Bild på elljusslinga på paviljong med hus i bakgrunden

6 tips för dig som ska välja elbolag och elavtal

Vi vet att det finns en uppsjö av olika elhandelsföretag som slåss om din uppmärksamhet. Här ger vi dig några tips på traven så att du kan fatta ett genomtänkt beslut när du ska välja elbolag och elavtal. Läs mer!

1. Välj vad som är viktigast för dig

Det är lätt att bara jämföra pris men det finns såklart annat att ta ställning till när du ska välja elavtal och elbolag. Vill du att ditt elavtal ska ha låg miljöpåverkan? Vill du själv kunna välja hur din el produceras? Är det viktigt att du har ett lokalt elbolag som är nära dig? Eller värdesätter du kanske snabb och smidig kundsupport framför allt det andra? 

2. Jämför med andra

När du har kommit fram till vad som är viktigast för dig kan du jämföra elavtal och elbolag. Erbjudanden med riktigt låga priser per kWh kan vara lockande att hoppa på men då är det bra att vara medveten om att det är andra kostnader som läggs till på det totala elpriset. Om du vill jämföra priser är det just priset du ska kolla på. Då kan du vara säker på att du jämför samma sak, oavsett vilket elavtal du kollar på. I jämförpriset ska allt inkluderas, till exempel fast avgift och moms.

3. Kolla bindningstiden och brytkostnad

Kolla upp avtalets bindningstid så att du inte binder upp dig för en längre period än du är bekväm med. Kolla också upp den så kallade brytkostnaden, alltså vad det kostar dig om du behöver avsluta avtalet i förtid. Det ska vara en skälig kostnad, därför är det bra att kolla upp den.

4. Kontrollera fullmakten

Ta alltid för vana att kontrollera vad som gäller om du under tecknar en fullmakt, alltså när du låter en tredje part inhämta information och eventuellt teckna elavtal i ditt namn. 

Bra frågor att ställa är:

  • Är det tydligt vad fullmakten ska användas till?
  • Hur länge gäller fullmakten och för hur många avtalsbyten? 

5. Kolla upp vad som gäller vid kampanjer

Att teckna ett elavtal till kampanjpris kan såklart vara väldigt lockande. Kanske blir du också erbjuden någon premie för att spetsa erbjudandet ännu mer? Oavsett är det alltid bra att kolla upp hur länge du behåller ditt kampanjpris och vad som händer när kampanjenperioden är slut.

6. Kolla upp elbolaget

Innan du tecknar ett elavtal med ett elbolag kan du kolla upp  klagomålsinformationen på Konsumenternas energimarknads byrå. De för statistik över energibolag som har fått  många kundklagomål och som därför finns med på ”svarta listan”. En del av företagen som toppar listor med lägst pris toppar också varningslistor.