insats för miljön och samtidigt spara på vårt vatten?