Till sidans huvudinnehåll
Bild på kille och tjej i soffa framför en dator

4 saker att tänka på när du ska byta elavtal

Funderar du på att byta elavtal? Att välja elavtal känns övermäktigt för många. Oavsett om orsaken är flytt eller annat kan det kännas som en djungel av alternativ och information att ha koll på för att få till det mest förmånliga och bästa avtalet för just dig. Att välja elavtal brukar vara smidigt men det kan vara svårt att veta vart du ska börja, därför har vi listat de 4 viktigaste punkterna att tänka på inför bytet.

1. Vad är viktigast vid ditt byte av elavtal?

Varför byter du elavtal och vad är viktigast för dig med det nya avtalet? Är priset det enda avgörande eller finns det fler faktorer som är viktiga? Det finns många olika slags ursprungskällor till el att välja på. Det kan vara vindkraft, solkraft eller andra alternativ som du känner är de rätta för dig att stödja. Idag finns det även många klimatsmarta elavtal och tillval som ökar i popularitet i takt med dagens miljöproblematik. Hos oss hittar du bland annat tillvalen Bra Miljöval och Solkraft.

Närhet, smidighet och kundnöjdhet är även en sådan faktor många värderar högt. Du kanske gärna har så billig el som möjligt, men hellre smidigt får tag i bolaget när det uppstår fel. Du kanske värdesätter att kunna besöka din elleverantör för att på så sätt få hjälp, eller så kanske du vill ha hjälp med dina ärenden via en snabb chatt, mejl eller ett telefonsamtal. Undersök vilka kontaktvägar elbolagen erbjuder och ta reda på dina värderingar med elavtalet så blir det sedan lättare att sålla ut bland utbudet.

2. Ska du byta elleverantör eller byta elnätsavtal?

 Det finns två olika typer av avtal som är kopplade till din el, elhandelsavtal och elnätsavtal. Nedan förklarar vi de olika varianterna där du kan få klarhet i vad det är du ska byta.

Byta elnätsavtal

Elnätsavtalet är det avtal som gör att du får el hem till din bostad. När du flyttar behöver du säga upp ditt nuvarande elnätsavtal och teckna ett nytt för din nya bostad. Du kan inte välja vilket bolag du tecknar ditt elnätsavtal med utan du gör det med det elnätsbolag som äger elnätet där du bor. Elnätet i Eskilstuna är smidigt att ansluta sig till.

Byte av elleverantör eller elavtal

Det bolag som du köper själva elen ifrån är det bolag du kan välja själv, och här finns det många alternativ. Om du vid flytt inte väljer ett elbolag får du ett så kallat anvisningsavtal. Det är i regel dyrare än vanliga elavtal. Vi rekommenderar därför alltid att du gör ett aktivt val när du ska välja elleverantör och elavtal.

Om du inte byter elavtal på grund av flytt och endast ska byta elleverantör, behöver du inte tänka på elnätet. Det nya elhandelsföretaget kommer att informera elnätsföretaget om bytet.

3. Att välja elavtal kräver tid

Ett elavtal är något som alltid behövs och något du alltid kommer att behöva betala för. Ändå är det lätt hänt att snabbt vilja få tecknandet överstökat. Att lägga lite extra tid på att göra research kan bespara dig många slantar.

Olika typer av elavtal passar sig bäst för olika typer av boenden, så var noga med att kolla vad som passar för just din boendetyp. Att teckna elavtal för lägenhet har helt andra förutsättningar än att teckna elavtal för villa.

Andra frågor du kan ställa dig vid val av elleverantör och elavtal:

  • Hur lätt kan jag nå bolaget?
  • Hur nöjda är deras befintliga kunder?
  • Är det enkelt att teckna elavtal hos dem?
  • Lever de upp till de värderingar jag har? Är elavtalet prisvärt? Har bolaget miljöfokus och möjlighet att erbjuda elavtal eller tillval som värnar om miljön?

4. Kolla uppsägningstid och bindningstid på ditt nuvarande elavtal

Du kan byta elbolag under tiden du har ett annat pågående avtal, men var alltid noga med att kolla upp din bindningstid innan du byter. Vid uppsägning av elavtal i förtid tillkommer ofta extra avgifter eftersom det betraktas som avtalsbrott. Om du har ett avtal utan bindningstid är det oftast fritt fram att byta till ett annat elavtal medan det kan kosta dig onödiga pengar om du har ett avtal med bindningstid och väljer att bryta det i förtid. Kolla därför vilken bindningstid du har på ditt elavtal och säg upp det i god tid innan du aktivt väljer ett nytt. Är du kund hos oss och är osäker på vad du har för bindningstid kan du kolla upp det genom att logga in på Mina Sidor.

Ikoner för mejl och telefon

Vi hjälper dig att välja elavtal

Det är inte alltid lätt att välja elavtal när det finns en uppsjö av olika elhandelsföretag som slåss om din uppmärksamhet. Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det elavtal som passar dig bäst. 

Elljusslinga vid villa

Teckna rätt elavtal för dig och ditt boende

Oavsett hur du bor har vi rätt elavtal för just dig. Och du, vår el är dessutom alltid fossilfri.