
Läget på elmarknaden – maj
Kriget i Ukraina fortsätter att påverka omvärlden, elmarknaden och elpriserna. Här kan du läsa mer om det och även se vilket elavtal vi rekommenderar dig att teckna just nu.
Vi rekommenderar: Eskilstuna-el
När du väljer Eskilstuna-el får du lokalproducerad och förnybar el till unik prismix med både fast och rörligt elpris, som minskar och sprider risken för ett högt elpris.
-
Vilket elavtal ska jag välja?
Just nu rekommenderar vi att du som är privatkund tecknar Eskilstuna-el. När du tecknar det får du lokalproducerad och förnybar el till en unik prismix med både rörligt och fast elpris, som minskar och sprider riskerna för ett högt elpris.
Är du företagskund och har frågor om ditt elavtal? Fyll i vårt kontaktformulär eller kontakta din personliga säljare så hjälper vi dig.
-
Vad beror det höga elpriset på?
Kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland påverkar i allra högsta grad elpriserna. Varför? En stor del av den el som produceras i Europa produceras av naturgas. Eftersom vi importerar el därifrån påverkas vi av de stigande bränslepriserna och våra elpriser i Sverige höjs.
Ryssland är idag den största gasexportören men deras leveranser klassas som väldigt osäkra med anledning av kriget i Ukraina. Oroligheterna kring leveranserna och även den minskade importen gör att gaspriserna har stigit.
-
Hur länge kommer elpriserna vara höga?
Det är omöjligt för oss att säga om och när elpriserna kommer att stabilisera sig och sjunka till den låga nivå vi såg för bara något år sedan. Vi tror att det nuvarande läget med kriget i Ukraina, de höga priserna på naturgas och osäkerheten runt gasleveranserna gör att elpriserna kommer fortsätta att ligga på en hög nivå under en längre tid.
Men vi ser också att vi kan få perioder med låga elpriser – om vädret är på vår sida. Med mycket vind och regn ökar vi i Norden vår produktion av vind- och vattenkraft. Då minskar vårt behov av att importera el från Europa och då kan vi få lägre elpriser här i Sverige.
-
Vad betalar jag egentligen för när jag betalar för min el?
Din elkostnad består av tre olika delar:
- En elhandelskostnad för din elanvändning. Kort och gott kostnaden för den el som du har använt till dina vitvaror och även när du tittar på tv, lagar mat eller laddar bilen. Det är denna del av elräkningen som påverkas av vilken typ av elavtal du har. Den här delen utgör cirka 25% av din totala elkostnad.
- En elnätskostnad för överföring av el hem till dig via elnätet.Den här delen utgör cirka 25% av din totala elkostnad.
- Skatter och avgifter (energiskatt, moms och avgifter till myndigheter) Den här punkten utgör ungefär 50 % av din totala elkostnad.
-
Hur minskar jag mina energikostnader?
- Har du direktverkande el som uppvärmningsmetod? Sänk inomhustemperaturen! Om du sänker temperaturen med en grad så minskar din totala energiförbrukning med fem procent.
- Undvik att ha elektronik i stand by-läge.
- Välj energisnål belysning, helst LED-lampor.
- Stäng av din elektronik och släck lamporna när du inte är i behov av dem, exempelvis på natten eller när du inte är hemma.
- Se till att din kyl och frys sluter tätt och är inställda på rätt temperaturer. Kylen ska hålla +5 grader och frysen -18 grader. Om du sänker temperaturen 1 grad använder frysen eller kylen fem procent mer el.
- Om du värmer upp ditt varmvatten med el kan du även undvika handtvätt och handdisk. Se också till att maxa disk- och tvättmaskinen genom att bara köra fulla maskiner och gärna på lägre temperaturer.
- Saker som kyler och värmer är oftast det som även drar mest el. Tänk därför över din användning av exempelvis bastu, eldriven golvvärme och elelement.
-
Hur tar jag reda på vad jag har för elavtal?
Om du är osäker på vilket elavtal du har kan du logga in på Mina Sidor eller kolla din senaste elfaktura.